![]() |
|
Układ elektryczny i zapłonowy Montaż, demontaż oraz kontrola elementów jak: alternator, akumulator, regulator napięcia, CDI, okablowanie, światła, bezpieczniki, przełączniki, światła stopu, czujnik nóżki bocznej, wiatraki, klaksony, tripmastery, kontrolki, rozruszniki i kierunkowskazy. |
![]() |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
![]() |
#11 |
Common Rejli
![]() Zarejestrowany: Mar 2008
Miasto: Warszawa
Motocykl: R650GS Adventure & LC6 750 Adventure
Przebieg: dupa
![]() Online: 1 miesiąc 3 tygodni 1 dzień 5 godz 39 min 17 s
|
![]()
A u mnie dziś w nocy zauważyłem że jedna (lewa) żarówka słabiej świeci i lekko tli się kontrolka od długich... Jutro pogrzebię.
![]() |
#12 |
![]() Zarejestrowany: Mar 2009
Miasto: Gwe/Warszawa
Motocykl: CRF1000, RD04
![]() Online: 5 miesiące 1 tydzień 4 dni 8 godz 6 min 2 s
|
![]()
Ooooo czyżby coś zaraźliwego? Jak coś ciekawego wykopiesz to daj znać.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
|
![]()
Po sugestiach i testach zaczynam poważniej podejrzewać brak masy do świateł. Kto wie gdzie w 04kach jest główna masa dla lamp przód? Gdzieś przy główce ramy może? Nie chce mi się rozbierać połowy motóra, żeby znaleźć jeden kabelek, a może ktoś już przy tym grzebał i poratuje leniwca współrzędnymi?
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
![]() Zarejestrowany: Jun 2011
Miasto: Mińsk Mazowiecki
Motocykl: KTM 1190 adv
![]() Online: 1 miesiąc 3 tygodni 3 dni 11 godz 10 min 26 s
|
![]()
Główna masa chyba pod bakiem jest, na lewej podłożnicy ramy
![]() |
#15 |
|
![]()
No dobra, są jakieś postępy.
W sobotę odpaliłem motóra, ruszam a on zdechł. Kręci nie pali. Paliwo jest. Sprawdzam bezpieczniki i się okazuję, że światła podpiąłem pod zapłon (w Bieszczadach, pierwszy z brzegu, który dawał prund po kluczyku ![]() ![]() Będę musiał prześledzić te kable oryginalne i coś z tą masa zrobić (wczoraj już ciemno było i nie chciało mi się rozbierać pół motóra). Ponowię pytanie: kto wie skąd jest brana masa pod światła przód we włoskiej czwórce? Z główki ramy (jak 07) czy gdzieś indziej? I dlaczego światła gasną tak nagle, a nie przygasają? Jakby je jednak jakiś przekaźnik odcinał... Zdejmę zegary i pogrzebię w tej plątaninie pod spodem. |
![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
![]() |
![]()
Heja,
Cytat:
Mam włoską czwórkę ale przerabiałem zasilanie świateł - dałem przewód bezpośrednio od akumulatora, przez bezpiecznik i 2 przekaźniki. Przekaźnikami steruje zasilanie z przełącznika świateł, które wcześniej szło bezpośrednio na bańkowe żarówki 35W. Masę mam zrobioną na jednej ze śrub trzymających stelaż owiewki do główki ramy, przez moletowaną podkładkę, która się "wgryza" w lakier. Oczywiście zalutowane i zaciśnięte oczko na przewodzie. To "odcinanie" może być spowodowane: 1. uszkodzeniem przewodu masowego (zielony) biegnącego od reflektora do wiązki 2. uszkodzeniem przewodu zasilającego wyłącznik zespolony (zielono-biały), wspólny dla mijania, drogowych i pass, biegnącego od bezpiecznika B 20A do przełącznika zespolonego 3. za dużym prądem i nadpalonym stykiem elementu rozdzielającego prąd z przewodu zielono-białego w przełączniku świateł HI/LO (ale wtedy pass powinien chodzić bez problemu) Jeżeli któryś z tych przewodów jest zgięty/nadłamany/naderwany to może działać 0-1, choć mimo wszystko to mało prawdopodobne. Zmień najlepiej przewody zasilające/masowe na grubsze i załóż przekaźniki, zdejmiesz prąd z przełącznika (naprawdę duży! 2x żarówki h4 to prąd 9-10 amperów). A jak poprowadzisz zasilanie z akku przez przekaźniki to ominiesz straty napięcia na starej instalacji i zobaczysz, że światła będą naprawdę jasne ![]()
![]() |
![]() |
#17 |
|
![]()
Łoki, prześledzę masę i posprawdzam wiązki/kostki. Czyli trzeba będzie zrzucić zegary i bak...
![]() Myślałem o poprowadzeniu nowej instalacji, ale narazie sprawdzę masę, pomierzę prundy na kostkach i zobaczymy co dalej. |
![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Common Rejli
Miasto: Warszawa
Motocykl: R650GS Adventure & LC6 750 Adventure
Przebieg: dupa
![]() Online: 1 miesiąc 3 tygodni 1 dzień 5 godz 39 min 17 s
|
![]()
Ja w międzyczasie nie zlazłem nawet w kapciach do garażu, więc trzymam kciuki i czekam na wieści.
![]() |
#19 |
dziad barowy
Miasto: bielsk podlaski
Motocykl: RD07a
![]() Online: 2 miesiące 1 tydzień 5 dni 10 godz 41 min 37 s
|
![]()
pany. ja jak kupował lampy fso to chcial od razu kupić kostki do żarówki. tłusty rumiany pan w sklepie pokazał mnie te nowe kostki ale wyglądały bardzo badziewnie. podziękowałem i wyszedłem z samymi lampami. zaraz z tyłu byl złom. wyciąłem tam z samochodu pożądne kostki i te zalutowałem. może wstawiliście te badziewiaki i tam coś się upiekło. Majki- na moje oko masz zwarcie spowodowane temperaturą na kablach. poprostu stopiło izolację. zajżyj w miejsce wlutowania kostek. koniecznie wstaw przekaźniki i grubaśne kable odciążające instalację makaronową. masa zdaje mnie się że jest przykręcona śrubką do ramy w okolicy termostatu.
![]() |
#20 |
|
![]()
Wasil, kostki kupiłem porządniejsze niż podstawowe, konektorki polutowałem do kabli i tam jest dobrze. Kable też nie wyglądają na przegrzane.
W wolnej chwili przejrzę instalkę, a w zimie może puszczę nowe kable na światła. ![]() Na nowej masie zauważyłem, że światła nie zmieniają jasności w zależności od obrotów (wcześniej na jałowych były słabsze i przy przegazówce świeciły mocniej). Narazie jeżdżę na jednej lampie, ale pewnie niedługo podepnę drugą na testy. ![]() Ostatnio edytowane przez majki : 08.09.2011 o 09:16 |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Wątek | Autor wątku | Forum | Odpowiedzi | Ostatni Post / Autor |
Brak Świateł Stop | Acer | Układ elektryczny i zapłonowy | 11 | 05.09.2013 21:54 |
Nie dobija przełącznik swiateł | Piotr B | Układ elektryczny i zapłonowy | 24 | 25.04.2012 10:40 |