![]() |
|
Hamulce, kola, opony Montaż, demontaż i kontrola takich elementów jak: klamki, pompy hamulcowe, tarcze, klocki, zaciski, przewody hamulcowe w oplocie i bez, koła, felgi, szprychy, opony i łożyska. |
![]() |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
![]() |
#11 |
BANDA LUBLIN
![]() Zarejestrowany: Apr 2009
Miasto: Lublin
Motocykl: RD04
Przebieg: Kręcony
![]() Online: 3 miesiące 2 tygodni 5 dni 21 godz 6 min 35 s
|
![]()
Oferta z poza forum, ale myśle że warto.
http://www.ebay.de/itm/HONDA-XRV-750...item35bc9ff7ef Klocki Nissin St, Ns, Brembo. Na forum o nich pisane było. Może opcja mało ekonomiczna, ale robić będzie najlepiej(o ile uznamy że Afryka ma dobre hamulce ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
![]() Zarejestrowany: Mar 2005
Miasto: Wrocław
Motocykl: Nie mam już Afryki
![]() Online: 4 miesiące 2 dni 2 godz 39 min 26 s
|
![]()
+ przesyłka...
![]() Taniej wyjdą tarcze EBC i np zwykłe "czarne" klocki EBC albo najlepiej niebieskie Brembo i niebieskie Nissiny ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Składka oplacona.
![]() Zarejestrowany: Jan 2009
Miasto: Zabrze
Motocykl: Transalp 99r 50th.
![]() Online: 3 tygodni 3 dni 5 godz 32 min 47 s
|
![]()
sprawdzony zestaw - znaczy sie dobry - to przód i tył ng - przód NS i tył
lub Przód st tył NS lub Przód GS i tył ns jeśli chodzi o nissin Galfery też polecam - kiedyś jak miałem jeszcze "normalnego" trampka zgrzałem je niemiłosiernie a mimo to chciały hamować.
![]() |
#14 | |
Administrator
![]() |
![]() Cytat:
Mają dwie podstawowe wady , szybko korodują i zżerają klocki z racji "szorstkiej" powierzchni. Owszem hamują ale jak będę zmieniał to na pewno na inne. Może w ostatnim czasie poprawili skład materiału ale jakoś nie mam ochoty tego testować.
![]() |
![]() |
#15 |
![]() Zarejestrowany: Jul 2012
Miasto: Bielsko-Biała
Motocykl: RD04
![]() Online: 2 tygodni 3 dni 13 godz 27 min 55 s
|
![]()
A nie lepiej oryginały? Wiadomo, że cena w Polsce zabija, ale już w David Silver Spares wychodzi niewiele ponad 500zł za sztukę. Z tego co czytałem starczają na dużo dłużej niż zamienniki.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
![]() Zarejestrowany: Jan 2005
Miasto: Kraków
Motocykl: RD07a
Galeria: Zdjęcia
![]() Online: 3 tygodni 6 dni 14 godz 28 min 34 s
|
![]()
Zlote Nissiny ST, ew. niebieskie na tył. Po co kombinowac. ..
pozdrawiam, podos AT2003, RD07A ------------------ Moje dogmaty 0. O chorobach Afryki: (klik) 1. O Mikuni: Wywal to. 2. O zębatce: Wypustem na zewnątrz!!! 3. O goretexie: Tylko GORE-TEX 4. O podróżach: Jak solo to bez kufrów 5. O łańcuszkach rozrządu: nie zabieram głosu. 6. Lista im. podoska Załącznik 10655 7. O BMW: nie miałem, nie znam się, nie interesuję się, zarobiony jestem. 8. O KN: Wywal to. 9. O nowej Afripedii: (klik) |
![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
![]() Zarejestrowany: May 2009
Miasto: Wrocław
Motocykl: RD03
![]() Online: 1 miesiąc 2 tygodni 4 dni 10 godz 37 min 52 s
|
![]() Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Administrator
![]() |
![]()
Zerknąłem w zapiski , na tej tylnej EBC mam zrobione 53tyskm, zużycie sporawe ( jutro pomierzę ile jej ubyło). W porównaniu z przednim oryginałem to ledwie 1/4 przebiegu. I gdzie tu oszczędność?
Przykładowe przebiegi tylnych klocków 21, 13, 7, 14 tyskm , na pewnym kpl tylko 190km. Na przednich klockach np 20 i obecnie 24tyskm ale jeszcze działają i pewnie dojadą bliżej 30tys. Jedna tarcza ma więcej roboty . Widok szybko korodującej EBC względem czyściutkiej oryginalnej daje obraz jakości.
AT03 Ostatnio edytowane przez Dzieju : 08.03.2013 o 21:18 |
![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
![]() Zarejestrowany: Mar 2009
Miasto: Gwe/Warszawa
Motocykl: CRF1000, RD04
![]() Online: 5 miesiące 1 tydzień 4 dni 8 godz 6 min 2 s
|
![]()
Pytanie mam. Kupiłem nowe NG na przód. Wszystko ładnie pięknie, ale przy montażu coś mnie tknęło, bo jedna tarcza miała luz na mocowaniach, ale w tym samych 2 otworach tarczy (tzn, przekładałem o 90/180/270st i dalej te same,przekątne otwory tarczy miały luz). Do tego się okazało, że wewnętrzna średnica tarczy się różni (fotka) o 0,5mm, co powoduję, że na tych miejscach gdzie tarcza miała luz można ją przesuwać względem otworów (góra-dół), a drugie siedzą ciasno w gniazdach piasty. Mocowania na piastach wyczyszczone dokładnie, ale nie uszkodzone (mało nalotu było, powierzchnie wyglądają ok), ale tarcze położone na tafli szkła nie wykazują zwichrowania.
![]() Po przykręceniu (dynamometrem), tarcze biją na boki, w obie strony, o ok. +0.5 -1mm. Bawiłem się nawet w podkładki z cieniutkiej blaszki i trochę poprawia sytuację, ale dalej jest bicie. Głównie bije między mocowaniami. Nie zakładałem zacisków, widać to było jak się kręciło kołem i zbliżyło coś do tarczy. Stare tarcze założone spowrotem nie wykazują aż takich bić, mimo, że są grubo poniżej limitu...Hubertowe oryginały po 50tkm też są dużo lepsze. ![]() Jest szansa, że tarcze mają zjebane mocowania? Gniazda na piastach wyglądają b. zdrowo i doczyściłem dokładnie. Niepokoi mnie to, że te tarcze mają mały styk z piastą, więc teoretycznie mogą być podatne na wichrowanie...no i nie wiem czy je wymieniać czy oddać ![]()
![]() |
#20 |
![]() Zarejestrowany: Jun 2011
Miasto: Mińsk Mazowiecki
Motocykl: KTM 1190 adv
![]() Online: 1 miesiąc 3 tygodni 3 dni 11 godz 10 min 26 s
|
![]()
W zimie zakładałem do swojej czwórki takie same tarcze NG i nie było/ nie ma takich objawów jak opisujesz. Pewnie są fabrycznie wadliwe ?!
![]() |
|
|
![]() |
||||
Wątek | Autor wątku | Forum | Odpowiedzi | Ostatni Post / Autor |
Jakie klocki hamulcowe typowo w teren | Marcin.111 | Hamulce, kola, opony | 10 | 10.01.2012 23:12 |
Jakie klocki ?? | krystek | Hamulce, kola, opony | 31 | 03.07.2009 11:58 |
jakie tarcze sprzęgłowe do rd 04??? | BartekBBI | Silnik, sprzęgło, skrzynia | 4 | 16.02.2009 00:41 |