|
Układ elektryczny i zapłonowy Montaż, demontaż oraz kontrola elementów jak: alternator, akumulator, regulator napięcia, CDI, okablowanie, światła, bezpieczniki, przełączniki, światła stopu, czujnik nóżki bocznej, wiatraki, klaksony, tripmastery, kontrolki, rozruszniki i kierunkowskazy. |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
23.08.2011, 10:16 | #11 |
Miasto: Wlkp
Motocykl: Prawdziwa przygoda XRV 750
Przebieg: od nowa
Galeria: Zdjęcia
Online: 1 miesiąc 2 tygodni 1 dzień 2 godz 51 min 10 s
|
wielkie dzięki po pracy popędzę zobaczyć i dam znać
23.08.2011, 10:55 | #12 |
Miasto: Zielona Góra
Motocykl: 950 SE
Online: 3 tygodni 4 dni 9 godz 36 min 30 s
|
Faraon napisz jak sobie poradziłeś. Miałem jakiś czas temu podobną sytuację przez grzebanie w pompie. Okazało się że za mocno dokręciliśmy śrubę mocująca ten plastikowy dekielek od pompy. Śruba powodowała zwarcie i paliła bezpiecznik. A co do grawitacji - też to przerabiałem. Przy prędkości do 70 km/h wszystko jest ok. Gorzej jak wjechałem na autostradę, po kilku km zaczyna się dławić i gaśnie. Niezapomniane wrażenia w długich tunelach bez pobocza Pozdrawiam
|
23.08.2011, 18:37 | #13 |
|
raf strzał w dziesiątkę dzięki jakoś nie wiedzieć dlaczego tego pominąłem dlatego nie wiedziałem , że tam jest bezpiecznik
23.08.2011, 19:57 | #14 |
Miasto: Za zielonymi górami, za lasami
Motocykl: czarny, pomarańczowe ladaco
Online: 7 miesiące 1 tydzień 1 dzień 12 godz 30 min 15 s
|
|
23.08.2011, 22:56 | #15 |
|
załatwione wysyłkowo czy na zlocie ?
Możesz utracić wszystko,ale nikt nie zabierze ci tego co w życiu zobaczyłeś i przeżyłeś Ostatnio edytowane przez sebol : 23.08.2011 o 23:06 |
30.08.2011, 15:51 | #16 |
Cieszę się, że za moją przyczyną browar się leje :-) chociaż wolałbym, żeby w mojej sprawie :-) Konkluzje po przejechaniu 4tys km po Bałkanach - po 1000km pompa ze stykami wymienionymi na takie ze stycznika 400V, wzorcowo spaliła bezpiecznik. Włożyłem starą pompę, tę która paliła mi bezpiecznik przed wyjazdem (tyle że wyczyściłem i wypolerowałem jej styki). Dowiozła mnie do końca wycieczki bez kaprysów. Moja teoria - nazwijmy ją nieskromnie teorią Faraona :-) - jest taka, że łuk elektryczny na stykach, w wyniku nadtopienia ich powierzchni, czasami doprowadza do chwilowego sklejenia styków i wtedy idzie tam prąd przekraczający wartość bezpiecznika. Jak zdemontowałem tę pompę i bez jej rozbierania podłaczyłem do aku to poszedł z niej swąd. Po odkręceniu dekielka zaczęła pracować. Wniosek taki, że albo styki sklejone wg teorii Faraona, się rozkleiły od wstrząsów przy rozkręcaniu albo winna była śrubka, o której donosi Oskar Z. Powinien zostać ślad na uzwojeniu - postaram się to sprawdzić w najbliższym czasie i poinformować szanowne grono przyszłych wkurwionych użytkowników. Tak czy inaczej, zamierzam dołożyć słynny przekaźnik, żeby zredukować moc piorunów na stykach.
|
|
08.09.2011, 11:36 | #17 |
Troche jeszcze pogrzebalem w temacie i czas na wnioski. Styki wymienione metodą "ze stycznika" wyraźnie naruszone, mimo że przejechały raptem 1000km. Wygląda na to, że są ze stopu zbyt miękkiego i pioruny je topią. W końcu te styczniki są projektowane do załączania i rozłączania zasilania urządzeń z nieporównywalnie mniejszą częstotliwością niż pracują styki w pompie. Moim zdaniem słabe rozwiązanie. Jeśli wymieniać to lepiej wydać 60 zeta w Larssonie. Plus dołożonie przekaźnika. On też wcześniej czy później może paść z tego samego powodu (nie jest projektowany do ciągłego łączenia i rozłączania) ale kosztuje 20zł, można go wozić w zapasie a wymienia się łatwo. Jeśli chodzi o śrubkę mocującą plastikowy dekiel to potwierdzam, że też była problemem - była za mocno wkręcona i prawie dotykała uzwojenia cewki. Są śłady piorunów na końcówce śrubki i uzwojeniu.
|
|
27.11.2021, 19:09 | #18 |
Miasto: Dziwnówek
Motocykl: RD07a
Online: 16 godz 28 min 47 s
|
Cześć koledzy.
Skorzystam że złotej łopaty i wykopie temat który 10 lat temu zakończył faraon. Mam problem ze swoją Afryczka kostka od głowę go zapłonu tam gdzie mamy bezpiecznik 30a ostro się grzeje i jej plusowe styki są już w bardzo mizrnym stanie. Dziś Afryczka odmówiła mi posłuszeństwa w trakcie lotki na plaży. Kilka dni temu zregwmreoealem kostke co można to wyczyściłem a resztę polutowałem. Moto palił na dotyk no ale dziś jak mi zgasła na tej plaży to niestety ale rozrusznik nie chciał już zakręcić. Z owej wtyczki gdzie jest ten bezpiecznik 30a było słychać bzyczenie/terakotanie ale rozrusznik nie kręcił. Po do pchaniu moto do drogi odpaliłem z pomoca brata na pych i wróciłem do chaty może z 500m pod domem zgasiłem Afre i spróbowałem odpalić oczywiście królowa zapaliła i pewnie w duszy śmiała się że mnie bo dyszałem i leciało że mnie ostro po tym piaszczystym wysiłku. Macie jakieś rozwiązania na te kostkico tam najlepiej się sprawdzi żeby móc spokojnie wyjechać motocyklem na przejażdżkę. |
27.11.2021, 19:43 | #19 |
Wymiana konektorów lub na stałe lutowanie. Konektory nie są wieczne.
27.11.2021, 20:45 | #20 |
Moderator
|
http://africatwin.com.pl/showpost.ph...2&postcount=21
Wątków o elektryce w starych AT było sporo, tak na szybko pierwszy z brzegu.