|
Silnik, sprzęgło, skrzynia Montaż i demontaż elementów silnika: sprzęgła i skrzyni , wymiana łańcuszków rozrządu, demontaż głowic i zaworów, pomiary kompresji, ciśnienia oleju, serwisowanie zaworów i gniazd, tłoków i pierścieni. |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
25.07.2010, 15:20 | #11 |
Miasto: Poznań
Motocykl: nie mam AT jeszcze
Online: 2 tygodni 1 dzień 15 godz 35 min 21 s
|
po powitalni podczepie sie po ten temat: dotyczy TA 650 ale mysle że ktos pomoże:
powracam do tematu tyrkotania zębatki przedniej: napęd ma przejechane 7,5 tys km, luz zebatki na wałku 1-2 mm, wzrokowo wałek i zebatka ok, zabezpieczenie ok, wszystko skrecone przy wymianie napedu jak ksiązka napisała. Problem tyrkotania zaczął sie gdy: wymieniałem z tyłu opone, koło założone, wszystko wyczyszczone, nasmarowane, dokręcone jak trzeba, luz łańcucha 4 cm na bocznej. jak pcham moto bez obciążenia przed garażem jest cisza, jak usiąde i się odpycham nogami to słychać wkurzajace terkotania, w czasie jazdy niezależnie od predkości- normalny szum łańcucha, nic nie słychać niepokojącego. Jak ściągne osłone i krece kołem na centralce to zauważyłem że terkotanie powstaje na zębatce....jakby to napisać-terkocze na ząbku, który jest w poziomie od strony przodu motocykla, jest wyczuwalny przeskok łańcucha. Jedyne co zrobiłem przy okazji wymiany opony to miałem sciągnietą osłone zębatki i zębatke wyczyściłem suchą szmatą z syfu i nasmarowałem hipolem cały napęd. Od momentu wymiany napędu też smarowałem hipolem i do tej pory nic nie tyrkotało! Panowie bo ja juz zgłupiałem -wcześniej miałem 2 moto z kardanem i problemu nie było !!! |
25.07.2010, 19:23 | #12 |
Miasto: Mysłowice
Motocykl: RD07A
Online: 4 dni 21 godz 17 min 2 s
|
wentyl
Czy to te same objawy co tu http://africatwin.com.pl/showthread....959#post124959 i brzmi to tak http://vimeo.com/13620894 ? Też szukam odpowiedzi. |
25.07.2010, 19:33 | #13 |
|
w ten sposób nie sprawdzałem, w czasie jazdy jest ok jak sie przysłucham to słychać tylko szum łańcucha ale to normalne, u mnie jak siedze na moto i sie odpycham powoli nogami to moge liczyc ogniwa łańcucha które przechodzą przez zebatke- przy kazdym ogniwie jest takie "pstrykniecie"....może to szukanie dziury w całym
na tym video wydaje mi sie być ok. |
26.07.2010, 13:14 | #14 |
Wentyl spróbuj ustawić większy luz łańcucha- tak min 4,5 cm na bocznej stopce. Z tych objawów co opisujesz to wygląda na za mały luz łańcucha. Nie sugeruj się instrukcjami i naklejkami na wahaczu. Ustaw tak by pod obciążeniem dwoma osobami łańcuch nie był napięty jak struna tylko miał jeszcze trochę luzu- tak z 1,5 cm.
|
|
26.07.2010, 15:15 | #15 |
|
dało rade, luz 4,5cm, odgłosy napedu w normie!
|
|
|