Przewody jak wiesz wymianiałem, nie przesadzałem ze średnicą założyłem o 0,5 mm2 grubsze. Tylko co do ich jakości nie mam pewności bo kupiłem w zywkłym sklepie, poprosiłem o najlepsze jakie mieli ale ich rezyst. nie mierzyłem.
Mam takie odczucie, że mój stojan kiedyś musiał mocno się przypalić- izolacja na cewkach które były ponad poziomem oleju się kruszy, podejrzewam nieregularne przebicia, które są do wykrycia poprzez strzał prądem i pomiar.
Chyba pokuszę się o wymianę a jeśli będziesz miał czas i ochotę wyślę Ci mój stary stojan do testów.
Cytat:
Napisał R2D2
Jak napięcia na fazach są takie same to sprawdź jeszcze przewody ze stojana do regulatora.Zwarć między zwojowych raczej nie ma , chociaż miałem taki stojan który się jakoś dziko zachowywał i okazało się ze od czasu do czasu jedna faza dostawała zwarcia do masy.
Przetestowałem to podłączając 3 ledy miedzy fazy ,a koleś jak zauważył spadki napięcia kukał pod boczną osłonę na "miernik".
Po 30 minutach jeżdżenia miałem już telefon że 3 dioda słabo świeci.
Moje przewody były zaśniedziałe wewnątrz prawie do wejścia pod dekiel w silniku , wymieniłem na ta sama średnicę.
Moim zdaniem wymiana tych przewodów na grubsze może powodować większe spadki napięcia na wyjściu reglera i większy prąd odkładający się na regulatorze bez jego obciążenia.
|