|
05.08.2024, 12:16 | #1 |
Ci co dużo latają na kole dokładają dodatkową klamkę hamulca obok sprzęgła i dodatkowy zacisk na tylną tarczę.
05.08.2024, 12:19 | #2 |
trampkarz emeryt
|
|
05.08.2024, 13:45 | #3 |
Miasto: Mrągowo
Motocykl: XR4
Online: 3 tygodni 3 dni 5 godz 32 min 54 s
|
Kiedyś jak mi się chciało to miałem taki patent. Głównie przydawał się w takich sytuacjach.
wp_ss_20150922_0002.png |
05.08.2024, 21:40 | #4 |
Miasto: Słocina
Online: 2 miesiące 2 tygodni 6 dni 15 godz 27 min 7 s
|
W MotoGP też mają taki hamulec.
06.08.2024, 15:22 | #5 |
jak bolą ramiona, to znaczy ,że źle sie pokonuje zakręty
|
|
06.08.2024, 15:42 | #6 |
trampkarz emeryt
|
A ja powiem jak mój ojciec jak byłem w podstawówce i narzekałem że coś się hamulec zepsuł w moim Simsonie Ęduro
"Nie marudź, kto hamuje ten przegrywa!" ps. Przed zakrętem to hamuję różnie, wiadomo że jak trzeba to przodem też. Natomiast w samym zakręcie, o ile grubo nie przesadziłem, zawsze dohamowuję tyłem - najczęściej aby korygować przechył itp. Tak samo jak na wyjściu z zakrętu robi się to gazem. Też nie bardzo umiem wyjaśnić, robię to intuicyjnie. Jednak nie jeżdżę tak ambitnie aby mieć problem z użyciem nożnego hebla... Temat ciekawy ale w "cywilnym" zastosowaniu to chyba bardziej bajer niż reala potrzeba. Ale wiadomo, zależy jak kto jeździ i lubi |
06.08.2024, 15:36 | #7 |
Miasto: Słocina
Online: 2 miesiące 2 tygodni 6 dni 15 godz 27 min 7 s
|
Hamując przednim, występuje też utrata stabilności wywołana mocnym ugięciem zawieszenia przedniego.
Można używać delikatnie obu, ale w konstrukcjach hamulców dla ludu, występuje duży brak dozowalności! W związku z tym, ciężko jest to opanowywać. Motocykle sportowe MotoGP, mają niesamowitą precyzję dozowalności i zawodnicy potrafią to wyczuć i wytrenować. Turystycznie nie jeżdżę na czas i zawsze przed zakrętem dohamowuję wcześniej i więcej niż potrzeba. Czy ktoś z Was po wyjściu z zakrętu piłuje na dwójce do 100 km/h? Nie?! Znaczy też się za bardzo nie spieszy. Po co zatem trenować awaryjne hamowanie w zakręcie, które z braku dozowalności jest nie do wytrenowania? Nie wystarczy wcześniej przesadnie zwolnić? Tak to widzę.
06.08.2024, 17:01 | #8 |
Ja jeżdżę głównie teren. Na szosie dopiero że 3 lata odkąd kumpel namówił nie na szosowy motocykl (reklama - na sprzedaż w dziale giełda). To motocykl który sam skręca, geometria bardziej supermoto niż turysty, zawiasy Ohlinsa, heble brembo. Żadnej utraty stabilności przy hamowaniu nie odczuwam.
Tak sobie nim jeździłem i też mało hamowałem w zakrętach (jakie tu mamy, na Lubelszczyźnie, zakręty) bo V2 zaje.scie hamuje silnikiem. W 2023 zawieźliśmy się w Alpy. I powiem tak, jak na szosie chcesz mieć trochę funu poza widokami to trzeba trochę cisnąć. Jak jechać dynamicznie to i tak hamować, bo na tych agrafkach to 1-2-3-2-1-2.... itd. Na zjeździe z jakiejś przełęczy pierwszego dnia, wyprzedził w łuku mnie austryjak na T7 to pociągnąłem za nim i zapasował mi ten styl. Łycha, heble itd. Później się do kształciłem - trial breaking to się nazywa. Żeby nie było, tyłem też hamuje ale dukat to ma z tyłu marny hebel. Niemniej, na motorkach szosowych pedał zwykle niżej podnóżka. I jak w łukach nie cofałem buta na podnóżku to przecierałem nim o asfalt. Jakoś trudno mi sobie wyobrazić jak w głębokich złożeniach to robić. No ale ja się nie znam.
08.08.2024, 23:29 | #9 |
|
|
27.08.2024, 23:52 | #10 |
|