Wróć   Africa Twin Forum - POLAND > Główny dział > Wszystko dla Afryki

Wszystko dla Afryki Wszystkie nieoryginalne rozwiązania, które można zapakować do Twojego motocykla. Gmole, stelaże, kufry, sakwy, bagażniki, uchwyty, kanapy, modyfikacje zawieszeń, kierownic, gniazdka, GPSy, dynojety, bagstery i inne scottoilery...

Odpowiedz

Narzędzia wątku Wygląd
Stary 11.09.2024, 20:54   #1
mdxmd

Miasto: Lubelskie
Motocykl: CRF1000
Przebieg: 149 000
mdxmd jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 miesiąc 2 tygodni 2 dni 2 godz 8 min 31 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał ramires Zobacz post
Kupujesz np. BMW i masz na co drugim elemencie Made in India lub China
Kupujesz Volvo - made in China
Kupujesz Inne marki - masz made in PRC, Made in EU, Designed in Japan - manufactured in China (tak jest z gaźnikami Ruing, które są bardzo dobrymi kopiami Keihina)
(przykłady przypadkowe ot tak).

To tylko moje zdanie - ale mam gdzieś, gdzie stoi fabryka.
Mnie interesuje jakość, dostępność części, obsługa, serwis etc... takimi aspektami buduje się prestiż marki, zaufanie do niej itp. Może ciut idealistycznie podchodzę, ale te kilkaset silników/urządzeń, które zrobiłem łącznie z motocyklami - daje mi to takie odczucie.

W innym wątku było wspomniane o dostępności części np. do motocykli BMW.
Ostatnio pompę ABS musiałem robić w K1100LT - szwajcar plus parę innych gratów. 72 godziny i miałem wszystko w ręku. Rocznik moto to chyba 92 był. Jak nie lubię ogólnie BMW to tutaj chylę czoła za to, jak serwisowe części są dostępne. Japończyk często przed upływem 10 lat potrafi wypiąć się i kazać wymieniać cały podzespół zamiast mieć na stanie pojedyncze części.
BMW ma najlepszą dostępność części ale także zapotrzebowanie na te części więc jedno pociąga drugie
mdxmd jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Odpowiedz

Zasady Postowania