![]() |
|
Rama, zawieszenia, napęd Montaż i demontaż łańcucha, zębatek, zawieszenia przedniego i tylniego, centralki i bocznej podstawki, wahacza z ułożyskowaniem. Numery ram, kierownice, rodzaje łancuchów, podnóżki, półki. |
![]() |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
|
![]() |
#1 |
Tomaj
![]() |
![]()
No zęby extra, szersze niż u mnie. Podcięć aż tak bardzo nie widać. Właśnie założyłem u siebie nowe zabezpieczenie bo było już mocno podjechane. Tomas_XRV czy też zauważyłeś u siebie to co na filmiku mimo jeszcze zdrowego wałka? Chodzi o ten luz zębatki:
https://www.youtube.com/watch?v=QbccLBLBk7s U mnie jest jeszcze większy. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
![]() Zarejestrowany: Aug 2012
Miasto: Toruń
Motocykl: LC8 SuperEnduro
![]() Online: 4 miesiące 1 tydzień 5 dni 17 godz 42 min 17 s
|
![]()
No luz na boki jest nie wiem czy aż tak duży jak na filmiku ale jeśli Ciebie to meczy to mogę nagrać filmik.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
![]() Zarejestrowany: Sep 2013
Miasto: Lubelskie
Motocykl: CRF1000
Przebieg: 149 000
![]() Online: 1 miesiąc 2 tygodni 2 dni 8 godz 24 min 42 s
|
![]()
mam na półce nowy fabrycznie wałek oraz nową oryginalną zębatkę, która na wałku ma niewielki luz niestety i na pewno nie są to setki mm, postaram się to zmierzyć, być może inne zębatki mają np. mniejszy luz jak będzie taka możliwość to sprawdzę.
Generalnie jakikolwiek luz w takim połączeniu, gdzie siły nie są przenoszone wzdłuż osi wałka tylko poprzecznie musi się skończyć zużywaniem wałka bo zębatka cały czas rotuje po wałku. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Tomaj
![]() |
![]()
No właśnie. Filmiku nie potrzebuję ale dzięki za propozycję. Po prostu chcę się upewnić czy ten luz boczny to normalka (moto ma 22 lata więc idealnie nie będzie
![]() ,,Generalnie jakikolwiek luz w takim połączeniu, gdzie siły nie są przenoszone wzdłuż osi wałka tylko poprzecznie musi się skończyć zużywaniem wałka bo zębatka cały czas rotuje po wałku'' Przy kolejnej wymianie będzie chyba trzeba pomyśleć o zamocowaniu tej zębatki na sztywno, co kolwiek to znaczy. |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
![]() Zarejestrowany: May 2008
Miasto: Za zielonymi górami, za lasami
Motocykl: czarny, pomarańczowe ladaco
![]() Online: 7 miesiące 1 tydzień 3 dni 10 godz 22 min 28 s
|
![]()
Pany, pomóżcie, bo już nie wiem co robić. A było tak: Wymyśliłem sobie że może i ja po siedmiu latach od kupna zobaczę o co z tym wałkiem chodzi. No i zabrałem się za rozkręcanie. Najsampierw 8 nasadowa i dalej odkręcam osłonkę, ale co to? Nie mogie dojść do dolnej śrubki. Trza osłonę silnika targać. 12 w ruch i osłona zdjęta. Ósemka wykręcona również i... Nie chce się zdjąć osłona po odkręceniu. Pewnie to wajcha od biegów trzymie
![]() I co ja teraz mam zrobić? Taki wyruchany wałek zaledwie po 100 tys?. Badziewie to jakieś. Czas chyba szukać jakiegoś silnika co ma najechane ze 20 tys. |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Tomaj
![]() |
![]()
...nie no jaja sobie robisz...
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
![]() Zarejestrowany: Jan 2005
Miasto: Piotrków Trybunalski
Motocykl: nie mam AT jeszcze
Przebieg: 80800
Galeria: Zdjęcia
![]() Online: 2 miesiące 1 tydzień 1 dzień 14 godz 33 min 41 s
|
![]()
Raf napisał:
"Taki wyruchany wałek zaledwie po 100 tys?. Badziewie to jakieś. Czas chyba szukać jakiegoś silnika co ma najechane ze 20 tys. " Albo klasyczne 60 ![]() Ostatnio edytowane przez Ropuch : 15.01.2015 o 22:45 |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
![]() |
![]()
To ja biere ten Twój silnik z zajechanym wałkiem.
Taki dobity to w cenie złomu moge kupić, niech stracę. Pozdrowionka Raf jaką masz zdawczą oryginał czy zamiennik, jaki ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
![]() Zarejestrowany: May 2008
Miasto: Za zielonymi górami, za lasami
Motocykl: czarny, pomarańczowe ladaco
![]() Online: 7 miesiące 1 tydzień 3 dni 10 godz 22 min 28 s
|
![]()
Teraz JT, wcześniej Sunstar, a jeszcze wcześniej to nie wiem
![]() Silnika nie sprzedam ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
![]() |
![]()
Rozumiem, będzie na stolik.
Dzięki za info |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Wątek | Autor wątku | Forum | Odpowiedzi | Ostatni Post / Autor |
Wałek zdawczy cd. | mdxmd | CRF 1000 L | 53 | 09.11.2019 22:30 |
Wałek zdawczy - jak wyeliminować luz?? | tomozdyn | Silnik, sprzęgło, skrzynia | 28 | 12.07.2017 08:46 |
wałek zdawczy | maciek-kolek19863 | Silnik, sprzęgło, skrzynia | 13 | 06.04.2017 13:45 |
Patent na wałek zdawczy?? | Wójcik | Wszystko dla Afryki | 62 | 08.03.2016 02:13 |
Wałek zdawczy ocena | tom500 | Silnik, sprzęgło, skrzynia | 8 | 29.07.2015 17:08 |