![]() |
|
Układ elektryczny i zapłonowy Montaż, demontaż oraz kontrola elementów jak: alternator, akumulator, regulator napięcia, CDI, okablowanie, światła, bezpieczniki, przełączniki, światła stopu, czujnik nóżki bocznej, wiatraki, klaksony, tripmastery, kontrolki, rozruszniki i kierunkowskazy. |
![]() |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
|
![]() |
#1 |
![]() |
![]()
Dzieju tylko właśnie te tańsze nie zawsze działają prawidłowo- jedna tania rozladowala mi akumulator po zimie zamiast go utrzymać przy życiu.
Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Administrator
![]() |
![]() Cytat:
Pozostaje np ctekowa z dołożonym voltomierzem , niestety jak nie widzę napięcia to nie wierzę w kontrolki. Tylko czy aby na pewno on dociągnie do 14.7? Ktoś to sprawdzał?
![]() |
![]() |
#3 | |
![]() |
![]() Cytat:
Nawet na filmach z YT lidlowy sprzęt po kilku tygodniach zagęszcza elektrolit do 1.28. Mam zasilacz, prostowink z Lidla i ze dwie inne ładowarki. Jeżeli masz odpowiedniej klasy multimetr to Ci pożyczę do testów. Sprawdzisz w naturze. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Administrator
![]() |
![]() Cytat:
Kazmirze , z tego co wiem przy napięciu końca ładowania 14.4 elektrolit nie łapie 1.28 a tym samym należy uznać że akumulator jest niedoładowany. Natomiast osiąganie 14.7-14.8 skutkuje pełnym naładowaniem a jednocześnie nie wchodzimy w gazowanie. Stąd te moje 14.7. Spotkałem się też z tym że ładowanie w samochodach osiąga ledwo 13.8-14 co jest idealną drogą do wykończenia akumulatora w 2-3 lata zwłaszcza jeżdżąc na krótkich odcinkach. Ratunkiem jest kontrola spoczynkowa napięcia akumulatora, jeśli jest ono niższe niż 12.8 należy sprawdzić przyczynę lub mieć na uwadze konieczność doładowywania. Zakładam akumulator sprawny a nie uszkodzony/zużyty. Np w gorące lato pod maską jest zdecydowanie cieplej niż zimą a wtedy lekkie obniżenie napięcia jest wskazane , tym samym zimą przydało by się te 0.5 więcej. Dawno temu niektóre ciężarowe samochody miały przełącznik ładowania zima/lato dla zdrowotności akumulatorów które bez zająknięcia osiągały wiek ponad 10 lat bez jakichkolwiek dopieszczań. W nawiązaniu do powyższego uważam że voltomierz powinien być obowiązkowym wyposażeniem każdej ładowarki lub pozostaje nam kontrola jakimś dodatkowym.
![]() |
![]() |
#5 |
![]() |
![]()
Moim zdaniem to:
1. dla zwykłego użytkownika wystarczy prostownik z "Lidla", 2. jak jeździsz zimą na krótkich odcinkach to i tak alternator nie doładuje akumulatora do pożądanej wartości (w szczególności w silnikach zasilanych ON i jak musi uruchomić silnik stojący w niskiej temperaturze), 3. pomiaru czy to napięcia czy natężenia żeby odzwierciedlał rzeczywistość musi być odpowiedniej klasy. Pamiętam jak wiele lat temu używając multimetru bazarowego za 8zł (zdjęcie z sieci ale jakoś podobnie wyglądał) okazało się, że niby ogniwo naładowane ale jednak brakuje 0,2V. Tak, że ten ![]() Moim zdaniem takie +/-0,1V w przypadku ogólnie dostępnego sprzętu/budżetowego można przyjąć za wynik zadowalający.... |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
![]() |
![]() Cytat:
Mam kilka mierników, ale nie będę przeładowywać aku bo to nie ma sensu. Ładuje aku według tabeli i jest OK.
Ale tu nie Politechnika, tu trzeba myśleć, jak mawiał pewien bosman ;-) Przestań naprawiać jak zaczynasz psuć! Ludzie, którzy twierdzą, że czegoś nie da się zrobić, nie powinni przeszkadzać tym, którzy właśnie to robią. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
![]() |
![]()
Kazmir niby wszystko ładnie a Optima mi padła po ładowaniu ładowarką z Lidla, może nie jest to wina ładowarki ale na nią padło podejrzenie i niesmak pozostał :-)
Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Gość
Online: 0
|
![]()
dużym plusem
Zbyt wysokie napięcie na fazie z którą gada inwerter. Napięcie na żadnej z faz nie może przekraczać 253V. Jeśli dana faza jest akurat mało obciążona a kilku prosumentów w okolicy wpycha w nią dużo energii â napięcie wzrasta. Gdy przekroczy 253V, falownik zupełnie wyłączy instalację â nie ma prawa przekroczyć 253V |
![]() |
![]() |
#9 | |
![]() |
![]() Cytat:
![]() Dzieju podrzuciłbyś z jeden mały aku bo nie mam ani jednego takiego do celów garażowych, a u ciebie panie prawie jak w sklepie... ![]()
Ale tu nie Politechnika, tu trzeba myśleć, jak mawiał pewien bosman ;-) Przestań naprawiać jak zaczynasz psuć! Ludzie, którzy twierdzą, że czegoś nie da się zrobić, nie powinni przeszkadzać tym, którzy właśnie to robią. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
![]() |
![]()
Znalazłem jeszcze korki do bezobsługowych akumulatorów :-)
https://allegro.pl/oferta/uniwersaln...ra-10426910591 |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Wątek | Autor wątku | Forum | Odpowiedzi | Ostatni Post / Autor |
1 kask - kilka nazw | bouli | Kaski | 3 | 30.04.2015 18:47 |
Kilka wskazówek - kilka dni w Alpach | flippy | Przygotowania do wyjazdów | 4 | 23.08.2014 00:28 |