|
![]() |
#1 |
trampkarz emeryt
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Gość
Online: 0
|
![]() Cytat:
![]() https://youtu.be/WtZyNbiZaao https://youtu.be/D_DclkV_jtc |
|
![]() |
![]() |
#3 |
![]() Zarejestrowany: Mar 2019
Motocykl: RD03
![]() Online: 6 dni 18 godz 26 min 5 s
|
![]()
Ja i w skrzyni i w przekładni stosuje od lat 75/140.
Żadnych problemów, a skrzynia lepiej, ciszej chodzi, przekładnia ma odpowiednią kąpiel, i nie przejmuj się później przy następnej wymianie oleju w przekładni, że olej będzie zmącony, podczas "pracy" wytrąca się w nim coś tam i dlatego olej nie jest krystalicznie czysty, ale to jest naturalne mącenie tego oleju i tyle, polecam. A jak na czujniku ABS będziesz miał opiłki (jeżyka) to będziesz wiedział, że łożyska się jakieś sypią ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Miasto: Leśna Dzicz
Motocykl: KTM R
Przebieg: jest
![]() Online: 1 miesiąc 3 tygodni 3 dni 19 godz 55 min 39 s
|
![]() Cytat:
![]() Wysłane z mojego SM-A705FN przy użyciu Tapatalka Ostatnio edytowane przez Brzeszczot : 26.04.2022 o 02:26 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Motocykl: RD03
![]() Online: 6 dni 18 godz 26 min 5 s
|
![]()
Brzeszczot,
Takie informacje na temat oleju do PG dostałem od Zbyszka G. Nie wiem ile jest w tym prawdy (nie chce mi się też teraz szukać tego czy to prawda jest, że ten olej jak pracuje to się wytrąca i dlatego jest mętny po jakimś czasie pracy. Podobno jest przeznaczony do pracy w "ciężkich warunkach.". Osobiscie o tym rozmawiałem ze Zbyszekiem. Tak czy siak od 4lat u mnie tak jest i narazie jest wszystko ok. Niebawem będę go zmieniał to się mu przyjrzę raz jeszcze, czujnik ABS czysty, zero opilkow. Nie twierdzę też, że to jest święta racja, chciałem przekazać to co wiem i myślałem że jest ok. Wody, nie szczelności też nie ma u mnie (4 lata temu zbychu regenerował mi PG, i wszystko śmiga jak narazie dobrze ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
trampkarz emeryt
![]() |
![]()
Dzięki wszystkim za info, zamówiłem gumę łączącą wahacz z obudową kardana (moja nie jest mocno spękana ale taka niepewna, to zmienię) ten smar Staburags do uszczelnienia gumowych osłon i Optymoly Paste MP3 do wielowypustów.
Z tym olejem to na ten sezon zostanę chyba z tym co mam tj. 75W90 GL5 Liqui, jest świeżo zalany i mi go zostało do ew wlania ponownie do PG. Chyba się przekładnia i skrzynia nie rozleci od zastosowania takiego jak nakazuje serwisówka. Przy zimowej zmianie wleję może 75/140 - jak zrobię w sezonie ze 4 tys km to i tak będzie dobrze. Ostatnio edytowane przez zimny : 27.04.2022 o 10:34 |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
![]() |
![]()
Pany,
tak na bystro, bo idę spać: Brzeszczot daj mi więcej światła o jakie podkładki Ci chodzi przy składaniu wahacza? Zimny olej przekładniowy klasy API GL5 a czy jest 75W90 czy 75W140 to mu nie robi różnicy. Wielokliny możesz posmarować też Staburagsem. Strobus jak nicht verstehen to zajrzyj do dobrej serwisówki. Staburags daje się na kołnierze obu gum - przedniej i tylnej. Uściślając: przednia guma przedni kołnierz od wewnątrz, od zewnątrz na kołnierz tylny przedniej gumy i oba kołnierze tylnej gumy. Staburags doskonale wypiera wodę i ma za zadanie uszczelniać te połączenia. Akurat szczelność tylnej harmonijki w R 1200 nie należy do najlepszych. To nie to, co w 1150 gdzie trytkami guma była ściągnięta. A przednia guma skitrana za odlewem skrzyni tak więc żadne słońce na nią nie waliło. Dobranoc |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Miasto: Leśna Dzicz
Motocykl: KTM R
Przebieg: jest
![]() Online: 1 miesiąc 3 tygodni 3 dni 19 godz 55 min 39 s
|
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Wysłane z mojego SM-A705FN przy użyciu Tapatalka |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
trampkarz emeryt
![]() |
![]()
Dobra podpowiedź, są takie preparaty, pewnie nie zaszkodzi.
BTW - mam takie dziwne coś. Szyba poprzednia była spękana mocno wokół tego małego uchwytu z przodu (przy tych małych śrubkach, wokół nich). Od właścicielki dostałem prawie nową szybę i założyłem ostatnio. Po kawałku trasy też zaczęła pękać ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
![]() |
![]()
Czy deflektor może mieć z tym coś wspólnego? [/QUOTE]
Na pewno nie. Przejechałem GS-em 2006r. ok. 100tys. km z deflektorem i nic się nie dzieje |
![]() |
![]() |