01.05.2020, 11:52 | #281 | |
Miasto: Międzyzdroje
Motocykl: CRF1000L
Online: 2 miesiące 3 tygodni 5 dni 22 godz 23 min 59 s
|
Cytat:
Generalnie uważam, że 19/17 to optymalny układ dla motocykli podróżniczych gdzie, bądzmy szczerzy, średnio ponad 90% trasy robimy po twardym i równym. Co do NC, to on ma z przodu 17" ale też silnik bardziej samochodowy niż motocyklowy, a to już trochę mniej fanu. To, że ja zjeżdżam regularnie z czarnego tym wynalazkiem, to takie fanaberie starszego pana ale też jakiś trening gdyby podczas podróży trafiła mi się na tych 10% dróg podobna przeszkoda
01.05.2020, 18:52 | #282 |
Podstawowa wada nc to 17â z przodu. Trudno z tym żyć jeśli myśli się o tych Louisowych 10%. Nie pomaga wiele tkc.
Na asfalcie jest super ale nawet szuter potrafi podnieść ciśnienie. Pocieszam się ze nawet gdyby było 19 to silnik jest jak z zetora. Ciągnie i tyle. To ma jechać i jedzie. Nie ma jadu w jakiejkolwiek postaci.
02.05.2020, 16:24 | #283 |
Miasto: warszawa / siedlce
Motocykl: RD03
Online: 1 tydzień 3 dni 11 godz 18 min 33 s
|
Matjas - pięknie to opisałeś - ja tego zetora do 160 rozpędzałem po warszawie z dct ale na piach bym się nie odważył tym zjechać
|
04.05.2020, 20:00 | #284 |
Moderator
|
Ten gość najpierw przez chwilę myślał że NCkiem nie powinno się zjeżdżać z czarnego: https://www.youtube.com/user/MrMegaPerez
A potem doszedł do wniosku że ma to wszystko w dupie i zrobił nim szlak jedwabny. Z kleszczem :-o |
04.05.2020, 22:26 | #285 |
Łoooooo paaanie jak to zapierdala
Co do szlaku to wszystkim da się. Mam nc i tez tym pojadę wszędzie w miarę rozsądku tylko ze niestety... fizyki nie oszukasz.
05.05.2020, 10:41 | #286 |
Moderator
|
No właśnie już od dłuższego czasu chcę się przekonać jak to jeździ. Wygląda na to że w tym sezonie będę miał taką sposobność gdyż się pojawiło demo u naszego lokalnego dylera.
|
05.05.2020, 10:52 | #287 |
I CAN'T KEEP CALM I'M FROM POLAND KU_WA Słońce do 04.09.24
|
Oj tam. To chyba tylko nam się wydaje, że do jazdy w terenie muszą być wielkie koła, hiper zawias etc. Wystarczy pojechać na UA gdzie koleś z dwoma kobitami na IŻU ośmieszy nas na podjeździe. Znajomy z Rosji zrobił Pamir na starym Goldasie. W drodze do Omalo machnęli nas kolesie na Harleyach. Trochu tarli brzuchami po kamsztorach ale dojechali. Widziałem też Suzi GS500 w TJK i sporo innych wynalazków na małych kółkach często powiązanych na druty. Koziu na SR500 w zeszlym roku KRG i TJK też objeżdżał i to kilka razy musiał to serwisować w polu, że nie wspomnę, że po drodze zaliczył dzwona więc można. Wiadomo że są sprzęty przystosowane do takiej jazdy lepiej ale jak się nie ma co się lubi to się leci czym się ma.
Ostatnio edytowane przez Emek : 05.05.2020 o 11:43 |
05.05.2020, 11:41 | #288 |
Gość
Online: 0
|
Sjaak Lucassen of kilkunastu lat właśnie pokazuje co oznacza adwenczer nawet na R1:
www.sjaaklucassen.nl |
05.05.2020, 11:47 | #289 |
Oczywiście, że tak!
Wiedziony tym przekonaniem w ub roku jechałem po piachach i szutrach podlasia na NC - tym niemniej to szerokie i małe przednie koło rozpier..dala system i jest po prostu groźnie. To co z przodu ma CB500X czy choćby wspomniane SR500 ma się nijak do atrakcji oferowanych przez NCka na piachu zwłaszcza jeśli się dołoży przód sztywny jak fiut w burdelu. Na asfalcie jest super i póki nie wylatuje się na autobahn nie brakuje powera. CB500x mimo troszkę mniejszej mocy ma żywiołowy silnik, większy baniak, większy zasięg i lepsze właściwości terenowe jeśli przyjdzie taka ochota - nie mam co do tego wątpliwości. Na pewno ma gorszy dół tam gdzie NC ciągnie w CB pewnie nic się nie dzieje. Niższa masa z kolei jest trochę niweczona przez zupełnie inny/wyższy środek ciężkości. NC to jest NewConcept i nie każdemu to podejdzie. Trzeba spróbować i się przekonać. Przy decyzji brałem pod uwagę jeszcze VStroma 650 XT w tej samej cenie. Ale tu dla mnie nie ma żadnego konceptu. Moto jest brzydkie, silnik kręci jak wiertarka. Ma trochę więcej mocy ale zupełnie nie tam gdzie bym chciał. Przez chwilę miałem zagwozdkę z CB500X - tylko wtedy nie było jeszcze dużego kółka z przodu, odpuściłem głównie ze względu na gabaryt motka. Jednak jestem trochę długi i na CB500X czułem się jak na motorowerze. m
05.05.2020, 15:18 | #290 |
Miasto: Międzyzdroje
Motocykl: CRF1000L
Online: 2 miesiące 3 tygodni 5 dni 22 godz 23 min 59 s
|
Dla Ciebie chyba T700 byłaby optymalna.