![]() |
|
Rama, zawieszenia, napęd Montaż i demontaż łańcucha, zębatek, zawieszenia przedniego i tylniego, centralki i bocznej podstawki, wahacza z ułożyskowaniem. Numery ram, kierownice, rodzaje łancuchów, podnóżki, półki. |
![]() |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
|
![]() |
#1 |
![]() Zarejestrowany: Dec 2016
Miasto: Dębica
Motocykl: RD07a
Przebieg: 27k+
![]() Online: 3 dni 10 godz 36 min 47 s
|
![]()
cały 2017 ?....... zbanować tego osobnika zanim złoży jaja.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
![]() Zarejestrowany: Dec 2012
Miasto: RLU
Motocykl: RD04
Przebieg: niski;)
![]() Online: 2 miesiące 3 tygodni 6 dni 17 godz 2 min 55 s
|
![]()
Miesiąc tu jesteś i juz byś banował?
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
![]() Zarejestrowany: Dec 2016
Miasto: Dębica
Motocykl: RD07a
Przebieg: 27k+
![]() Online: 3 dni 10 godz 36 min 47 s
|
![]()
Przyznam szczerze że jak to przeczytałem to się za głowę złapałem.
"no ale reszta jeszcze jakos się trzyma, wiec może sprobuje przejezdzic jeszcze caly 2017 rok, a dopiero potem motor pojdzie na kompletna rozbiorke" A banowanie nie naprawi świata.... można to potraktować humorystycznie ponieważ kolega "chciał" ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
22.10.2006, DTN :)
![]() Zarejestrowany: Mar 2008
Miasto: Kąty Wrocławskie
Motocykl: RD07
Przebieg: IIszlif
Galeria: Zdjęcia
![]() Online: 7 miesiące 3 tygodni 2 dni 15 godz 53 min 10 s
|
![]()
Cholera może jestem jakiś dziwny ale ja to mam satysfakcje z jeżdżenia sprawnym motorem jak jest sprawny i zdrutowanym kiedy jest zdrutowany. Najfajniejsze wycieczki były jak się np zapomniało kluczyka (nie pytać) i trzeba było tankować od dołu - zmieniając kierunek pracy pompy paliwa. Także jełopie... spawaj i się nie oglądaj bo jakby nie patrzeć przyspawana zębatka jest lepsza niż brak zębatki.
![]() |
#5 |
![]() Zarejestrowany: Aug 2012
Miasto: Toruń
Motocykl: LC8 SuperEnduro
![]() Online: 4 miesiące 1 tydzień 5 dni 17 godz 42 min 17 s
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
![]() |
![]()
A jak, spawaj i się wcale nie czaj. Jak nie chleje horrendalnych ilości oleju to jeszcze ładnych parę kilometrów zrobisz. Na pewno 2017 przejeździ
![]()
![]() |
#7 |
nOOb
![]() ![]() Zarejestrowany: Jun 2013
Motocykl: RD03
![]() Online: 6 dni 6 godz 59 min 9 s
|
![]()
No i tak tez się chyba stanie ;-)
Mój motor miał kompletny remont silnika przy 91 tys. km, obecnie ma 194 tys. km i oleju zre 0,3 litra, wiec taka sytuacja jest do zaakceptowania ;-) Wiec chyba przejezdze jednak jeszcze ten sezon na XTku, a potem pomysle o długodystansowym teście CRF1000. Pierwsza rzecz, która zrobie po zakupie, to będzie przyspawanie zębatki do walka! |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
![]() |
![]()
Update do Wielkiej Teorii Wałka:
Klej Technicoll 300G - uprasza się o grzanie (dosłowne!!!:: ![]() temp-utwardzania-kleju...czas_utw...wytrzym_spoiny_na_ścinanie...si ła zrywająca 10°C...6-8h...8MPa...15MPa 25°C...3h...10MPa...18MPa 50°C...60min...15MPa...24MPa 100°C...30min...18MPa...30MPa źródło: http://sklep.hurtmet.pl/p4582_313_kl...0kg2x12ml.html
![]() |
#9 |
![]() Zarejestrowany: Aug 2011
Miasto: Augustow
Motocykl: RD04
Przebieg: 88000
![]() Online: 1 tydzień 2 dni 21 godz 36 min 49 s
|
![]()
Z tym spawaniem to bym uwazał. Kiedys tez tak zrobiłem , po pewnym czasie spaw puscił to pozniej był drugi i trzeci.A pozniej po prostu w czasie jazdy ukręcił się wałek , spadła zebatka i zablokowało sie tylne koło.. Szczescie bylo takie ze stało sie to na szutrze przy predkosci okolo 50 km/h to tylko zarzuciło ale wyobrazcie takie cos przy 120 na asfalcie.......Nigdy więcej spawu!
![]() |
#10 |
![]() |
![]()
To mój ulubiony wątek na FAT więc skoro wczoraj późnym wieczorem wymieniałem zębatkę zdawczą to muszę się tym podzielić. Kilka osób interesowało jak wymienić wklejoną zębatkę. Więc wymieniałem wklejoną. Po wyjeździe w Pamir na kołach napęd, głownie łańcuch się wyciągnął, obciążenie motocykla było duże - dwie osoby + kufry + dwie opony + sakwy na gmole... łańcuch już odstawał bardzo od zębatki tylnej przy ciągnięciu - do wymiany, zębaka jeszcze by pociągnęła, wklejoną wymienia się jak się zjedzie, bo luzu nie ma na wałku. Tak czy inaczej, wczoraj wieczorem wymieniłem całość - zębatki obie i łańcuch.
Wymiana wklejonego wałka wygląda tak: 1. Zdejmowanie starej zębatki - ściągacz do łożysk (35 PLN). ![]() ![]() Klej był Locktite 3478 - ciężko idzie, ale bez problemu. Klej Technicol z tego wątku (mój post do znalezienia) trzyma mocniej, ale potrafi się wykruszyć wcześniej sam. 2. I mamy wałek z resztkami kleju - wałek nie ruszony, w takim stanie jak przed zakładaniem - bo jaki miałby być bez uklepywania. Trzeba tylko resztki kleju usunąć. ![]() i odtłuścić benzyną ![]() 3. Urabiamy nowego kleju i nakładamy na wałek. ![]() 4. Zakładamy zabezpieczenie i wciskamy na siłę (na chama ![]() ![]() 5. Wszystko jest już na maksa sztywne, więc wkręcamy śruby zabezpieczenia - na klej niebieski. Robimy to zanim klej się ściągnie - żeby wszystko zastygło całkowicie zmontowane. ![]() 6. Zostawiamy na dwa dni. Po tym czasie jest gotowe do spożycia:: ![]()
![]() |
|
|
![]() |
||||
Wątek | Autor wątku | Forum | Odpowiedzi | Ostatni Post / Autor |
Wałek zdawczy cd. | mdxmd | CRF 1000 L | 53 | 09.11.2019 22:30 |
Wałek zdawczy - jak wyeliminować luz?? | tomozdyn | Silnik, sprzęgło, skrzynia | 28 | 12.07.2017 08:46 |
wałek zdawczy | maciek-kolek19863 | Silnik, sprzęgło, skrzynia | 13 | 06.04.2017 13:45 |
Patent na wałek zdawczy?? | Wójcik | Wszystko dla Afryki | 62 | 08.03.2016 02:13 |
Wałek zdawczy ocena | tom500 | Silnik, sprzęgło, skrzynia | 8 | 29.07.2015 17:08 |