![]() |
|
Uklad paliwowy i wydechowy Montaż i demontaż baku, kraników , gaźników, , tłumiki , filtry powietrza i paliwa, linki, pompy paliwa elektryczne i podcisnieniowe, ustawienia gaźnika, poprowadzenie przewodów. |
![]() |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
![]() |
#21 |
![]() |
![]()
Cibor właśnie zastanawia mnie czy zamiast tych trzech małych nie zrobić jednej pokaźniejszej od str. pompy i nie wyprowadzić jej ponad siedzenie, ewent pod zbiornikiem do główki ramy (Wasil patent)
![]() resumując czy jest tu jakiś cwaniak, który może podać wzór lub podpowiedzieć jaka średnica otworu powinna być przy zastosowaniu dłuższego dolotu i jaka średnica rury dolotowej, która będzie ciągnęła powietrze sprzed główki ramy?
RD 03 TO NAJSTARSZA AFRYKA ![]() ![]() XRV 650 THE LAST TRUE DUAL SPORT BIKE ON EARTH http://www.youtube.com/watch?v=fnEHAjt_XPw Ostatnio edytowane przez majo : 04.03.2012 o 16:25 |
![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
![]() Zarejestrowany: Apr 2008
Miasto: Białystok/Jaświły/BielskP
Motocykl: LC 4
![]() Online: 1 miesiąc 3 tygodni 4 dni 13 godz 29 min 47 s
|
![]()
Problem w tym, że tam jest mało miejsca na grubą rurę, też nad tym myślałem, ale chyba jest tam za ciasno, trzeba by było mocno kombinować. Mam też zakupione kolanko i elastyczny przewód o większej średnicy, chyba coś około 40 mm ale myślałem zainstalować go w taki sposób jak na obrazku, i puścić przewód bokiem dołem zbiornika i pod owiewkę dołem do góry. Ale te kolanko wystaje troszkę na bok z airboksu, nie jest to jakaś znacząca przeszkoda i utrudnienie w eksploatacji, zobaczę może to rozwiązanie też przetestuję jeśli zajdzie taka potrzeba.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
|
![]()
Dowaliłem jeszcze jedną dziurę w airboksie, polatałem dzisiaj dłużej i stwierdzam, że jest ok. Dziur nie ma wkręca się bez zająknięcia do 8 tys i o to z grubsza mi chodziło. Później jeszcze zrobię test na oryginalnym filtrze papierowym tak z czystej ciekawości.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
![]() |
![]()
ok Cibor czekam na testy, interesuje mnie grubość gąbki i suma średnic wszystkich dodatkowych otworów
![]()
![]() |
#25 |
|
![]()
Takie spostrzeżenia. Dziury w obrotach nie ma, wkręca się na biegu jałowym bez problemu, podczas jazdy też. Jednakże nie wszystko poszło z planem. Podczas wolnej jazdy offem w przedziale 2-3,5 tys obr wrażenie jest takie jakby jeden garnek nie palił, albo go zalewało. Druga sprawa, to świece po wykręceniu okazało się, że są czarne, co świadczy o zbyt bogatej mieszance. Wykręciłem śrubę składu mieszanki o pół obrotu, delikatnie się poprawiło, założyłem oryginalny filtr i też wkręca się jak należy, pojeździłem wolno na niskich obrotach wygląda ok, ale jeszcze jutro pojeżdżę więcej, żeby dokładniej obadać. Chyba jeszcze ze dwie dziurki w airboksie dodam. Póki co są już 4 dziurki o średnicy 20 mm. Dynamika od 4 tys w górę bardzo przyzwoita.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
![]() |
![]()
Tak z ciekawości ci napiszę że wersję Matarhon rd03 miały powiększonego Airboxa przy opcji z innymi gaźniorami (Kehin VDF8A carburetors (instead of VDF4B) sama rura doprowadzająca do boxa wygląda jaz z trampka pd06 ( jest dłuższa, węższa ale da ją się ustawić wlotem bliżej błotnika aby nie łapała błotka z nieszczelności między ramą a zabudową błotnika tylnego.
RD 03 TO NAJSTARSZA AFRYKA ![]() ![]() XRV 650 THE LAST TRUE DUAL SPORT BIKE ON EARTH http://www.youtube.com/watch?v=fnEHAjt_XPw Ostatnio edytowane przez majo : 14.04.2012 o 23:28 |
![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
|
![]()
Śruba składu mieszanki wykręcona o 3 1/4 obr. oryginalny papierowy filtr i 5 dziur w airboksie póki co działa ok.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
![]() Zarejestrowany: Mar 2005
Miasto: Wrocław
Motocykl: Nie mam już Afryki
![]() Online: 4 miesiące 2 dni 2 godz 39 min 26 s
|
![]()
Im wiecej je wykrecasz tym wiecej paliwa dajesz
|
![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
|
![]()
Toż to śruba regulująca dopływ powietrza, wykręcając zwiększam średnicę kanału doprowadzającego powietrze co za tym idzie ilość powietrza. Więcej powietrza zubaża mieszankę, a o to mi chodzi. Więc jak podaje serwisówka dla Trapa 650 fabryczny nastaw jest 3 obr więc ja dałem 3 1/4.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
![]() |
![]()
możesz sfotografować airboxa po modyfikacjach i końcówki przewodów do filterków podciśnienia?
![]() |
|
|
![]() |
||||
Wątek | Autor wątku | Forum | Odpowiedzi | Ostatni Post / Autor |
Czy osłona silnika z RD03 pasuje do RD04/07? | madafakinges | Owiewki, osłony, szyby, kanapy, zegary i linki | 1 | 09.05.2014 23:52 |
Bak z RD03 do RD04 czy pasuje? | Frantic | Uklad paliwowy i wydechowy | 5 | 03.07.2013 09:10 |