|
Silnik, sprzęgło, skrzynia Montaż i demontaż elementów silnika: sprzęgła i skrzyni , wymiana łańcuszków rozrządu, demontaż głowic i zaworów, pomiary kompresji, ciśnienia oleju, serwisowanie zaworów i gniazd, tłoków i pierścieni. |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
06.02.2011, 19:11 | #21 |
Miasto: Częstochowa
Motocykl: nie mam AT jeszcze
Online: 3 tygodni 4 godz 47 min 14 s
|
Mam w Częstochowie gościa od afryk, dodatkowo pracuje w sklepie i ma dostęp do części z pierwszej ręki
07.02.2011, 10:37 | #23 |
Miasto: Poznań
Motocykl: RD04
Online: 2 dni 11 godz 49 min 0
|
Szczerze mówiąc sprawdzając ceny w Hondzie spodziewałem się wyższych kwot. Pewnie i tak jakieś wprawne oko musiałoby najpierw sprawdzić czy czasem coś jeszcze jest do wymiany (naprawy). Głownie chodzi mi to żeby robił to ktoś zaufany.
@Majo - dzięki za listę (to daje mi jakiś obraz tego co muszę zrobić koniecznie) Rozumiem, że robocizna różnie, ale pewnie z 1500zł trzeba liczyć? @Kuba - dzięki za namiary, obadam jeszcze jak temat wygląda u mnie, chociaż przy takiej pogodzie jak jest teraz do Częstochowy mogę podjechać @Pałeł - jeśli się za to zabiorę, a raczej w 99% chcę to robić to na bank się odezwę. Dzięki wszystkim za infromacje. Jeśli ktoś jeszcze może dać laikowi jakieś rady jeśli chodzi o taki remont (co jeszcze warto sprawdzić/wymienić z uwagi na przebieg) to proszę o info. Chciałbym w końcu pokazać mordę na jakimś zlocie, ale najpierw chcę zrobić motocykl na cacy tym bardziej że w wakacje lecę nim na Krym. Pozdr.
07.02.2011, 14:35 | #24 |
Miasto: Centrum Sterowania Kosmosem
Motocykl: RD07
Przebieg: słuszny
Online: 1 tydzień 5 godz 24 min 13 s
|
...
7. łożyska wału korbowego u siebie tego nie wymieniłem i teraz mnie ciśnie w tył głowy. |
07.02.2011, 15:14 | #25 |
Miasto: Białystok/Jaświły/BielskP
Motocykl: LC 4
Online: 1 miesiąc 3 tygodni 4 dni 13 godz 26 min 16 s
|
Tyle że panewki na wale nie mają nic wspólnego ze spalaniem oleju a jeżeli pilnuje się poziomu oleju, silnik nie był przegrzany, to 300-400 tys powinny wytrzymać
|
07.02.2011, 15:20 | #26 |
Common Rejli
Miasto: Warszawa
Motocykl: R650GS Adventure & LC6 750 Adventure
Przebieg: dupa
Online: 1 miesiąc 3 tygodni 1 dzień 5 godz 39 min 17 s
|
Wystarczy pojechać na pomiar ciśnienia oleju w magistrali. O ile pamięć mnie nie myli w AT czujnik ciśnienia jest klasycznie - za ostatnią panewką wału korbowego. Jeśli ciśnienie osiąga wartości określone przez serwisówkę należy uznać panewki za zdatne i głowy sobie tym nie zawracać. Prawdę mówiąc sam chciałem to zmierzyć ale pewnego dnia mnie naszło i wyjąłem silnik z ramy, o w zasadzie uniemożliwiło przeprowadzenie pomiaru . Wyremontowałem bez weryfikacji stanu panewek.
07.02.2011, 15:28 | #27 |
|
No właśnie chodzi o to, że kocham mój motocykl miłością pierwszą i niezmąconą. Chciałbym żeby służył mi jak najdłużej więc remontem chciałbym zwrócić mu kilka lat życia, pytanie tylko czy taki remont jest warty zachodu - wydać 4tyś na remont, który da mi możliwość jazdy przez rok? Wiele osób mówi żeby jeździć i się nie przejmować, ale jestem z tych którym palenie oleju czy jakiekolwiek stuki-puki nie dają spokoju. Jak takie remonty wyglądały u osób jeżdżących na RD04 z dużym przebiegiem - warto się w to bawić?
Zwróciłem się z prośbą o pomoc do tomka z poznania - polecał mi go kiedyś Laska. Myślę, że wszystko będzie w porządku, raz już u niego byłem i nie narzekałem na jego pracę. W marcu moja kochana idzie na leczenie Pozdr. Dzięgiel
08.02.2011, 11:24 | #28 | |
Miasto: Raczyce/Wrocław
Przebieg: 3 ....
Online: 1 miesiąc 21 godz 53 min 22 s
|
Warto nie warto , ja mam 200 tysi w swojej - miałem remonta robić - ale nie starczy kasy więc tylko łożyska i takie tam porobię a silnik potem , niektórzy mówia daj sobie spokój kup nowszy będziesz zadowolony ....A JA SIĘ PRZYWIĄZAŁEM DO SWOJEJ KRÓWKI_KRÓLOWEJ
i tyle Cytat:
08.02.2011, 13:39 | #29 |
|
Puntek widzę że byśmy się dogadali...ja też wolałbym nie zdradzać mojej maszyny - utwierdziłęś mnie w przekonaniu że dobrze kombinuję. Teraz muszę tylko doczekać początku marca, wtedy serducho oceni fachowiec - będę zdawał relację.
P.S. Czy brak szybkiego wkręcania sie na wysokie obroty w trakcie ssania może być spowodowany słabą kompresją i zużyciem materiału czy to tylko gałka do naciągu sprzęgła sie ślizga? Pozdr!
11.02.2011, 11:18 | #30 |
22.10.2006, DTN :)
Miasto: Kąty Wrocławskie
Motocykl: RD07
Przebieg: IIszlif
Galeria: Zdjęcia
Online: 7 miesiące 3 tygodni 2 dni 15 godz 53 min 10 s
|
/jak na ssaniu to znaczy, że silnik zimny i po 1) wiadomo że się wkręcać nie bedzie bo zimny, i po 2) silni jest zimny - troche szkoda go kręcić