![]() |
|
Silnik, sprzęgło, skrzynia Montaż i demontaż elementów silnika: sprzęgła i skrzyni , wymiana łańcuszków rozrządu, demontaż głowic i zaworów, pomiary kompresji, ciśnienia oleju, serwisowanie zaworów i gniazd, tłoków i pierścieni. |
![]() |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
![]() |
#21 |
Common Rejli
![]() Zarejestrowany: Mar 2008
Miasto: Warszawa
Motocykl: R650GS Adventure & LC6 750 Adventure
Przebieg: dupa
![]() Online: 1 miesiąc 3 tygodni 1 dzień 5 godz 39 min 17 s
|
![]()
http://www.youtube.com/watch?v=KQihbCbAZsc
"Well, I stripped this engine down and the noise was caused by a very badly worn camchain tensioner and camchain on the front cylinder. The rest of the motor was fine." Szkoda, że nie ma takiego Iziego w Warszawie...
![]() |
#22 |
Common Rejli
|
![]()
To jeszcze pytanie praktyczne - jest sposób żeby wyjąć te łańcuchy bez rozkuwania ich i wsadzić nowe, zakute? Trzeba będzie zdjąć wałki rozrządu, czy wystarczy tylko pozbyć się napinacza?
PS: jeśli kogoś ciekawi temat i śledzi, to tutaj znalazłem zdjęcie z tym dyngsem co ma wystawać. Widać go przy łańcuchu: ![]()
BRW 1991 I tak wszyscy skończymy na mineralnym. | Powroty są do dupy. | Trzy furie afrykańskie: pompa, moduł, regulator. Czy jakoś tak... | Pieprzyć owiewki ![]() NIE SPRZEDAM! ![]() Ostatnio edytowane przez wieczny : 16.05.2009 o 18:50 |
![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Common Rejli
|
![]()
Burza w szklance wody
![]() Od pewnego czasu pojawił się u mnie nowy dźwięk z silnika, z okolicy przedniej głowicy. Cykanie takie. Coś jakby za duży luz zaworowy, lecz to odrzuciłem jako pierwsze bo zanim dźwięk cykania usłyszałem "zrobiłem" zawory i nie wymagały one regulacji, więc zostały nietknięte. A skoro od 25km są nietknięte, to by się nagle rozregulowały...? Więc padło na rozrząd ![]() Coś mnie tknęło, żeby sprawdzić uszczelkę kolektora przy głowicy zanim rozbiorę pół motocykla i zmierzę ten napinacz czy się wysunął ponad 6mm ![]() ![]() ![]() ![]() Kilka stówek do przodu jestem ![]() PS: Babel - na szosufkach jeżdżę teraz. Trochę chude czasy się zrobiły, oszczędzam kości na wakacje. Poza tym czasu też nie mam. I stary jestem kości mnie bolą. I deszcz pada. No pod górkę, pod górkę... ![]()
![]() |
#24 |
![]() |
![]()
A tak wracając do tego dynksu co ma wystawać - niech ktoś mi wytłumaczy co i jak to porobie fotki na zapasowym silniku i się wstawi - będzie sobie kazdy mógł ocenić rozrząd
|
![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
![]() Zarejestrowany: Apr 2008
Motocykl: XR250R
Przebieg: ły
Galeria: Zdjęcia
![]() Online: 3 miesiące 2 tygodni 1 dzień 10 godz 54 min 55 s
|
![]()
Żeby sprawdzić wychylenie tego wihajstra trzeba ściungnąć pokrywkie zaworów?
A jak już ją zdejmę to muszę wymienić uszczelki? |
![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
![]() Zarejestrowany: Mar 2005
Miasto: Wrocław
Motocykl: Nie mam już Afryki
![]() Online: 4 miesiące 2 dni 2 godz 39 min 26 s
|
![]()
Cza ściungnąć. Uważaj by przy zakładaniu ponownym czapki nie sciągnąć z niej uszczelki o śróby od wałki bo mi sie ostatnio przez odme trochę oleju przelało pod motor. Uszczelki nie czeba zmieniać
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
![]() Zarejestrowany: Mar 2005
Miasto: Wrocław
Motocykl: Nie mam już Afryki
![]() Online: 4 miesiące 2 dni 2 godz 39 min 26 s
|
![]()
Sprawdzałem stan nierządu u siebie po 115 000km. Na razie jest 4,5mm z 6mm, wiec pewnie do 150 000km spokój. Tarcze sprzęgłowe maja fabryczną grubość po tym dystansie. Czoda
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
![]() Zarejestrowany: Jul 2008
Miasto: Żary / Strzelce Krajeńskie
Motocykl: RD03
Przebieg: 67 000
![]() Online: 3 dni 16 godz 7 min 52 s
|
![]()
Właśnie ... o jaki dyngs chodzi, bo dzisiaj tam zagladałem, ale nie wiedziałem na co spojrzeć, aby powiedzieć, że jest ok, albo do d... Czy to ten dyngs ze sprężynką?
![]() |
#29 |
22.10.2006, DTN :)
Miasto: Kąty Wrocławskie
Motocykl: RD07
Przebieg: IIszlif
![]() Online: 7 miesiące 3 tygodni 2 dni 15 godz 53 min 10 s
|
![]()
Wstawiam oto foto zapożyczone od Pana Wiecznego uzupełnione o namiar graficzny na dynks, schemat pomiaru w załączniku załączonym wcześniej
![]()
![]() |
#30 |
Common Rejli
|
![]()
Niecałe 4mm, jakieś 3,9 - te okolice. Teoretycznie jakiemu przebiegowi to może odpowiadać? na zegarach jest 85kkm. Stówka więcej to już by chyba było pod 6mm... Bambino je*any może jednak kręcił licznik...
![]()
![]() |
|
|
![]() |
||||
Wątek | Autor wątku | Forum | Odpowiedzi | Ostatni Post / Autor |
Przebieg motocykla a stan rozrządu | Marcin.111 | Inne - dyskusja ogólna | 5 | 24.04.2012 18:58 |
łancuszki rozrzadu? | SewO | Silnik, sprzęgło, skrzynia | 11 | 01.06.2008 02:34 |