|
Silnik, sprzęgło, skrzynia Montaż i demontaż elementów silnika: sprzęgła i skrzyni , wymiana łańcuszków rozrządu, demontaż głowic i zaworów, pomiary kompresji, ciśnienia oleju, serwisowanie zaworów i gniazd, tłoków i pierścieni. |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
14.02.2010, 00:28 | #21 |
mistrzu
Miasto: Warszawa
Motocykl: RD03
Przebieg: ?
Galeria: Zdjęcia
Online: 2 miesiące 4 tygodni 1 dzień 5 godz 28 min 4 s
|
czegoś nie czaje. Wg mnie brniecie nie potrzebnie w zbędne kombinacje i robi sie rzeźba. Dlaczego niby Ciśnienie ma spadać po zastosowaniu większej chłodnicy? Owszem - danie przewodów olejowych o mniejszej średnicy spowoduje że możesz zmniejszyć przepyw a więc pogorszyć smarowanie- Nie tędy droga. Trzeba być świadomym wad zastosowania długich przewodów olejowych i chłodnicy oleju wysoko- po dłuższym postoju nim olej przepłynie przez długie przewody i chłodnicę - silnik chodził będzie na niewystaczajacym smarowaniu. Afri ma mokrą miskę olejową i każda rozbudowa chłodnic będzie wydłużała czas od zapalenia silnika do uzyskania ciśnienia na panewkach. Pozostawienie oryginalnego smarowania z mokrą miską olejową i zastosowanie drugiej pompy - jak to sobie wyobrażasz? Ja nie widzę takiej możliwości - pompa elektryczna dużej wydajnośći będzie Ciągnąć olej z miski a pompa smarująca panewki będzie łapać tylko opary.. Jeśli podłączysz je równolegle - oryginalna pompa zębata przepuści olej "pod prąd" przez tą elektryczną
Jedyne rozwiązanie które widzę to zastosować trochę większą chłodnicę niż oryginalna (np miałem taką w dr bigu) lub zamontować wymiennik ciepła i wpiąć go w obieg wody z chłodnicami.... I jeszcze jedno - chłodnica założona na obiegu oleju na sekcji tłoczącej - płynie przez nią olej pod ciśnieniem. Chłodnica jest dosyć delikatna... W moim Suzuki dr big z takim rozwiązaniem mała dziurka w chłodnicy powstała po glebie i na wysokich obrotach w ciągu minuty wysrało olej z silnika
Enduro i ADV Ostatnio edytowane przez motormaniak : 14.02.2010 o 00:32 |
14.02.2010, 00:31 | #22 |
Administrator
Miasto: Otwock ale chętnie na Śląsk bym wrócił
Motocykl: RD37A (Hybryda), dwie ramy RD03 w zapasie
Przebieg: ojojoj
Online: 1 miesiąc 1 tydzień 6 dni 3 godz 49 min 59 s
|
czyli przy mokrej misce odpada taki myk?
14.02.2010, 00:36 | #23 |
mistrzu
|
po prostu ja nie mam pomysła jak ma działać dodatkowy zbiornik oleju z dodatkową pompą w tym przypadku
14.02.2010, 00:40 | #24 |
Administrator
|
Darek, pompa to opcja.
Dodatkowy zbiornik wg mnie musi być nisko np. tuż pod ramą silnika a nad osłoną silnika. Głównie mi chodzi o możliwość zamontowania wyżej chlodnicy oleju. Co do Twojej wypowiedzi na temat zmniejszenia minimalnego średnicy przewodów doprowadzających olej - im wyżej trzeba pchać olej tym więcej siły potrzeba. Fizyka by podpowiadała, że należy zmniejszyć przepływ aby utrzymać ciśnienie (przykład z życia wzięty to układ centralnego ogrzewania - im wyższe piętra tym mniejsze średnice rur).
14.02.2010, 00:49 | #25 |
Miasto: Biała Podl./Warszawa
Motocykl: Afryka? Nie, dziękuję. ;)
Przebieg: 60000
Online: 1 tydzień 1 godz 37 min 9 s
|
Ramires, moje zdane jest takie: wydajniejsza pompa = dodatkowa chłodnica. Pompa oryginalna = nie ryzykować i nie kombinować na zdrowym silniku.
Tu już wspomniał mój przedmówca o silniku UAZa, którego też miałem. Po otwarciu chłodnicy oleju ciśnienie znacznie spadało. Zrobiła mi się też dziura w wężu gumowym i wciągu 2-3 minut wysikało mi prawie pięć litrów oleju. Dotatkowo dochodzi też sprawa smarowania o której też już wspomniano. Zanim przez taki układ przewali się olej po dłuższym staniu to silnik zacznie pracować na półsucho. W sumie rozwiazaiem jest zastosowanie zaworka a nawet dwóch jednokierunkowych na tym nowym układzie, by ulej nie cofał się. Ja bym się skupił na wydajniejszym chłodzeniu cieczy, a olej zalał jakiś markowy syntetyk gęsty w wysokiej temp. np. Agip 10W60.
14.02.2010, 00:55 | #26 |
Gość
Online: 0
|
Przy zastosowaniu troche wiekszej chłodnicy nie ma problemu z ciśnieniem oliwy ale przy wydłużeniu układu oraz przeniesieniu go w górę jest. Tak jak pisze Ramires należało by zastosować przewody mniejszej średnicy tylko ciężko widzę ten dodatkowy zbiornik oleju.
Tak jak pisze Lukass też myślałem o jakiś zaworkach ciśnieniowych ale nie wiem czy coś takiego jest powszechnie stosowane Pozdro Ostatnio edytowane przez Dubel : 14.02.2010 o 00:58 Powód: Dopisanie kawałka textu |
14.02.2010, 00:58 | #27 |
Administrator
|
wiesz, planuje dodatkowy wentylator mimo wszystko, jednak po prostu mnie korci takie cos. zawory jednokierunkowe brałem pod uwagę bo inaczej tego sobie nie wyobrażam.
Repsol Off Road w zupełności daje radę Tak czy inaczej to tylko koncept, ale widzę mimo wszystko w AT nie ma za bardzo jak to wykonać i pewnie dlatego w nxr czy xrv dakar tego nie robiono. No nic, podumamy nad jeszcze wydajniejszym chłodzeniem w takim razie
14.02.2010, 01:02 | #28 |
mistrzu
|
Ramires- Ciebie nie obchodzi ciśnienie w wężu a ciśnienie na panewkach. Idąc dalej tym tropem dając znacząco cieńszy przewód ciśnienie za pompą było by ogromne , ale na panewkach by było mizerne- bo "przepustowość" przez panewki jest stała.
Dodatkowy zbiornik oleju - z kąd pobierał by olej ? - musi go brać z miski olejowej . A gdzie olej by szedł po przejściu przech chłodnicę? Do zbiornika oleju ? Wtedy musiał by smok olejowy pompy tłoczącej być w tym zbiorniku, a to już klasyczny układ z suchą miską olejową... Nie widzę tego.
14.02.2010, 01:05 | #29 |
Gość
Online: 0
|
Wydaje mi się że nie potrzebne są zawory jedno kierunkowe tylko ciśnieniowe czyli takie co bedą trzymały olej w układzie by cały nie spływał po wyłączeniu silnika. Olej kierunku nie zmieni, cofał sie nie bedzie. A taki zawór umieszczony nisko na końcówce węża powrotu który by sie zamykał prz niskim ciśnieniu pozwolił by na nie stosowanie dodatkowego zbiornika (olej dodatkowy by zostawał w chłodnicy) Po odpaleniu ciśnienie wzrasta zawór sie otwiera i cały układ pracuje prawidłowo. Pozostaje tylko kwestia ciśnienia
Pozdro |
14.02.2010, 01:11 | #30 |
Administrator
|
Oki, mam już jasność.
Szkoda, bo pomysł sam w sobie mi sie bardzo podoba