|
Rama, zawieszenia, napęd Montaż i demontaż łańcucha, zębatek, zawieszenia przedniego i tylniego, centralki i bocznej podstawki, wahacza z ułożyskowaniem. Numery ram, kierownice, rodzaje łancuchów, podnóżki, półki. |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
30.01.2013, 00:11 | #21 |
Miasto: Bielsko-Biała
Motocykl: RD04
Online: 2 tygodni 3 dni 13 godz 11 min 10 s
|
Sprawdziłem dzisiaj jak wygląda u mnie kwestia luzu na łożysku główki ramy. Wyczuwam naprawdę minimalny luz - jest taki ledwo wyczuwalny "przeskok" przy popychaniu i pociąganiu za spód lag. Podczas jazdy końcem sezonu nie wyczuwałem jakichś negatywnych objawów, a teraz sprawdzam, bo jest okazja. Chciałem się dopytać bardziej doświadczonych kolegów czy taki nieznaczny luz można omylnie zwalić na łożysko główki ramy, a tak naprawdę to jakiś inny problem? Jeśli tak, jak się upewnić? Kiedy stojąc przed motocyklem chwytam za kierownicę i próbuję ruszać przód-tył jest to samo.
Da radę wyregulować łożysko bez klucza dyno (mam dosyć dobre klucze, ale dyno niestety jeszcze nie)? Coś mi odpadnie? Czy warto to rozbierać w ogóle? |
30.01.2013, 09:08 | #22 | |
Administrator
|
Cytat:
Próby ,chwytając za lagi z kołem w górze i popychając motocykl na nkolach na hamulcu , zrobileś . Ale dla pewności powinien ktoś w tym czasie dotknąć ręką półek i ramy w calu potwierdzenia miejsca luzu. Możliwe że złapałeś go też na lagach. Jeśli bieżnie masz w dobrym stanie , czyli bez wgnieceń , to wystarczy skasować luz i sobie dalej jeździć. Co do wgnieceń na łożysku. Jeśli jadąc robiąc wszelkie skręty na równej nawierzchni ( w całym zakresie kierownicy) nie poczułeś żadnych nierówności w pracy lożyska to jest szansa że nie jest wybite. Całkiem możliwe również że po prostu łozysko się już zużyło i czeka cię wymiana. Luz musi być tak ustawiony żeby koło w górze popychane palcem z prostego na boki leciało na max skręt ale płynnie i spokojnie. Jeśli leci i wali o ogranicznik , lest za luźno, gdy przechyla się zbyt powoli lub wręcz blokuje się po drodze , jest za ciasno. Po ustawieniu luzu skęceniu półek i dokręceniu górnej nakrętki może się zdarzyć że luz będzie ciut przy mały. Wtedy go korygujesz do właściwego.
AT03 Ostatnio edytowane przez Dzieju : 30.01.2013 o 09:11 |
|
30.01.2013, 11:57 | #23 |
Miasto: Bielsko-Biała
Motocykl: RD04
Online: 2 tygodni 3 dni 13 godz 11 min 10 s
|
Dzięki za informacje koledzy. Chyba sprawdzę to, skoro już przód mam prawie rozebrany. Z kluczem dynamometrycznym chodziło mi o to, że po drodze do śruby koronkowej do regulowania luzu jest jeszcze trochę innych śrub, które można przekręcić/niedokręcić (półki itd.) i się zastanawiałem czy da radę bez.
|
30.01.2013, 17:42 | #24 |
Miasto: Kraków
Motocykl: RD07a
Galeria: Zdjęcia
Online: 3 tygodni 6 dni 14 godz 28 min 34 s
|
Sam klucz dyno to za malo - musialbys miec przejsciowke na nakretke koronkową. Idę o zaklad ze moze 1 -2 osoby maja coś takiego na cale forum. Wszycy robia na oko i dają radę. (opis jak wyżej lub w afripedii) + kontrola luzu po jednej wycieczce (raczej trzeba będzie trochę dokręcić)
pozdrawiam, podos AT2003, RD07A ------------------ Moje dogmaty 0. O chorobach Afryki: (klik) 1. O Mikuni: Wywal to. 2. O zębatce: Wypustem na zewnątrz!!! 3. O goretexie: Tylko GORE-TEX 4. O podróżach: Jak solo to bez kufrów 5. O łańcuszkach rozrządu: nie zabieram głosu. 6. Lista im. podoska Załącznik 10655 7. O BMW: nie miałem, nie znam się, nie interesuję się, zarobiony jestem. 8. O KN: Wywal to. 9. O nowej Afripedii: (klik) |
31.01.2013, 00:40 | #25 |
Miasto: Dabrowa G.
Motocykl: RD07a DRZ 400E
Online: 1 miesiąc 2 tygodni 5 dni 10 godz 6 min 16 s
|
Mam pytanie czy te momenty dokręcanie są poprawne chodzi głównie o ten na czerwono.
Przydatne momenty dokręcania: Lagi w dolnej półce 33 Nm Lagi w górnej półce 27 Nm Uchwyty Kierownicy 26Nm Nakrętka koronkowa łożyska główki 11Nm Główna nakrętka mocująca półkę do sztycy - 128Nm Główne śruby mocujące zaciski do lagi - 30Nm Szpilki podtrzymujące ośkę koła do lagi (4 sztuki fi10) - 12 Nm Ośka przedniego koła 64Nm |
31.01.2013, 23:18 | #26 |
Miasto: Kraków
Motocykl: RD07a
Galeria: Zdjęcia
Online: 3 tygodni 6 dni 14 godz 28 min 34 s
|
Tak. Mocno, nie? Jak dokrecalem to myślałem że się klucz zepsuł bo nie chciał kliknąć.
pozdrawiam, podos AT2003, RD07A ------------------ Moje dogmaty 0. O chorobach Afryki: (klik) 1. O Mikuni: Wywal to. 2. O zębatce: Wypustem na zewnątrz!!! 3. O goretexie: Tylko GORE-TEX 4. O podróżach: Jak solo to bez kufrów 5. O łańcuszkach rozrządu: nie zabieram głosu. 6. Lista im. podoska Załącznik 10655 7. O BMW: nie miałem, nie znam się, nie interesuję się, zarobiony jestem. 8. O KN: Wywal to. 9. O nowej Afripedii: (klik) |
01.02.2013, 17:26 | #27 |
Miasto: Dabrowa G.
Motocykl: RD07a DRZ 400E
Online: 1 miesiąc 2 tygodni 5 dni 10 godz 6 min 16 s
|
Bardzo ciężko mój klucz nie kliknął bo się bałem że urwę
|
|
|