![]() |
|
Inne - dyskusja ogólna Dział poświęcony motocyklom nieskategoryzowanym. |
![]() |
|
Narzędzia wątku
![]() |
Wygląd
![]() |
|
![]() |
#1 |
![]() Zarejestrowany: Oct 2008
Miasto: Bielsko - Biała
Motocykl: dr650se
Galeria: Zdjęcia
![]() Online: 1 miesiąc 2 tygodni 4 dni 1 godz 20 min 44 s
|
![]()
Zrób tak. Może ta DRa jest jakoś emocjonalnie związana z twoim analogiem. Czasem bywają takie miłości o których się filozofom nie śniło
![]()
![]() |
#2 |
![]() Zarejestrowany: Aug 2010
Miasto: Warszawa
Motocykl: LC4
Przebieg: ...
![]() Online: 1 miesiąc 3 tygodni 5 dni 20 godz 4 min 21 s
|
![]()
Im więcej czytam, tym bardziej uświadamiam sobie, że na niczym się nie znam.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
BANDA LUBLIN
![]() Zarejestrowany: Apr 2009
Miasto: Lublin
Motocykl: RD04
Przebieg: Kręcony
![]() Online: 3 miesiące 2 tygodni 6 dni 9 godz 51 min 15 s
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
![]() Zarejestrowany: Jul 2012
Miasto: P-ń /M-cz
Motocykl: nie mam AT, ma TA :]
![]() Online: 2 tygodni 1 dzień 3 godz 5 min 45 s
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
|
![]()
co to jest za dr, jaki ma typ zapłonu ?
Pozdr. |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
![]() Zarejestrowany: Jul 2012
Miasto: P-ń /M-cz
Motocykl: nie mam AT, ma TA :]
![]() Online: 2 tygodni 1 dzień 3 godz 5 min 45 s
|
![]()
Koralgol do tablicy!!!
Nie chcę zaśmiecać wątku, ale mnie bardziej interesuje twoja opinia na temat świec, które się stosuje AT /TA. Opinie są różne a ty jakieś tam doświadczenia masz ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
![]() |
![]()
Nareszcie jeden człowiek zadał właściwe pytanie. Ja dodam od siebie, że może
koralgol powinien wymienić święcę na taką samą lecz bez literki R. Bo wszelkie znaki na niebie mówią, że niesprawna jest instalacja WN. Miernik w rączkę i do dzieła. Pomiar cewki się kłania Ja ostatnio stałem też przed wyborem zakupu świec irydowych do silnika Yamahy 9,9HP (silnik zaburtowy) tym bardziej, że były po 45 zeta za sztukę! Podobnie jak Szparag pomyślałem sobie, że za tą kaskę wymienię 3X zwykłe i dałem sobie spokój. ![]() Przy okazji polecam nowy sklep na Bródnie BIKESTAR ul Julianowska41. Pracuje tam nasz kolega z Forum. ![]()
Ale tu nie Politechnika, tu trzeba myśleć, jak mawiał pewien bosman ;-) Przestań naprawiać jak zaczynasz psuć! Ludzie, którzy twierdzą, że czegoś nie da się zrobić, nie powinni przeszkadzać tym, którzy właśnie to robią. |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | ||
Miasto: Gdynia/Słupsk
Motocykl: nie mam AT jeszcze
![]() Online: 14 godz 46 min 2 s
|
![]()
a tego to ja niestety nie wiem jaki ma typ zaplonu rocznik moto 1992 DR350 S haha czyli stara dupa z niej ale milo sie smiga
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ogolnie mialo byc latwiej na irydzie a jest do dupy!!! Ostatnio edytowane przez Dzieju : 13.03.2013 o 07:43 |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
![]() |
![]() popraw mnie Szparag jeśli jestem w błędzie ale ma albo AC lub DC - na pewno jednak CDI - różnica pod względem energii przy sprawnej instalacji wyładowania nie jest tu aż tak wyraźna, jeśli jakakolwiek. poza tym ze względu na ostre krawędzie /mniejsze promienie/ elektrody głównej do wywołania jonizacji i powstania iskry potrzebne jest mniejsze napięcie - szacunkowo przy tych samych warunkach o około 5kV. zapalanie na zimno bez ssania można wyjaśnić właśnie większą koncentracją energii w iskrze i idącą za tym zdolnością do zapłonu ubogiej w takich warunkach mieszanki... jeśli instalacja jest OK a silnik ana pewno pracuje prawidłowo na tradycyjnej i nienowej świecy to obstawiam bądź niehalo z gaźnikiem lub konieczność korekty przerwy na świecy irydowej - co zrobić można najłatwiej. Jak pisałem powyżej, chętnie dowiem się jaki finał miała ta historia. BTW @ Szparag i Kazmir - wiem, że macie dużą wiedzę i doświadczenie, ale trochę tak jak Króliczek w Misiu Uszatku między wierszami słyszę: 'aaaaaaaaaaa.... ja coś wiem ale nie poooowiem' ![]() ![]() matjas
![]() |
#10 |
|
![]()
Nie odnotowałem, żadnych cudów po założeniu świec irydowych.
lepszy odpał na zimno, trudniej je zalać i dłuższa żywotność. Głównie to ostatnie jest największą zaletą, bo jeżeli zalewa świece, to wymiana świec jest usunięciem skutku, a nie przyczyny. Jednak, stosunkowo do ceny wychodzi podobnie. Ja wolę częściej zmieniać zwykłe. Nie będę walił wywodów bo to bez sensu, mówiąc krótko. Czy są lepsze ? Tak. Czy ma sens zakładanie ? Ja nie polecam. Efekt placebo - zajebisty, jak przy zmianie z Castrola na Motula itp. Pozdrawiam Ostatnio edytowane przez szparag : 08.03.2013 o 12:16 |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Wątek | Autor wątku | Forum | Odpowiedzi | Ostatni Post / Autor |
gaśnie | gruby | Uklad paliwowy i wydechowy | 20 | 05.11.2013 12:51 |
montaz fajki od swiecy | Skydiverek | Regularne czynności serwisowe | 7 | 17.05.2012 23:46 |
brak iskry na świecy, moto nie gada | barthez | Układ elektryczny i zapłonowy | 10 | 16.08.2009 02:51 |
obroty na ssaniu jak jest zimny silnik | R2D2 | Uklad paliwowy i wydechowy | 14 | 07.04.2009 16:58 |