Wróć   Africa Twin Forum - POLAND > Warsztat XRV 650 / XRV 750 > Rama, zawieszenia, napęd

Rama, zawieszenia, napęd Montaż i demontaż łańcucha, zębatek, zawieszenia przedniego i tylniego, centralki i bocznej podstawki, wahacza z ułożyskowaniem. Numery ram, kierownice, rodzaje łancuchów, podnóżki, półki.

Odpowiedz

Narzędzia wątku Wygląd
Stary 30.04.2010, 21:48   #1
Misza
22.10.2006, DTN :)

Misza's Avatar

Miasto: Kąty Wrocławskie
Motocykl: RD07
Przebieg: IIszlif
Galeria: Zdjęcia
Misza jest na dystyngowanej drodze
Online: 7 miesiące 3 tygodni 2 dni 15 godz 53 min 10 s
Domyślnie

Czyli mówisz, że w Olku mają odpowietrzniki z normalnym zaworkiem dętkowym? Szukane takie są aktualnie przez pewne osobniki...

-AT RD07 Big Bore 'Troll Bagnisty, ziejący ogniem z regulatora Diabeł Pustynny'

http://www.youtube.com/user/Miszapoland
Misza jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 13.05.2010, 17:20   #2
paku

paku's Avatar

Motocykl: chwilowo rower
Galeria: Zdjęcia
paku jest na dystyngowanej drodze
Online: 2 dni 20 godz 20 min 37 s
Domyślnie

Takie to widziałem na allegro chromowane do beemek na disco

Z gwintem.

Może z tego coś da się zrobic:

http://www.allegro.pl/item949180602_...m_5_2_7_6.html

Cytat:
Napisał Misza Zobacz post
Czyli mówisz, że w Olku mają odpowietrzniki z normalnym zaworkiem dętkowym? Szukane takie są aktualnie przez pewne osobniki...

przecież można użyć zaworku ze starej dętki, rozwiercić i nagwintować korek lub wkleić.

A to efekt końcowy instalacji odpowietrzników:
Załączone Grafiki
Typ pliku: jpg pku_20100513_09260.jpg (371.0 KB, 16 wyświetleń)
Typ pliku: jpg pku_20100513_09263.jpg (369.7 KB, 8 wyświetleń)
Typ pliku: jpg pku_20100513_09265.jpg (374.9 KB, 10 wyświetleń)
paku jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 09.09.2010, 14:35   #3
MISIEK

MISIEK's Avatar

Miasto: WROCŁAW
Motocykl: VFR 750 rc36
MISIEK jest na dystyngowanej drodze
Online: 2 dni 13 godz 22 min 51 s
Domyślnie

Przy wymianie zrobiłem mix 10 i 15 - na asfalcie super, ale już na gorszych drogach, na szybko następujących po sobie dziurach i poprzecznych nierównościach już łajza nie wybiera tylko tłucze i wyrywa kierę z rąk. Spróbuję 7,5 i mam nadzieję że nie będzie z kolei dobijać.
MISIEK jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 09.09.2010, 22:12   #4
Dzieju
Administrator

Zapłaciłem składkę :)

Miasto: Warszawa
Motocykl: RD03
Dzieju jest na dystyngowanej drodze
Online: 4 miesiące 4 tygodni 1 dzień 11 godz 22 min 52 s
Domyślnie

Jeśli masz niezmęczone sprężyny to powinno 7.5 dać radę.
Ostatnio się przejechałem AT na dotarciu ( niecałe 50tyskm) no i była z przodu na zwykłych sprężynach tak twarda jak moja 03 na progresach.
Także jest kilka czynników wpływających na prowadzenie , dobijanie czy wybieranie nierówności.
Każdy szuka czegoś innego, dlatego indywidualnie trzeba popróbować analizując informacje innych.
Stary 09.09.2010, 22:25   #5
Lepi

Miasto: Poznań
Motocykl: 690 Enduro
Lepi jest na dystyngowanej drodze
Online: 4 miesiące 2 tygodni 14 godz 41 min 50 s
Domyślnie

Nie chcę tu nikogo dotknąć i zaznaczam, że nie piszę tego do Dzieja.
Często mam wrażenie, że siła tłumienia dobicia jest często mylona z pracą sprężyny. Za "miękki" zawias obwiniana właśnie jest sprężyna, a radą na to inny olej. To się kupy nie trzyma.
Stary 09.09.2010, 22:39   #6
Dzieju
Administrator

Domyślnie

Lepi , przecież sprężyny z wiekiem i km tracą swoją sprężystość, stają się bardziej miękkie i podatniejsze na dobicie biorąc pod uwage taki sam olej przy nowej i już zmęczonej.
Jej praca będzie zupełnie inna.
Dlatego też praca sprężyny i siła tłumienia są od siebie zależne.
Nie chcąc ich wymieniać można podreperować się gęstszym olejem który przy np dobiciu spowolni nurkowanie co też nie znaczy że w 100% zapobiegnie.
Mocniejszy olej nie spowoduje natomiast utrzymania motocykla na takiej wysokości jak przy nowych sprężynach.
Także i sprężyna i olej muszą ze soba współpracować.
No a do tego indywidualne preferencje i potrzeby takie jak teren czy asfalt, solo na pusto czy max załadowana itd....
Naprawdę jest wiele opcji.
Jak wspomniałem mam progresy+ 7.5 i jest wystarczająco twardo tak że musiałbym zaliczyć spory dołek żeby dobiło.
Co za tym idzie wysokość i moc sprężyny nie pozwala dobić a olej reguluje prędkość pracy lag zwanego tłumieniem.
Olej 7.5 w tej sytuacji optymalnie spowalnia ruchy koła dając przyczepność.
Na koniec dodam że siadając na 03 na zwykłych sprężynach + 7.5 mam wrażenie że siadłem na ponton ( i tu można by się pokusić o olej 8-9).
W czasie jazdy za to przyjemniej zawieszenie wybiera nierówności których czuć o wiele mniej niż przy progresach.
Z tego powodu każdy sam powinien sobie zestroić zawieszenie co by mu pasowało.

Ostatnio edytowane przez Dzieju : 09.09.2010 o 22:52
Dzieju jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 09.09.2010, 23:22   #7
Lepi

Domyślnie

Temat rzeka i na pewno go tu nie wyczerpiemy. Czy sprężyna robi się miększa to nie wiem. Może się po prostu skraca ("ubija") a może jedno i drugie.

Masz rację, że przy zbyt słabej sprężynie a więc mniejszym skoku zawieszenia (jest już skompresowane statycznie) można się podratować gęstszym olejem. Tylko czy to dobre rozwiązanie? Może lepiej zwiększyć napięcie wstępne?

Często też pomaga sama wymiana oleju, który traci swoje właściwości.
Ważne jest, żeby sprawdzać ugięcie sprężyn po wgramoleniu się na moto. A z dobijaniem to też jeszcze zależy czy dobija na pojedynczej przeszkodzie czy na serii, co może oznaczać zbyt mocne tłumienie odbicia.

Temat rzeka. Dziwi mnie natomiast, czemu producenci wkładają tak miękkie zawiasy. To nie jest przecież kwestia ceny.Taka czy taka sprężyna, taki czy inny zaworek to ta sama cena. Ja akurat zazwyczaj muszę zmniejszać tłumienie ale ja mały i lekki jestem, pozostało lepiej się odżywiać
Stary 10.09.2010, 16:48   #8
Dzieju
Administrator

Domyślnie

Cytat:
Napisał Lepi Zobacz post
Dziwi mnie natomiast, czemu producenci wkładają tak miękkie zawiasy. To nie jest przecież kwestia ceny.Taka czy taka sprężyna, taki czy inny zaworek to ta sama cena.
Nic w sumie dziwnego.
AT została zestrojona optymalnie zgodnie z przewidzianą eksploatacją.
Przecież Honda nie mogła przewidzieć że Afrykę ktoś będzie chciał używać jako crosówek ,albo ktoś inny będzie miał jakieś swoje prywatne preferencje.
AT miała być uniwersalna, dalekiego zasięgu , prosta w obsłudze i nie wymagająca , wracająca z niemal każdej trasy, itp itd przecież o tym każdy wie.
Moim zadaniem Hondzie Afryka się bardzo udała taka jaka jest.
A jak ktoś ma niedosyt to sobie kombinuje pod siebie i już.
Dlatego nie masz co narzekać że niby za miękki zawias wsadzili.

Zagęszczanie oleju to tylko jedna z możliwości kombinacji.
Padniętej sprężyny nie uratuje olej, a jedynie zmieni sposób pracy zawieszenia.
Zwiększenie napięcia wstępnego jedynie przesunie zakres ugięcia ale sama sprężyna jeśli jest to i będzie nadal padnięta.

Zmiana tłumienia na stałe jest porównywalna ze zmianą lepkości oleju z tym że łatwiej zmienić olej niż kombinować z przepływem oleju.
Stary 10.09.2010, 18:40   #9
Lepi

Domyślnie

Cytat:
Napisał Dzieju Zobacz post
Nic w sumie dziwnego.
AT została zestrojona optymalnie zgodnie z przewidzianą eksploatacją.
Przecież Honda nie mogła przewidzieć że Afrykę ktoś będzie chciał używać jako crosówek ,albo ktoś inny będzie miał jakieś swoje prywatne preferencje
Chyba mimo to troszkę za miękka.
Cytat:
Zwiększenie napięcia wstępnego jedynie przesunie zakres ugięcia ale sama sprężyna jeśli jest to i będzie nadal padnięta.
Zgadza się, napięcie wstępne nie zmieni twardości sprężyny liniowej. Zmniejszy natomiast negatywy skok, co zmniejsza szanse na dobicie amora.

Cytat:
Zmiana tłumienia na stałe jest porównywalna ze zmianą lepkości oleju z tym że łatwiej zmienić olej niż kombinować z przepływem oleju.
Znów się zgadza, wpływa jednak jednocześnie na dobicie i odbicie.

pzdr
Stary 23.11.2010, 22:54   #10
samul

samul's Avatar

Motocykl: RD07a
Przebieg: 43k+
samul jest na dystyngowanej drodze
Online: 3 tygodni 3 godz 22 min 21 s
Domyślnie

Wedle faktury, olej w lagach Honda w serwisie leje 7,5W. Moze by sie kto przelamal i do nich zadzwonil? Ja nie chce

Cytat:
Napisał Lepi Zobacz post
Chyba mimo to troszkę za miękka.
No wiec () dla mnie jest za twarda. Wolalbym, zeby (zwlaszcza przod) mial wiekszy skok, ale tez byl miekszy i szybszy w reakcjach (to ostatnie akurat zmiana oleju powinno dac sie poprawic)
Cytat:

Zgadza się, napięcie wstępne nie zmieni twardości sprężyny liniowej. Zmniejszy natomiast negatywy skok, co zmniejsza szanse na dobicie amora.
... przy "szybkim" wyboju, tak, ale skok skrocony bedzie jak przedtem.
Z doswiadczenia ze sprezynami w Toyocie (Showa abo Kayaba, nie pamietam) zmeczone sprezyny "udeptuja sie", tj. traca na wysokosci / rosnie sag / obniza sie przeswit / maleje skok zawieszenia. Oprocz tego traca tez sprezystosc, tepieja. Tylkiem odczuwa sie to jakby... stwardnialy.
Przy zmuszeniu amortyzatora, proprzez zmiane oleju na gestszy, do przejecia obciazen za sprezyne, nie wrozylbym mu dlugiego zycia.
Na czterech kolach niedobrana para sprezyna-amortyzator oznacza najczesciej szybki koniec tego drugiego. Czy to poprzez tzw. ugotowanie, czy przez upierniczenie zamocowan.

Cytat:

Znów się zgadza, wpływa jednak jednocześnie na dobicie i odbicie.

pzdr
HOWGH!
samul jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Odpowiedz

Zasady Postowania