|
Wszystko dla Afrykańczyka Ciuchy, buty, kaski, gogle, rękawiczki, kondomy, pokrowce, ochraniacze, zbroje i inne gadżety które chcesz opisać lub polecić |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
09.10.2010, 12:15 | #31 |
Miasto: Szczecin
Motocykl: RD07a
Online: 20 godz 54 min 14 s
|
Lupus, kwestia gustu, bo w każdej nacji znajdziesz piękne kobiety (tym bardziej w krajach gdzie nie ma problemu z nadwagą ), ale Etiopczycy nie są tak czarni jak reszta mieszkańców Afryki, co chyba jest pierwszym powodem do postrzegania ich wyjątkowości.
Stachu, dowiedz się czego potrzebujesz i jeśli miałbyś problem z kupnem głupiego arechinu (wymagana recetpa), to daj znać, prześlę Ci pocztą bo kupiłem przed wyjazdem i nie użyłem. Dzisiaj podliczyłem tabletki malarone i mam ich 31, dlatego jeśli ktoś potrzebuje to odzywajcie się do mojego brata (również znany na formu- Carlos), bo ja wyjeżdżam na miesiąc w związku z pracą i dostęp do sieci będę miał ograniczony.
09.10.2010, 16:53 | #32 |
Miasto: Śląsk
Motocykl: nie mam AT jeszcze
Przebieg: rośnie
Online: 3 tygodni 3 dni 19 godz 41 min 45 s
|
Szczepienia mam aktualne jeszcze z poprzednich wyjazdów. Leki potrzebne już kupiłem. Lecę Aeroflotem. Ludzie mówią że to kiepskie linie ale nigdy mnie nie zawiedli. Mają tanie loty do Azji. Samoloty na dobrym poziomie i raczej się nie spóźniają (odpukać). Będę też leciał Nepalskimi Liniami Narodowymi. Kiedyś przeczytałem w gazecie że jak jeden z ich 3 samolotów miał awarię - złożyli kozła w ofierze. Kocham Azję
Pozdro Ostatnio edytowane przez Stachu : 09.10.2010 o 17:06 |
09.10.2010, 17:16 | #33 | |
Motocykl: RD07
Przebieg: mały
Online: 4 tygodni 18 godz 22 min 53 s
|
Cytat:
Idealny na biegunkę podróżnych, co łapie najczęściej i gdy nie trzeba. Na receptę (lek. rodzinny może wypisać) i 50 zł. paczka, ale warty tych pięknych "nieosranych "chwil To czekamy na relację |
|
09.10.2010, 17:27 | #34 |
Miasto: Bielsko - Biała
Motocykl: dr650se
Galeria: Zdjęcia
Online: 1 miesiąc 2 tygodni 4 dni 1 godz 20 min 44 s
|
Można też węglem. Jest po tym piękna czarna kupa! Dla samego widoku warto spróbować i do tego działa.
09.10.2010, 17:41 | #35 |
|
Węgiel to adsorbent, jasne, że działa (12-15 tabletek co godzina i tak 3-4 razy)
Xifaxan to antybiotyk = killer 2x2 tabl. przez 3 dni. |
09.10.2010, 22:56 | #36 |
Miasto: Kraków
Online: 3 tygodni 6 dni 14 godz 28 min 34 s
|
Doktorku, a powiedz - bo do tej pory mialem do czynienia na wyjazdach z zatruciami przy których cięzko było utrzymać cokolwiek w organizmie - wylatywało każdą stroną i to szybko po zjedzeniu. Co wtedy?
pozdrawiam, podos AT2003, RD07A ------------------ Moje dogmaty 0. O chorobach Afryki: (klik) 1. O Mikuni: Wywal to. 2. O zębatce: Wypustem na zewnątrz!!! 3. O goretexie: Tylko GORE-TEX 4. O podróżach: Jak solo to bez kufrów 5. O łańcuszkach rozrządu: nie zabieram głosu. 6. Lista im. podoska Załącznik 10655 7. O BMW: nie miałem, nie znam się, nie interesuję się, zarobiony jestem. 8. O KN: Wywal to. 9. O nowej Afripedii: (klik) |
09.10.2010, 23:40 | #37 |
Amator podwórkowy
Miasto: Kostrzyn nad Odrą
Motocykl: exRD04 '92, obecnie RD07A '98
Przebieg: >55kkm
Online: 1 miesiąc 3 tygodni 1 dzień 2 godz 40 min 45 s
|
Miałem kiedyś podobny przypadek na obozie. Kursanci srali, rzygali i żaden węgiel ani sulfaguanidyna nie pomagały. Dopiero Colistin (antybiotyk na zatrucia pokarmowe) dał radę. Gdyby to nie zadziałało co niektórym groziła kroplówa, bo dochodziło już do odwodnienia.
10.10.2010, 00:45 | #38 | |
Miasto: Chojnice/drogi Europy
Przebieg: hgw
Online: 3 tygodni 2 dni 4 godz 28 min 20 s
|
Cytat:
.. odpowiedział na zadane mu pytanie Doktorek. I po chwili zadumy dodał: - wiecie jaka jest różnica między mądrym a głupim ? rozejrzał się po milczącej sali.. - głupi mówi wszystko co wie, a mądry zawsze wie co mówi..
openSUSE.org Ostatnio edytowane przez Zoltan : 10.10.2010 o 00:58 |
|
10.10.2010, 11:47 | #39 | |
|
Cytat:
Biegunka podróżnych łapie do 90% wyjeżdżających. Bakterie i wirusy nie dające objawów miejscowym, mogą pięknie sponiewierać podróżnika. Podobnie w drugą stronę. Znam przypadek Hindusa, co by się prawie przekręcił. A u nas taka dobra kuchnia, nie ? Używając wszystkich znanych sobie otworów, organizm broni się przed patogenem( chce go usunąć). Leki p/biegunkowe (Immodium=Stoperan, Reasec)- ostrożnie, mogą zatrzymywać także toksyny( na początek dobre). Uzupełnianie płynów pijąc płyny wieloelektrolitowe np. Gastrolit, Orsalit najlepsze rozwiązanie, ale są one po prostu mdłe i nie smaczne, a tu jeszcze wymioty Najlepiej ww. przyjmować w małych porcjach np. łyżką. Leki typu Sulfaguanidyna(nie produkowany), Nifuroksazyd, Xifaxan, węgiel leczniczy działają po pewnym czasie, no i nie można ich zwymiotować po spożyciu. Taaak. Jest Diphergan (syrop,tabletki) p/wymiotny, ale też trzeba go przyjąć. A, jak dalej leci ? Najlepszym sposobem jest podanie płynów w kroplówce, by się nie odwodnić+leki np.Nifuroksazyd, Xifaxan. Dobrze znać swoją wagę przed wyjazdem. Ubytek 5%-lekkie,10%-ciężkie i więcej% b.ciężkie odwodnienie. Przy utracie 5% masy ciała(lub mniej) i dalszych biegunkach wymiotach-kroplówka konieczna. I co, kontakt z miejscową służbą zdrowia. Tu bałbym się najbardziej wirusa HIV, zwłaszcza w Afryce równikowej. PS Większość tych preparatów jest na receptę. Podosie, jakieś plany podróżnicze na 2011 ? |
|
10.10.2010, 23:05 | #40 |
Miasto: Kraków
Online: 3 tygodni 6 dni 14 godz 28 min 34 s
|
Dzięki. czyli kropłowka, tak jak myslałem.
PS: nie jadę nigdzie w przyszlym roku na motorze.
pozdrawiam, podos AT2003, RD07A ------------------ Moje dogmaty 0. O chorobach Afryki: (klik) 1. O Mikuni: Wywal to. 2. O zębatce: Wypustem na zewnątrz!!! 3. O goretexie: Tylko GORE-TEX 4. O podróżach: Jak solo to bez kufrów 5. O łańcuszkach rozrządu: nie zabieram głosu. 6. Lista im. podoska Załącznik 10655 7. O BMW: nie miałem, nie znam się, nie interesuję się, zarobiony jestem. 8. O KN: Wywal to. 9. O nowej Afripedii: (klik) |