|
Przygotowania do wyjazdów Jak zdobyć wizę? Jaka kuchenka? Brać materac i namiot? Gdzie są ciekawe miejsca? Jakie kufry wybrać do USA? Czy Anakee założyć odwrotnie? Co to CPD? Odpowiedzi znajdziesz w tym dziale. |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
17.06.2011, 13:52 | #31 | |
Motocykl: RD07
Przebieg: mały
Online: 4 tygodni 18 godz 22 min 53 s
|
Cytat:
Najciekawsze, co udało mi się znaleść to : http://www.tickremover.com/film/demo.htm Zalecam, ale bez jaj, można to zrobić również pensetą z zagiętym końcem (warto zabrać w apteczce). Złapać kleszcza tuż przy skórze i ruchem okrężnym w jedną stronę i lekko w górę (aparat kłujący kleszcza ma zadziory jak w haczyku wędkarskim i po szarpnięciu do góry zwykle coś zostaje), a później jak na filmiku - najbardziej podoba mi się dłuuugi lot do kosza. Dłubania igłą nie polecam, bo to przerwanie ciagłosci tkanek i możliwe zakażenie. Co jest ważne ? Usunięcie kleszcza jak najszybciej (piszą do 24 godzin), zmniejsza narażenie na choroby przenoszone przez kleszcze. Najbardziej bałbym się boreliozy, ale w rejony, gdzie jedziecie odkleszczowe zapalenie mózgu występuje endemicznie. Po usunięciu dezynfekcja miejsca spirem. Dalej obserwacja. Jezeli nawet po miesiącu w miejscu po kleszczu lub gdziekolwiek na skórze zrobi się rumień (czerwony placek), to borelioza bardzo prawdopodobna. Badania serologiczne jeśli możliwość i antybiotyki. Przy podejrzeniu zapalenia mózgu są bóle głowy, nadmierna senność i leczenie szpitalne. Kleszcz zazwyczaj szuka nieco wilgotnej skóry (fałdy, pachwiny, pachy). Dobrze by ktoś plecy obejrzał i z trudno dostępnych miejsc go usunął. Piroplazmoza, babeszioza, anaplasmoza, cytauxzonoza, tularemia są to przenoszone przez kleszcze, rzadko występujace u człowieka, choroby zwierząt. Lepiej się zastanowić przed głaskaniem "biednego", bezpańskiego pieska, kotka czy niedźwiadka, zwłaszcza gdy nie ma gdzie umyć rąk . No i profilaktycznie pryskamy się Offem (zamiast dezodorantu ), czy co kto ma, byle z DEET min. 30% |
|
17.06.2011, 22:16 | #32 |
Miasto: Częstochowa
Motocykl: RD07a
Przebieg: 53kkm
Galeria: Zdjęcia
Online: 4 dni 21 godz 57 min 6 s
|
miłośnicy kotów i piesków to dopiero mają problemy z tymi kleszczami................
http://forum.muratordom.pl/showthrea...ganie-kleszczy to tak jako mały żarcik, ciekawe ile trzeba by miziać kolege towarzysza podróży po tyłku żeby kleszcz sam wyszedł........................... a może to faktycznie skuteczny sposób gospodyń domowych, bo na kolejnym forum znalazłem taki opis: największy błąd, to wyciąganie kleszcza pensetą. Jest o wiele prostszy i bardzo skuteczny sposób. Należy palcem wskazującym kręcić w miejscu gdzie wbił się kleszcz, ale pamiętać o tym, żeby kręcić palcem w przeciwnym kierunku niż wskazówki zegara. Kleszcz po chwili znajdzie się na palcu. Nie ma ryzyka,że wyciągniemy kleszcza bez główki. Dacza Napisał: August 6th, 2009 at 12:36 pm “ok” Swietny sposob! Kleszcz Wyciagniety w 10 sekunt w calosci i jeszcze mi po palcu łaził Chciał uciec nawet ale zlapalem go i splukalem w WC’cie Dzieki wielkie Ostatnio edytowane przez deny1237 : 17.06.2011 o 22:21 |
18.06.2011, 00:31 | #34 | |
|
Cytat:
Wybór należy do Ciebie. Życzę zdrowia P.s. Nie zgniataj kleszcza palcem bo się zrzyga w twoje ciałko riketsjami. |
|
18.06.2011, 00:43 | #35 |
Miasto: Częstochowa
Przebieg: 53kkm
Galeria: Zdjęcia
Online: 4 dni 21 godz 57 min 6 s
|
A twin chyba to troszkę zle zrozumiałeś, krytykowanie wyciągania pensetą to nie moją opinia ja tylko wkleiłem cytat z innego forum, wiec troche mnie krzywdzisz uzywając tego jako mój cytat.
Jesli o mnie chodzi to własnie w aptece zakupiłem takie małe urządzonko-plastikową płytke z takim wycięciem w kształcie grotu strzały i według instrukcji tym należy zlapać kleszcza i wyciągnąć niestety nie było w aptece takiego lassa jak to które przesłałeś w filmiku. |
18.06.2011, 01:20 | #36 |
|
No to zacytowałem cytat . Nie bierz tego do siebie.
OK. jest wiele sposobów. Są różne pompki, lassa, płytki i ch... wie co jeszcze. Myślę, że w warunkach w jakich będziecie plastikowa płytka po kilku użyciach lub w transporcie może się złamać. Penseta ze stali nierdzewnej ( cena ok. 20 pln w sklepie medycznym) będzie optymalna. Ty użyjesz, a jak będzie potrzebował płytki kolega ? Pensetke dezynfekujesz w alkoholu, plastik raczej jednorazowy. Lasso z filmiku? No piękne! Sam tego nie stosowałem. Natomiast metoda (blisko skóry, kręcić w jedną stronę i lekko do góry) zacna i zgodna ze standardami. Potwierdzam, działa, a pare kleszczy usunąłem. To samo można zrobić ostrożnie pensetą. Lęk przed tym polega na tym, że naciskając odwłok kleszcza, można cofrąć jego treść przewodu pokarmowego do ranki, co zwiększa prawdopodobieństwo przedostania się do skóry riketsji (borelioza) lub innych mikrobów. W trasie będziecie potrzebowali prostych i niezawodnych rozwiązań. |
18.06.2011, 11:14 | #37 | |
Miasto: Warszawa
Motocykl: KTM 640 advR
Przebieg: rosnący
Online: 1 miesiąc 1 tydzień 3 dni 3 godz 53 min 20 s
|
Cytat:
Boreliza to choroba krętkowicowa wywoływana przez Borrelia Burgdorferi, leczona podobnie do kiły (to też krętek, może mniej opalony ), antybiotykami z grupy penicylin w dużych dawkach — sprawdzone na sobie, działa. Ważne, żeby rozpoznać pierwszą fazę tej choroby (rumień wędrujący, opis w linku). Riketsje to trochę inna grupa badziewia w jelicie kleszcza znajdującą się od czasu do czasu. Pozdrawiam, czytając ten wątek z uwagą. Kopalnia wiedzy, potrzebnej kiedyś mam nadzieję
18.06.2011, 11:33 | #38 | |
Niepozorny
Miasto: Wiocha na Jurze, bliżej Krakowa niż Częstochowy
Motocykl: Bardzo stara Teresa
Online: 4 tygodni 1 dzień 1 godz 31 min 6 s
|
Cytat:
18.06.2011, 12:00 | #39 | |
Miasto: Warszawa
Motocykl: KTM 640 advR
Przebieg: rosnący
Online: 1 miesiąc 1 tydzień 3 dni 3 godz 53 min 20 s
|
Cytat:
Niestety nieciekawą jest odpowiedź: borelioza, 2007, kleszcz, rumień wokół miejsca wkłucia kleszcza po około 6 tygodniach, amoksycylina 21 dni 1000 mg co 8h. Pozdrawiam i gratuluję czujności! PS. śmiecimy wątek ...
18.06.2011, 14:36 | #40 |
świeżym warto być:)
Miasto: DWR
Online: 1 miesiąc 2 tygodni 4 dni 10 godz 58 min 39 s
|
a śmiećcie sobie, to już teraz i tak nic nie zmieni