|
![]() |
#1 |
Gość
Online: 0
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
trampkarz emeryt
![]() |
![]()
Ano shit happens
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
![]() Zarejestrowany: Mar 2008
Miasto: nad rzeczką , opodal ...
Motocykl: RD07a
![]() Online: 4 miesiące 2 tygodni 5 dni 5 godz 44 min 9 s
|
![]()
panaceum na pękający wał / obudowę - zmienić oprogramowanie silnika
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
trampkarz emeryt
![]() |
![]()
Bo za mocne te silniki robiom i warioty tym jeżdżom Panie!
Temat zmierzchowego układu poddałem. Wczoraj małe konklawe zrobiłem w garage i aż dymek biały poszedł. Układzik się spalił, bezpiecznik poszedł - szczęśliwie do lampy i do motocykla nie było podłączone. Zatem jeśli będzie, to zwykły przełącznik na kierownicy do wyłączania. |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
![]() Zarejestrowany: Feb 2012
Motocykl: RD03
![]() Online: 2 miesiące 1 tydzień 5 dni 6 godz 44 min 56 s
|
![]()
Chodzi nie o zmniejszenie mocy czy momentu obrotowego, ale o to, żeby podczas skoku jak oderwane jest tylne koło od podłoża nawet jak kierownik trzyma manetkę na full to elektronika ma odjąć gazu , żeby przy lądowaniu nie uszkodzić układu napędowego.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | ||
![]() |
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Jak labiegi nie potrafią wyczuć, że gdy wrzuci jedynkę przy 100km/h albo trzyma manetę w opór przy luźnym kole to żadna akcja serwisowa nie pomoże. Każdy sprzęt może zabić nieogarnięty kierownik.
![]() |
![]() |
#8 |
![]() Zarejestrowany: Feb 2012
Motocykl: RD03
![]() Online: 2 miesiące 1 tydzień 5 dni 6 godz 44 min 56 s
|
![]()
Za biuletynem wysłanym do serwisów trochę więcej szczegółów.
0000232600 Chodzi o aktualizację oprogramowania kontroli trakcji. Podczas jazdy w nierównym terenie z wyłączoną kontrolę trakcji, dodając gazu tylne koło może stracić kontakt z podłożem (skok, poślizg itp.) i znacznie przyspieszyć. Następnie, gdy koło złapie trakcję, jego prędkość gwałtownie się zmienia, co powoduje duże obciążenie wału napędowego, przegubów, przekładni głównej i skrzyni biegów. W takim przypadku jedna z tych części może się uszkodzić. Aktualizacja oprogramowania ma zapobiec nadmiernemu zwiększeniu prędkości obrotowej tylnego koła w momencie utraty trakcji. Akcja dotyczy wszystkich R1250GS, R1250RT od 2018r. Motocykle posiadające oprogramowanie z 2022.11 powinny być już ok. Były przypadki urwania wałka skrzyni biegów, nawet z zablokowaniem tylnego koła. |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
![]() |
![]()
Nie bardzo rozumiem spinkę...
Różni ludzie jeżdżą BMW, Hondą czy czymkolwiek innym. Jedni są bardziej ogarnięci, inni mniej. Skoro goście w BMW doszli do wniosku, że zmianą w oprogramowaniu mogą coś poprawić to to poprawiają, szczególnie jeśli może to ograniczyć uszkodzenia. I chyba mniej ważne, czy gwarancyjne, czy nie. A jak chcecie więcej pośmiać to ostatnio była aktualizacja softu od układu hamulcowego w K50/K51 😎 Wysłane z mojego SM-N975F przy użyciu Tapatalka
![]() |
#10 |
trampkarz emeryt
![]() |
![]()
Ja się nie znam na tak nowych maszynach ale coś gdzieś czytałem tu na forum o niedoróbkach w NATce, ramach z papieru i rdzy
![]() Fakapy bywają. Tutaj to mam wrażenie że to bardziej zabezpieczenie przed ludźmi którzy naogladali się Dakaru, zrobili prawko i właśnie wyjechali z salonu nowym motocyklem z mnóstwem ambicji i przekonaniem że kupili właściwy sprzęt do pycenia w terenie ![]() Ale nie bronię BMW ani nie hejtuję, póki co cały czas się do tej maszyny przekonuję. |
![]() |
![]() |