19.01.2023, 09:26 | #571 | |
Gość
Online: 0
|
Cytat:
|
|
19.01.2023, 09:36 | #572 |
trampkarz emeryt
|
Dajesz Dubel Znam patent z trzymaniem 5s wyłączania kierunków - nic innego nie przyszło mi do głowy.
To co robię jest oparte o fotorezystor - docelowo ring cały czas będzie dawał tak na 80%, a mijania w dzień na 50%, po zmierzchu na 100%. Niestety nie udało mi się tak zrobić żeby skorzystać z czujnika zmierzchu który zapala podświetlenie zegarów - trzeba tu by grubego włamu do kompa motocykla raczej. Zatem, podzielcie się wiedzą w tym temacie, będę zobowiązany Pozdrawiam zimny |
19.01.2023, 10:06 | #573 | |
Gość
|
Cytat:
|
|
19.01.2023, 10:48 | #574 |
trampkarz emeryt
|
Dubel - myślałem o tym, ale wyjaśnię w odrębnym wątku który chyba założę, podobnie jak do naprawy pompy ABS swego czasu.
Tutaj, rozkmina odnośnie tych świateł może przydać się nie tylko w GSie ale i w innych maszynach. |
19.01.2023, 10:58 | #575 |
Gość
|
|
22.01.2023, 10:34 | #576 |
trampkarz emeryt
|
Dobra - moje walki ze zrobieniem automatyki zmierzchowej, ściemniania ledów poddałem bo gryzie się to z kompem BMW, nawet symulując wzorcowe obciążenia.
Zatem do wyłączania świateł mijania zostaje patent pt. 5s kasownik kierunków + 5s prawy kierunek. Sprawdziłem i na postoju faktycznie to działa, wyświetla się LAMPF. Załączenie lampy mignięciem długimi i lampf znika, mijania się włącza. Więc generalnie git. Dzięki Navaja za pozyskanie info w tym temacie ze swoich źródeł! Ale jak na centralce wbiłem jedynkę to lampa mijania się zapala (fakt że było po zmierzchu). Zauważyłem też że zapalanie tej lampy dzieje się jakby w synchronizacji z podświetleniem zegarów czyli układem zmierzchowym w kombi. Czy ktoś kto na codzień używa tego patentu - podpowie dokładnie jaka jest logika działania? Czy to działa tylko na postoju? Jak tak to nic nie daje... ale słyszałem że ludzie tak jeżdżą więc pewnie da się. W Motoscanie jest nawet jakaś opcja aktywacji wyłączania lampy mijania przyciskami (u mnie jest aktywowana). Chodzi mi m.in. o to żeby jak jadę w słoneczny dzień 3h ekspresówką nie lampić i nie wypalać ledów mijania. Przy okazji - zakład polerowania wydechów garwolin kończy robotę Ten dolot to była grubsza zabawa. Została sama puszka tłumika - czyli lekka i najmilsza część roboty, bo będzie jej symbolicznie. I jeszcze dla Was ciekawostka - widzieli takie cuś? To chłodnica w moim helmucie. W sumie w tym samym języku gadają to i części moga być wymienne Pozdrawiam zimny |
22.01.2023, 11:06 | #577 | |
Miasto: Leśna Dzicz
Motocykl: KTM R
Przebieg: jest
Online: 1 miesiąc 2 tygodni 6 dni 19 godz 15 min 27 s
|
Cytat:
Wysłane z mojego M2101K6G przy użyciu Tapatalka |
|
22.01.2023, 18:42 | #578 |
Polerkę zrobiłeś luksusowo
Jakieś specjalne środki czy znany autosol? |
|
22.01.2023, 19:25 | #579 |
trampkarz emeryt
|
Dzięki nic specjalnego - autosolu akurat nie było w sklepie na miejscu więc wziąłem co było - pasta K2 Aluchrom po 10pln za tubkę.
Na całość bez puszki tłumika zeszło mi ponad 2,5 tubki. U mnie na kolankach był taki nalot - że ja myślałem że to jest starty już chrom. Okazało się, że to był nalot na chromie ku mojemu zdziwieniu. Na łączniku to brud i syf był, nie taki ceglany nalot. Zatem tu było łatwiej. Ogólnie jestem zadowolony z efektu ale - przej.....a robota Co wydaje mi się ważne - ja zużyłem 4 stare koszulki pocięte na kilka kawałków. Pasty dużo i na grubo, po docieraniu pastą przez jakieś 3 min, szmata na bok, czystą wycieramy i oceniamy efekt. i powtórka i tak w kółko aż efekt będzie OK. Tak przynajmniej ja robiłem za radą kolegi. Najgorsze co w tym jest to że jak zrobisz jedno kolanko i masz szczerze dość po tym, to patrzysz na resztę i jest ta smutna świadomość że nie można tak zostawić, kawałek zrobiony a reszta nie Ja sobie to rozłożyłem na 3-4 dni po 2 godzinki. To że wyszło ładnie dość to fart nowicjusza, ostatnio w jakąkolwiek polerkę chromów bawiłem się w Hondzie Shadow 750 lat temu z 15. To był mój pierwszy poważny motocykl - na drugie ta hąda miała na imię "pomyłka" Wracając do kolektorów to wyszło dobrze, żeby było bardzo dobrze musiałbym je zdemontować - a na to to już zapału nie mam bynajmniej Pozdrawiam zimny Ostatnio edytowane przez zimny : 22.01.2023 o 22:58 |
22.01.2023, 21:18 | #580 |
Miasto: Parczew
Motocykl: Yamaha XT 1200 Z Super Tenere
Online: 1 miesiąc 1 dzień 23 godz 17 min 8 s
|
[QUOTE=zimny;805402]Tymczasem u zimnego garażu.
Zimny, a Ty z jakiej planety jesteś, że poziom oleju skośny