22.01.2023, 23:00 | #581 |
trampkarz emeryt
|
Skarp, z planety Melmac
|
24.01.2023, 11:15 | #582 |
trampkarz emeryt
|
Patent z wyłączaniem świateł mijania przyciskami od kierunków działa u mnie tylko na postoju. Po ruszeniu światło się zapala więc lipa (sprawdzane w dzień). Aleeee.... udało się wreszcie "dogadać" z kompem BMW i jak dobrze pójdzie będzie zmierzchowe włączanie / wyłączanie świateł mijania. Testy polowe na kablowni zrobionej w pajączka wypadły pozytywnie. Latem w dzień będe mógł sobie na samym ringu jeździć tak jak jest w lampach led w wodniakach. Problemem było podpięcie zasilania tego mojego układu zmierzchowego do wiązki reflektora. Po podaniu zasilania zupełnie odrębnie z mojej instalacji z aku przez rozdzielacz napięcia - działa poprawnie. Dodatkowo zrobię bypass na przełączniku żebym mógł w razie potrzeby jednym pstrykiem ząłączyć mijania na stałe - bo może i taka chęć lub potrzeba być.
Jak skończę projekt to pokażę efekty |
24.01.2023, 12:19 | #583 |
Ajde Jano
Miasto: Rataje Słupskie
Motocykl: Raczej nie będę miał AT
Galeria: Zdjęcia
Online: 9 miesiące 5 dni 3 godz 8 min 21 s
|
Do tego projektu brakuje jeszcze odpowiedniego obuwia
BMW Club Praha 001 1.Nigdy nie polemizuj z idiotą. Sprowadzi cię do swojego poziomu a później pokona doświadczeniem. 2.Czasami lepiej milczeć i sprawić wrażenie idioty, niż się odezwać i rozwiać wszelkie wątpliwości. |
24.01.2023, 12:58 | #584 |
trampkarz emeryt
|
Consi Ale kufry powinny być obowiązkowo trzy!
Jako bajpas do świateł myślałem o czymś w ten deseń, prosto z ursusa C330: Taki niby motor porządny (?!), niemiecki i należałoby wszystko markowe tylko dokupować a ja za nic nie mogę wyrosnąć z technologii afrykańskiej rejli |
24.01.2023, 13:09 | #585 | |
Gość
Online: 0
|
Cytat:
|
|
24.01.2023, 13:22 | #586 | |
trampkarz emeryt
|
Cytat:
Krótko mówiąc - dumałem ze ściemniaczem (mam taki płynnie potencjometrem regulowany), podpinałem i nie chciało mi to działać. Na biurku pod zasilaczem było ok, w motocyklu nie. Mógłbym kupić taki porządny układ (np. KAWA PRO z firmy PROXIMA) z programowaną chyba jasnością dziennych ale doszedłem do wniosku że jednak prościej będzie lepiej. No i uznałem że ryzyko że nie zadziała to tak jak bym chciał, pokłóci się z ECU i będę w plecy o dwie stówy jest za duże. Ringu ściemniał nie będę bo chcę być widoczny. Ale mając tak oczojebny ring kompletnie nie widzę sensu po co miałybyby się świecić i zużywać w dzień ledy mijania. Pierwotnie mój zamysł był taki żeby i ring i mijania świeciły sie w dzień np. na 65%, po zmierzchu na 100. Zdaje się że odcinanie lampy mijania będzie jednak lepszą opcją - coś jak po prostu przełączanie DRL - mijania w aucie. No i bez żadnych rezystorów do oszukania CANa (na wyłączonym mijania wywala LAMPF!, po jej włączeniu gaśnie. Trójkąta nie wywala). Tak zresztą chyba jest w nowych wodniakach z LEDową lampą. Pozdrawiam zimny |
|
24.01.2023, 13:41 | #587 | |
Gość
|
Cytat:
|
|
24.01.2023, 15:07 | #588 | |
trampkarz emeryt
|
Cytat:
Jak ogarnę podstawowe działanie ustrojstwa jakie sobie założyłem to może dodam jakieś ściemnianie ringu - jak ogarnę jak to ściemnić tak żeby komp w beemce nie miał z tym kłopotów. |
|
24.01.2023, 15:19 | #589 |
Gość
|
Wiem na 100% że w autach drl się sciemniaja po zapaleniu mijania , podejrzewam że w orginale jest również tak. Może ktoś to potwierdzić?
|
24.01.2023, 15:45 | #590 |
trampkarz emeryt
|
Dubel, chłopie. Nawet nie wiesz ale mi coś podpowiedziałeś. Dobiorę się do żony auta w weekend, wypruje sterownik i będę sprawdzał bo tam jest taka opcja - tylko podpina się inny kabelek i świeca na 50%.
|