10.04.2021, 10:36 | #51 |
trampkarz emeryt
|
Majo, dzięki za porady - zrobiłem jak mówiłeś, tylko ja spuszczałem cały płyn bo musiałem wymienić pompę wody
O co chodzi z tym dynksem z Twojego zdjęcia? W sensie wywaliłeś go z termostatu? W tym co miałem termostacie go nie było - to chyba oryginalny hondowski, o dziwo był zamknięty. Porównałem i pogotowałem ten MotoRad z oryginałem i jest tak (pożyczyłem od ojca termometr elektroniczny z sondą który najczęściej pracuje w temp ok 78,5-79 ). Efekty: - motorad zaczyna sie otwierać przy ok 83, pełne otwarcie ok 89 i wtedy jest to ok 10mm. - stary termostat zaczyna się otwierać ok 86 i pełne (chyba) otwarcie przy ok 93, ok 5-7mm tylko. Zatem wymieniłem, tylko w oryginalnym była dziura a w Motorat w niej ten dynks który od jednej strony pod ciśnieniem zapewne blokuje przepływ. Zgodnie z tym co pisane - nie wywalałem go ale nie wiem czy słusznie. Z tego co teraz doczytałem to trzeba to było wywalić aby było jak w ori termostacie... Efekty: - na starym termostacie obie chłodnice robiły sie ciepłe już na ssaniu niedługo po zapaleniu, prawa bardziej lewa mniej. Po ok 5 min pracy wskazówka ledwo się unosiła, chłodnice ciepłe. Dojście do zakresu roboczego na postoju to około nie wiem.... 10-15 min. W czasie jazdy przy 10 stopniach przy 100kmh wskazówka spadała poniżej zakresu roboczego. - na nowym termostacie - po odpaleniu przez jakiś czas chłodnice obie są zimne. Po około 5 min wskazówka wchodzi w zakres roboczy, chłodnice obie nadal zimne. Gdy wskazówka dojdzie do ok 1/5 zakresu roboczego obie chłodnice zrobiły się ciepłe, w zasadzie podobnej temperatury. Po około 20-25 min pracy na jałowym wskazówka przy ok 3/4 zakresu roboczego i załącza się wiatrak. Na moje, to dziwne o tyle że ori termostat był zamknięty, ale może coś się zacinał. To chyba teraz jest OK? Ale nurtuje mnie ta dziura i dynks - tam jak termostat puszcza to woda płynie od dołu gdzie jest sprężyna czy od góry? Sorry za głupie pytanie ale nie babrałem się nigdy z układem chłodzenia. Parę fotek: MotoRad wymagał zeszlifowania od góry ok 2mm aby wszedł idealnie jak fabryczny do obudowy w Trampku. Porada praktyczna - aby wygodniej było składać i uszczelkę nową ułożyć w górnej obudowie termostatu polecam posmarować ją punktowo czarnym silikonem silnikowo w 3-4 miejscach. Wtedy trzyma sie obudowy i nie wypada przy składaniu. Czy powinienem pruć moto i z termostatu MotoRad ten dynks wywalić? Pozdrawiam zimny ps. a propos pompy wody wspomnianej na początku, lepsze ciekawostki odkryłem w swoim moto: |
10.04.2021, 11:26 | #52 |
Czyli ciekło i "ktoś" zakleił przed sprzedażą.
Mina. Pompę regenerowałeś czy ...? |
|
10.04.2021, 11:44 | #53 |
Ale jak ładnie zaklejone
10.04.2021, 12:11 | #54 |
Tak się zastanawiam, czy tej wyciek nie idzie wtedy do oleju?
Ale tu nie Politechnika, tu trzeba myśleć, jak mawiał pewien bosman ;-) Przestań naprawiać jak zaczynasz psuć! Ludzie, którzy twierdzą, że czegoś nie da się zrobić, nie powinni przeszkadzać tym, którzy właśnie to robią. |
|
10.04.2021, 12:17 | #55 |
Administrator
Miasto: Otwock ale chętnie na Śląsk bym wrócił
Motocykl: RD37A (Hybryda), dwie ramy RD03 w zapasie
Przebieg: ojojoj
Online: 1 miesiąc 1 tydzień 6 dni 2 godz 58 min 32 s
|
Otwory kontrolne nie powinny być zaślepione.
Dzięki nim widać, czy któreś uszczelnienie nie jest walnięte i nie ma przecieku. ps. z dawnego mojego podwórka czyli czołgowych silników to w technologii jest zapis, kiedy i ile może kapać. Często pompy musiałem wymieniać właśnie ze względu na wycieki. Wymiana uszczelniacza w dalszym etapie i po sprawie. Upierdliwe to było, gdy trzeba było to robić na zabudowanym wozie (czołgu) przez właz przy wahaczu...
10.04.2021, 15:16 | #56 | |
trampkarz emeryt
|
Cytat:
Artek - kupiłem w ciemno bardzo ładną używkę z PD06 z gwarancją rozruchową. Po godzinnych testach na postoju, jest sucho. Mam nadzieję że pochodzi - dziś/jutro testy drogowe. Wirnik w tej obracał się ciężej niż w starej więc domniemuję że uszczelnienia są ciaśniejsze. Tą starą mam wyjętą i mogę ewentualnie popróbować regeneracji - co jak wiemy nie jest zbyt proste i trza rzeźbić. Wracając do tematu - podpowiedzcie odnośnie tego termostatu Pozdrawiam zimny |
|
10.04.2021, 16:31 | #57 | |
Cytat:
Ale tu nie Politechnika, tu trzeba myśleć, jak mawiał pewien bosman ;-) Przestań naprawiać jak zaczynasz psuć! Ludzie, którzy twierdzą, że czegoś nie da się zrobić, nie powinni przeszkadzać tym, którzy właśnie to robią. |
||
10.04.2021, 16:54 | #58 |
Ten dynks wrzuciłem. Wskazowka podnosi się po ok 5km, wcześniej po 2. W korku jest dużo lepiej. Serwisowka nakazuje termostat bez dynksa.
11.04.2021, 08:02 | #59 |
Administrator
|
Oryginalny termostat nie ma wynalazku w otworku więc i jak wywaliłem by było w jak oryginale. Wymiana była w 2005 roku i działa do dziś.
No i nie potrzebowałem do tego wielu stron dewagacji i rozmyślań zostawiać czy wyrzucić.
11.04.2021, 10:51 | #60 |
Dzieju.. cel osiągnięty.
|