17.07.2024, 08:43 | #51 | |
Miasto: Piotrków Tryb
Motocykl: CRF 1100 ATAS
Online: 1 miesiąc 5 dni 12 godz 28 min 3 s
|
Cytat:
„Drobienie” nóżkami to bardzo lamerskie zachowanie i mało skuteczne i jak kiedyś noga Ci odjedzie na piasku lub po prostu to się oduczysz „ drobić „ Łatwiej i bezpieczniej jest wziąć moto w łapy, zwłaszcza pod górę. O 5 cm ? A co da te 5 cm. Tak parkujesz , aby już nie robić korekty nóżkami |
|
17.07.2024, 09:06 | #52 |
Po co takie określenia jak lamerskie.... nie zawsze jest dość miejsca, równie dobrze można poślizgnąć się prowadząc motor co kiedyś widziałem i kierownikowi przygniotło nogę więc trochę luzu i mniej pozjadanych rozumów...
|
|
17.07.2024, 09:23 | #53 | |
I CAN'T KEEP CALM I'M FROM POLAND KU_WA Słońce do 04.09.24
|
Cytat:
|
|
17.07.2024, 10:50 | #54 |
Miasto: Piotrków Tryb
Motocykl: CRF 1100 ATAS
Online: 1 miesiąc 5 dni 12 godz 28 min 3 s
|
|
17.07.2024, 10:54 | #55 |
I CAN'T KEEP CALM I'M FROM POLAND KU_WA Słońce do 04.09.24
|
Dla mnie to coś normalnego. Siadam i cofam siedząc a nie przepycham moto. I faktycznie jak miałem NAT to te podnóżki wadziły.
|
17.07.2024, 10:57 | #56 |
A wracając do tematu, chyba jednak zostawie tryb D na wolną jazdę w koreczku, w innych 98% zastosowań tryb manualny będzie najlepszy.
Czasami jednak nie rozumiem, dlaczego nawet w trybie S2 uparcie zmienia biegi wyżej, a np przed zakretem uparcie nie chce redukować dół, czasami trzeba 2x razy mu powtarzać przyciskiem "-" zredukuj, ja wiem lepiej. W trybie M zmiana biegów jest na poziomie, jaki rzadko można osiągnąć z manualnym sprzęgłem i bez QS. No i czasami przy prędkościach granicznych, potrafi na rondzie przejść z 2 na 1, co objawia się zawahaniem, w trybie M to raczej niemożliwe, chociaż nawet w trybie M skrzynia sama redukuje jak obroty są za niskie i grożą zadławieniem. W dodatku w trybie D/S i jednoczesnm korzystaniu z carplay trzeba na ucho się domyślać co za bieg. No itrzeba nauczyć mózg, że kierunkowskaz jest wyzej, bo jak się pomyli to redukcja zamiast migacza może wystraszyć. |
|
17.07.2024, 12:39 | #57 |
Faktycznie ten tryb D poprawili w stosunku do rocznika, którym jeżdżę czyli 2017 i da się tym jechać bez szarpania. Co do mylenia kierunków z redukcją to raczej miałem inne wrażenia. Afryka po prostu ma te kierunki tam gdzie inne motocykle klakson i ja tutaj miałem problem. W stosunku do modelu z 2016-2017 nic się tutaj nie zmieniło z rozmieszczeniem. Jedyny problem to responsywnością tych kierunkowskazów. Zrobiły się jakieś takie małe i plastikowe, prawie za każdym razem musiałem się upewnić, że wrzuciłem kierunek.
Miałem 3h do potestowania i w sumie motocykl fajny ale jakoś poza wysokością i kompaktowości to nie widzę wielkiej różnicy. Ja mam już wysoki pesel i ta ilość elektroniki nie jest dla mnie do ogarnięcia i zupełnie niepotrzebna. W dodatku pasażerka po 2h jazdy podsumowała, że mniej wygodny bo plastiki wbijają się w uda a uchwyt na łapki jest mniej wygodny bo kanciasty. Ot i nie będzie zmiany na nowszy model…. |
|
19.07.2024, 11:28 | #58 |
Im więcej jeżdżę tym częściej używam Tryb M, to tryb który niczym nie różni się od wersji manualnej, ale pozwala zmieniać biegi w sposób nieosiągalny dla wersji ze sprzęgłem czy qs.
Tryb D/S to na jakąś paradę się nada jedynie, bo albo trzeba łoić gaz, albo ciągle redukować z 5-tki czy 6-taki przy 70 km/h |
|
19.07.2024, 12:38 | #59 | |
Gość
Online: 0
|
Cytat:
|
|
19.07.2024, 16:34 | #60 |
Tylko krowa nie zmienia poglądów hehe, do dct trzeba dojrzeć, albo przejrzeć hehe i zdecydowanie nauczyć się tym jeździć . Przesiadając się z manualną na 1 godzinę testów tylko nabiera się złych przekonań.
Ale dct sprzed 8 lat jest inna niż obecna hehe Nie jestem pomarańczowym radykalista, żeby dostawać orgazmu wyłącznie na widok tej marki, a tak naprawdę to mocno grzeje, brzmi jak sieczkarnia i trzeba mieć dobre Assistance |
|
|
|