|
![]() |
#1 |
Administrator
![]() |
![]()
To może ktoś powiedzieć ile % rozszerzalności występuje między olejem w temp np 50* a 90*. Coś mi się wydaje że to wartości na tyle małe że wręcz na pograniczu pomijalności.
Większa różnica będzie gdy olej zimny wolniej będzie spływał do czasu pomiaru względem rozgrzanego dlatego podawane 5 minut tyczy się oleju rozgrzanego. Ale po 10 to i mniej rozgrzany spłynie i zrobi stan. To nie pomiar średnicówką cylindra gdzie setki mm robią różnicę.
![]() |
#2 |
Ajde Jano
![]() Zarejestrowany: Mar 2008
Miasto: Rataje Słupskie
Motocykl: Raczej nie będę miał AT
Galeria: Zdjęcia
![]() Online: 9 miesiące 1 tydzień 2 dni 22 godz 10 min 43 s
|
![]()
No ale jak się nie otworzy duży obieg oleju to taki pomiar możesz sobie wsadzić w miejsce gdzie plecy tracą swoją szlachetną nazwę.
BMW Club Praha 001 1.Nigdy nie polemizuj z idiotą. Sprowadzi cię do swojego poziomu a później pokona doświadczeniem. 2.Czasami lepiej milczeć i sprawić wrażenie idioty, niż się odezwać i rozwiać wszelkie wątpliwości. |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Administrator
![]() |
![]()
Na udziwnienia nie ma rady.
![]() |
#4 |
Łowcy z Łopola
![]() |
![]()
Już bardziej klarownie się nie da
![]() Ostatnio edytowane przez mishieck : 07.11.2023 o 20:27 |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
![]() |
![]()
Zdziwiłbyś się Dzieju.
Mimo ze spływa to na ciepłym mam z 4-5mm wyższy poziom na rozgrzanym po całodziennej jeździe niz rano. 3.7l oleju mam.
![]() |
#6 |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
![]() |
![]()
Rozszerzalność cieplna oleju mineralnego przy 100C to 15%. Niemało.
![]() |
#8 |
![]() |
![]()
No więc tajemnica tajemniczej natury rozwikłana. Musiałem nie dogrzać motka, wydawało mi się że było wystarczająco ale nie (jak Matjas przewidział).
Dziś polataliśmy jakieś 80 km i po powrocie do chaty po upływie jakiś 5-10 minut poziom był wyższy. Nadal jakiś ułamek milimetra jest niższy niż zaraz po wymianie ale to już trochę apteka. Na bagnecie pewnie nie do wyłapania. Natomiast z tego co się dowiedziałem wynika iż ten największy madżik jest z olejakami, jak wcześniej koledzy pisali musi się otworzyć duży obieg. Ja mam wodniaka i nie ma tego problemu, wystarczy go naprawdę dobrze dogrzać na postoju. Nawet w instrukcjach BMW są różne procedury pomiarów, w tym jeśli dobrze pamiętam są nawet inne dla 1150 i olejowego 1200, wg. autora tego filmu od Mishieck. Tymczasem podczas dzisiejszych jazd "testowych" wydarzyła się taka sytuacja ![]() IMG_4636.jpg |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
![]() |
![]()
Musisz wymienić SOFT - zaś wydatek
![]() ![]() ![]()
![]() |
#10 |
![]() |
![]() |