16.06.2023, 11:44 | #731 |
Miasto: Lubelskie
Motocykl: CRF1000
Online: 1 miesiąc 2 tygodni 1 dzień 14 godz 53 min 45 s
|
Dla tych co nie widzieli: https://www.youtube.com/watch?v=dvp7hhnodIY
ps. Drugi koszowy z tego filmu Adam r100gs, niedawno ledwie wywiną się z pod kosy... i jego GS również do sprzedania... Pewnie i ja tak zrobię, ja się trafi amator klasyków, bo przy Hondzie Żony to aż uszy więdną od tej betoniarki, ile lat można walczyć z "legendą" |
16.06.2023, 19:14 | #732 |
malarz
Miasto: Zabrze
Motocykl: RD07b HRC
Online: 3 miesiące 1 tydzień 3 dni 4 godz 7 min 53 s
|
Jutro odbieramy od Pastora motocykl znajomej, jeśli go zastanę, to może podpytam.
17.06.2023, 20:41 | #733 | |
Miasto: Popapracie!
Motocykl: RD04
Online: 5 miesiące 5 dni 16 godz 39 min 34 s
|
Cytat:
https://www.facebook.com/bespokecoac...7CT757X48&_rdr
buziaki Ostatnio edytowane przez szynszyll : 18.06.2023 o 08:37 |
|
26.06.2023, 10:09 | #734 |
trampkarz emeryt
|
Tymczasem Buma po wymianie przekaźniczka jeździ jak zła
Słowackie Stańczyki: Tatry od słowackiej strony: Tak żeśmy ze szwagrem jechali z Zakopanego do Wetliny No to żeśmy zahaczyli o kawałek Węgier Kto był to wie gdzie to Może jakąś mini relację sklecę, bo było całkiem zabawnie Buma zasłużyła teraz na sprawdzenie zaworów i przy okazji wymiany uszczelniacza (zabieram się za to od zeszłego sezonu) - zmianę zupy w dyfrze (a może i też w skrzynce) na 75W90 jednak. Pozdrawiam zimny |
04.07.2023, 08:52 | #735 |
trampkarz emeryt
|
Przygotowując GSa do sprzedaży... poczyniłem kolejne zepsucia.
W końcu wymieniłem uszczelniacz zewnętrzny przekładni. Nie ciekł ale od czasu do czasu sie pocił. Uznany mechanik od BMW radził nawet zostawić i nie ruszać na razie ale jestem trochę przewrażliwiony jak coś jest nie tak, zatem wleciał oczywiście oryginał który już zawczasu kupiłem i leżał czekając na swój czas: Działa, nie poci się nic i mam nadzieję że tak pozostanie. GS dostał komplet nowych płynów, oleje sinika, skrzyni i przekładni. Silnik zostaje ten sam (Shell 15W50 Ultra) bo sprawdza się doskonale, natomiast mam pewne spostrzeżenie odnośnie zmiany oliwy w skrzyni i przekładni. Otóż zimą uległem modzie i opowieściom jak to cudownie robi robotę olej 75W140, biegi jak w hondzie wchodzą, cud miód. Na początku faktycznie miałem wrażenie że nieco bardziej miękko wchodzą biegi i mniejszy klekot temu towarzyszy na niższych biegach. Jednak na dziś, osobiście czuję w tym chyba więcej mitologii niż faktów. Teraz jednak wróciłem do 75W90 (także Liqui moly jak i poprzedni 140) i... dla mnie SUBIEKTYWNIE jest lepiej. Otóż w kwestii akustycznej jest podobnie (albo zupełnie przywykłem do skrzyni BMW i mnie to już nie wzrusza), natomiast biegi zarówno w górę i w dół wchodzą lżej. Zwyczajnie wskakują jak dla mnie lepiej, lżej. Porównałem sobie także wbijanie bez sprzęgła, na zimno i ba bardzo rozgrzanym motocyklu po 150km szybkiej jazdy. Ja zostaję przy 75W90, czyli w sumie takim jaki jest w oryginalnym RepROMie zalecany (Castrol OSP Synthetik, alias SAF-XO, alias 75W90 GL5). Z racji że klocki tył lecą (przez zintegrowane heble) szybko no i się skończyły akurat, wjechały nowe OEM + czyszczenie zacisku itp. jak Navaja przez telefon przykazał Z powyższego się dowiedziałem że GS nie ma kiepskiego tylnego hamulca tylko klocki TRW które miałem robiły znacznie gorzej niż nowe oryginały. Następnie moto pojechało na zasłużone sprawdzenie zaworów + olej w lagach i uszczelniacze. To już mechanik ogarnie. Z rzeczy z gatunku ergonomii które poczyniłem to pewna kombinacja z setami. Otóż nie do końca pasowały mi platformy bo za wysoki nie jestem i przy podpieraniu się jakoś wypadały mi akurat tak na lini kulasa. Do tego cena - oryginalne 500zł lekko jak się uda znaleźć, manufaktura około 300 ale jak wyżej. Zatem pokombinowałem z takimi oto setami z wodniaka nie-adv. Standardowe z LC, rocznik nie wiem jaki. Koszt 120zł z wysyłką. Na lewo wodniakowy set, na prawo olejakowy, różnicy nie trzeba chyba wyjasniać: Recepta: - podnóżki z wodniaka kupujemy ze sprężyną i tulejką. Ośka niekoniecznie bo i tak zastosujemy olejakową - jest dłuższa. Ta z wodniaka jest za krótka. - potrzeba nam podkładek jak na foto - wewnętrzna średnica nie pamiętam, na tą ośkę, zewnętrzna 21mm, grubość 5,9-6mm. - jak widać, dorobiłem tez blaszki alu wsadzane pod sprężynę i pomiędzy set a ramę. Bez tego sety nie są idealnie w osi. - stosujemy ośkę z olejaka, sprężynę i tulejkę z wodniaka, podkładki i blaszki jak widać. Działa Jest około 1,5cm niżej niż z oryginalnymi setami. Do jazdy w terenie i na stojąco z pewnością lepsze są platformy, mi chodziło jedynie o samo obniżenie setów. Jest też minus, przy domykaniu opon w zakrętach zdarza się przyszlifować butem. Na oryginalnych tak nie było. Ale umówmy się, jest to problem sporadyczny i marginalny raczej. Pozdrawiam zimny |
04.07.2023, 09:09 | #736 |
I CAN'T KEEP CALM I'M FROM POLAND KU_WA Słońce do 04.09.24
|
Bardzo wąskie te podnóżki.
|
04.07.2023, 09:15 | #737 |
trampkarz emeryt
|
Wiem Emku, na szosie są OK jak dla mnie. Na stojąco też w miarę - głównie dlatego że mam sztywne buciory. Jedynym celem ich montażu było lekkie obniżenie.
Oczywiście nie polecam specjalnie ich jak ktoś myśli o bardziej typowo terenowym wykorzystaniu GSa. Od tego są sety z ADV lub akcesoryjne. Tyle że to wtedy nie 100 a od 300 do 600 zeta. Pojeżdżę, zobaczę - zostaną albo wrócę sobie do oryginałów jak coś będzie nie halo. Przy okazji - brzęczą mi lusterka a właściwie lewe. To znaczy to szkiełko w lusterku jest jakby luźne i na jałowym biegu to tak śmiesznie brzęczy. Wiecie może jak to poprawić poza opier.... klejem na gorąco dookoła? Ostatnio edytowane przez zimny : 04.07.2023 o 11:07 |
05.07.2023, 09:22 | #738 |
Miasto: Popapracie!
Motocykl: RD04
Online: 5 miesiące 5 dni 16 godz 39 min 34 s
|
Boga przy tym nie było
05.07.2023, 09:27 | #739 |
trampkarz emeryt
|
|
05.07.2023, 14:05 | #740 |
Przepiękne to to. ale musi mieć chyba jakieś pneumozawieszenie bo jak i gdzie tym?
|
|