|
Uklad paliwowy i wydechowy Montaż i demontaż baku, kraników , gaźników, , tłumiki , filtry powietrza i paliwa, linki, pompy paliwa elektryczne i podcisnieniowe, ustawienia gaźnika, poprowadzenie przewodów. |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
20.04.2009, 15:31 | #71 |
Motocykl: jeszcze będę jeździł XRV...
Online: 5 dni 4 godz 22 min 55 s
|
Cholerka, właśnie sprawdziłem wahacz i u mnie też obciera
Czyli wystarczy tą pierwszą opaskę od podnóżka zabrać i będzie git? Oczywiście drugie mocowanie wykonam w miejscu oryginalnym w tylej części tłumika.
Jednakowoż wybrałem prawidłowo...Afryczkę na Królową Ostatnio edytowane przez giziu : 20.04.2009 o 15:44 |
20.04.2009, 17:18 | #72 |
Jaki świeży jaki świeży ??
Miasto: Warszawa
Motocykl: nie mam AT jeszcze
Online: 3 tygodni 11 godz 51 min 59 s
|
A kurna pisałem żeby to sprawdzać bo mi pocięło wahacz to nie czytali
Najlepiej żeby mieć 100 % pewność że nie ma kolizji wypiąć amor na dole, podciągnąć na pasach wahacz na wysokość puszki Leo i tak ustawić wydech żeby nie było kolizji ...
20.04.2009, 21:16 | #73 |
Administrator
|
Giziu , bierzesz to melo co to kręcisz do ramy w imadło zwiększasz kąt o ok 10-15* podobnie robisz z drugim zgięciem bliżej tłumika , zyskujesz w ten sposób 1.5-2cm luzu i wahacz nie ma prawa obcierać.
No i oczywiście obudwie opaski na tłumik. kontrola przprowadzona bez zdejmowania amortyzatora ( nie lubię sobie robić wiecej roboty niż to konieczne) twoja masa wystarczy a jak mało 2 osoby siadają i juz masz pewnośc czy dotknie do wahacza.
AT03 Ostatnio edytowane przez Dzieju : 20.04.2009 o 21:18 |
21.04.2009, 15:12 | #74 |
Miasto: Chojnice/drogi Europy
Motocykl: RD07a
Przebieg: hgw
Online: 3 tygodni 2 dni 4 godz 28 min 20 s
|
Mi też tak podcięło wahacz Leonem, dokładnie to ja do Janka dzwoniłem z tą sprawą. Na imprezie u Przema był gość z Leonem i powiedział, że mam go żle zamocowanego. Chodzi o to, że obydwa końce opasek muszą być po zewnętrznej stronie tego ramienia, na którym wisi tłumik. Jak jeszcze będzie źle, to między końce opaski a to "ramię" dać trza podkładki, żeby się tłumik przesunął na zewnątrz..
Nie sprawdzałem, czy działa, bo właśnie założyłem stelaże pastorowo-podosowe i do tego mam oryginalną lufę obniżoną. Fakt: gość śmigał z Leonem i wahacz miał się dobrze.
21.04.2009, 17:43 | #75 |
|
Dzieju w tym miejscu się z Tobą nie zgodzę. Po założeniu swojego Leona wpakowałem się swoim cielskiem (a mam go trochę) na Afryczkę i wydawało mi się że miejsca jest że ho ho .... Zrobiłem rundkę po asfaltach celowo zaliczając największe dziury w mieście, krawężniki itd i niby wszystko było OK. Do czasu pierwszego ostrego offa ... Także radzę jednak zrobić próbę z odpięciem amora
21.04.2009, 23:43 | #76 |
Administrator
|
Ej , Hubercie oczywiście możesz się nie zgodzić , ale zważ na pewnien drobiazg tyczący się owego mocowania.
Ano montując omawianego leona sprawdziliśmy czy trajektoria ruchu wahacza nawet pod obciążeniem ma szanse spotkać się na swej drodze z wahaczem. Analiza balistyczna wykazała że zapas luzu wynosi ok 1-1.5 cm co w związku z tym daje swobodę użytkowania bez obcierek o wahacz. Ale oczywiście dla chętnych odkręcenie amortyzatora i podciągnięcie wahacza do góry w celach kontrolnych jest również poprawną czynnością. Czyli mamy dwa sposoby do wyboru.
22.04.2009, 07:34 | #77 |
|
|
22.04.2009, 08:04 | #78 |
|
Dzieju a jak wy tą trajektorię sprawdzili ? Na oko ? Czy jakie specjalne przyrządy mieli
22.04.2009, 19:01 | #79 |
Administrator
|
Ech , Hubercie ma się sposoby obliczania owych trajektorii ruchu wahacza, no i skutek pożądany ...czyli brak obcierki Leona o wahacz
Widzisz , na pewno nie doliczyłeś do pomiarów prędkości obrotowej kuli ziemskiej i dlatego tak wyszło, ale żeby było dokładniej mamy inną prędkość u nas a inna jest na równiku i jak ktoś leci jak Chomik na drugą półkulę przez równik to trzeba to wziąść pod uwagę
22.04.2009, 23:41 | #80 |
Motocykl: jeszcze będę jeździł XRV...
Online: 5 dni 4 godz 22 min 55 s
|
No i zmiany mocowań poskutkowały. Bardziej wygięte główne mocowanie tłumika, bliższa podnóżka opaska poszła na tył tłumika i jest OK.