03.07.2017, 21:57 | #71 |
Moderator
|
DCT nie zachowuje się jak automat w aucie, czyli możesz toczyć moto. Ktoś już to wyżej napisał. W związku z tym musisz trzymać na hamulcu.
03.07.2017, 22:02 | #72 |
Moderator
|
Niemalże każdy Twój post to beka z Afryki w DCT. Nieraz jak się połapiesz to skasujesz post, trochę to takie niefajne. Czy ktoś ciśnie z Twojego zamiłowania do 'pomarańczowego' koloru?
03.07.2017, 22:06 | #73 |
Miasto: Jaworzno
Motocykl: CRF1000l
Online: 2 tygodni 3 dni 16 godz 55 min 11 s
|
Wiem ale ja odpisywałem do Myku a twój post poszedł wcześniej niż mój i stąd wyszło nieporozumienie
|
03.07.2017, 22:34 | #74 | |
I CAN'T KEEP CALM I'M FROM POLAND KU_WA Słońce do 04.09.24
|
Cytat:
Trochę dystansu Panowie by się.przydało. Autorowi wątku chodziło o porównanie automatu z manualem a tu tylko achy i ochy nad tym jaki to automat jest cudowny. Że biegi zmienia szybciej etc. I co z tego wynika? Niewiele. Powiedzcie jakie wady dostrzegliście w obu wersjach bo odnoszę wrażenie że powstał "funclub DCT", który nie dopuszcza nie tylko krytyki ale i polemiki. Nie jeździłeś to ch.ja wiesz. Nie jeździłem ale jeździłem wieloma automatami zdecydowanie bardziej zaawansowanymi niż to hądowskie DCT i swoje zdanie mam ale już pozostawię je dla siebie coby nie było że cokolwiek czy kogokolwiek krytykuję. Więc ponawiam pytanie bo naprawdę jestem zainteresowany informacją w temacie a już na kilku forach pytałem i dalej pustka. Sytuacja z życia wzięta - UA stromy zjazd w dół a ostatnie kilka dni padało więc więcej dodawać nie trzeba. Wbijam jeden puszczam sprzęgło i toczę się.w dół stoku. Wbicie dwójki bezsensowne bo za szybko, użycie hamulców kończy się tańcem moto i glebą. Moja afra sprawnie hamuje silnikiem i jestem w stanie kontrolować zjazd. Jak w takiej sytuacji zachowa się DCT bo jakby jest jasne że moment hamujący silnika w automacie jest dużo słabszy? 1. Nabierze prędkości i wbije wyższy bieg. 2. Będzie jechać na jedynce i nie wbije wyższego biegu. 3. Tego nie wie nikt. Z innej beczki. DCT jednak gasną. Nie wiem czy to wina konkretnego egzemplarza ale nie jest to odosobniony przypadek. Zmiana biegów nogą w DCT - litości. To jakby proteza k#$asa. Żeby nie było że manual cudowny u mnie przy zbyt lekkim wbiciu biegu czasem potrafi wyskoczyć. |
|
03.07.2017, 22:51 | #75 | |
Moderator
|
Cytat:
Ale jeśli chodzi o zjeżdżanie w dół na (załóżmy) pierwszym biegu to DCT nie zmieni biegu na wyższy dopóty, dopóki nie dodasz gazu manetką. Możesz zjeżdżając z góry sam zrzucić bieg i hamować silnikiem, będąc cały czas w trybie D - nie ma problemu.
03.07.2017, 23:14 | #76 |
880220111
Miasto: Malawa k/Rzeszowa
Motocykl: XR 250R,XR 650R
Online: 3 tygodni 16 godz 39 min 35 s
|
Tak jak Emek pisze..zrobiło sie nie miło... Jest dużo nowych użytkowników forum posiadających nową AT i ciężko u nich z dystansem...
Panowie na tym forum to nie przejdzie.. tutaj każdy się lubi czasem mniej a czasem bardziej... ale każdy sie szanuje i szanuje to forum.. a także zasady nie pisane jakie tu panują... Kiedyś tam miałem okazję poznac wielu z FAT i byłem bardzo zaskoczony jacy to ludzie i jaka jest atmosfera w realu czy na forum.. Ja rozumiem że jak ktoś wyda 50 kawałków na moto to się bedzie bronił rękami i nogami przed jakąkolwiek krytyką chociażby gównianego plastikowego uchwytu pod kufer który już chyba lepiej by chińczycy wymyślili... Ale na tym forum krytyka jest i będzie i czasem pstryczka w nos się dostanie...ale to wszystko zawsze z dystansem.. bez uraz i fochowania się.. Manual jest dla tych hardkorów co będa sie na Stoja wspinać,a DCT dla tych którzy będą sobie gdzieś tam podróżować... w inny sposób Hardkory potrzebują mniejszej wagi i prostych rozwiązań,inne ADV będą potrzebować jak najmniej obsługi i jak najwiecej komfortu.. I tu honda trafia w sedno bo daje tym i tym... to tak jak z rekluse w enduro,jedni lubią i zakładaja drudzy nie chcą bo im to nie potrzebne.. Są wady i zalety DCT jak i manuala... dla mnie osobiście przeskakując z jednej na drugą liczył sie tylko manual...zrobiłem nie wiele km ale na tyle żeby sie przekonać iż nie ugośiło by u mnie to długo... czegoś w Dct brakuje...czego sam nie wiem, może opcjonalnego manuala... Zdrowie tych co dct i manuala mają.. pozdro
03.07.2017, 23:19 | #77 |
Miasto: Lublin
Motocykl: LC8-950ADV,EXC 450, ROAD KING EVO
Online: 2 miesiące 2 tygodni 1 dzień 23 godz 1 min 11 s
|
Z jedynki już nie bardzo jest gdzie zrzucać - z tego co Emek pisał -zjeżdża ja jedynce. A co do dct to chętnie przejechałbym się z czystej ciekawości żeby wiedzieć o co to całe alooo.
|
03.07.2017, 23:26 | #78 |
Miasto: Wlkp
Motocykl: CRF 1000D Transalp-XL650V CB750 BMW-R850R
Przebieg: 400
Online: 6 dni 53 min 12 s
|
Emek, połowa Twojego ostatniego postu to pierdo...nie., ale druga połowa to konkretne pytanie. Powiem, że nawet bardzo konkretne. Ja na razie nakulałem pierwszy tysiak i jeszcze nie odważyłem się potestować Afry w offie na podjazdach i zjazdach. Jest tam u nas taki śmiszny guziczek opisany "G" . Owy punkt G ma własnie pomagać w takich sytuacjach. Nie sądzę ,żeby spece od hłondy zrobili samorozpędzający się pocisk , bez możliwości spowolnienia. Chętnie odpowiem po testach na Twoje pytanie ,chyba ,że ktoś zrobi to przede mną.
Odpowiadając tylko w sprawie Twojego pojeżdżenia innymi automatami , bardziej zaawansowanymi , to powiem tylko ,że DCT jest właśnie dość specyficzną skrzynią, więc nie jestem przekonany , czy Twoje dotychczasowe doświadczenia wystarczą by odnieść się do owego DCT. Pisząc ,że dopóki nie jeździłeś motocyklem z DCT, nie powinieneś do końca jej krytykować, bo trudno jest ją porównać z czymś innym. Zapewniam ,że miałem mnóstwo aut z automatami i jeździłem nimi w terenie , także wokół Twojego komina i powiem ,że ma się to nijak do skrzynki DCT w motocyklu. I ostatnia sprawa, ja nie wychwalam tej konfiguracji, tylko zachęcam do jej spróbowania. Na razie ze wszystkich moich znajomych , którzy spróbowali jazdy tym "dziwolągiem" większość była albo mile zaskoczona, albo wręcz zdecydowała się na jej zakup. Rozumiem, że Ci wszyscy na razie sa niedojrzali, albo przejrzali , bo często ich wiek jest powyżej 4 dyszek, ale może to właśnie jest target w konkretnym kierunku. Musisz troszkę wyluzować, bo kiedyś jakaś żyłka pęknie i nawet DCT nie pomoże P.S. DCT gasnące na filmiku, myśle,że jest to efekt jakiejś awarii. W przypadku sprawnego motocykla nie jest taka akcja możliwa. Ostatnio edytowane przez HarryLey4x4 : 03.07.2017 o 23:49 |
03.07.2017, 23:38 | #79 |
Miasto: Wlkp
Motocykl: CRF 1000D Transalp-XL650V CB750 BMW-R850R
Przebieg: 400
Online: 6 dni 53 min 12 s
|
Motomax, nie chciałem wczesniej ruszać tematu wagi, głównie z wątku o handbarach, ale Twoje wypowiedzi dotyczyły głównie jak rozumiem lżejszych motocykli. Zatem nie da się w ogóle porównywać charakterystyki tych motorów względem siebie. Tak samo tutaj myślę,że jeśli mamy porównywać możliwości motocykli DCT i Manuala to trzeba by brać pod uwagę możliwości jakie mają przed sobą motocykle ważące ok. 230-250 kg.
Zapewniam,że to ,że wydaję kase na motocykl za tyle czy tyle nie jest dla mnie powodem, by na siłę pisać o nim jedynie w pozytywach. Mam też inne motongi i tylko czekam jak kiedy w jakich warunkach moge sobie nimi pojeździć. Tam nie ma DCT, a taki motocykl kupiłem w konkretnym celu. Jak już pisałem, chętnie dowiem się czy ten zakup wart był swojej ceny, ale chyba nie wcześniej niż po 2-3 latach. Inaczej byłbym takim samym malkontentem, który pojechał po godzince na przejażdżkę i zjadł już wszystkie rozumy. Dlaczego po 2-3 sezonach, bo wówczas najprawdopodobniej będę miał za sobą przekrój nieplanowanych sytuacji drogowo - offowych. Oczywiście bardziej wprawni jeźdźcy, którzy z motocykla nie zsiadają , może będą potrafili już wszystko powiedzieć po jednodniowym teście , ja jestem ostrożny i daję sobie dłuższy czas. :-) Ostatnio edytowane przez HarryLey4x4 : 03.07.2017 o 23:46 |
04.07.2017, 00:36 | #80 |
Jego mać ..... - przebrnąłem przez wszystkie posty. Masakra jakaś. Było pytanie jaka jest różnica, a wyszło jak zwykle. Manuala powinni wszyscy znać, bo wszystkie mają takie same. Nie będę cytował po kolei tylko z pamięci postaram się opisać kilka wątpliwości. Uwaga: nie namawiam na DCT - opisuję swoje subiektywne odczucia, nie obrażam nikogo ani nie czepiam się nikogo.
DCT - dual clutch transmission. 1. Nie mylcie automata z DCT. Emek - piszesz, że jeździłeś "automatami" różnymi, zakładam że w samochodzie bo poza Hondą nie kojarzę moto z taką skrzynią. W większości przypadków to nie taka skrzynia jak w Hondzie. To są dwie skrzynie manualne (normalne) połączone dwoma sprzęgłami. Możesz normalnie hamować biegami. Zmieniać je kiedy chcesz, nawet w trybie automatycznej zmiany. Przy zjeździe, wbijasz bieg jaki Cię interesuje i system nie wbije w górę. Dodatkowo na takie błoto masz tryb G, który redukuje poślizg sprzęgła. Uwierz, zjeżdżałem już ze stromych górek. DCT ma 3 podstawowe tryby pracy - Automat, który i tak pozwala w dowolnym czasie zmienić przyciskami biegi, Sportowy, podzielony na 3 poziomy intensywności i Manual - tu jedyna ingerencja komputera to to, że w momencie za niskich obrotów, kiedy grozi nam zduszenie moto, bieg zostanie zredukowany - w górę do odcięcia. 2. Ktoś pytał czy idzie na koło - idzie. 3. Szybkość zmiany biegów - dużo szybsza - jadę obok manuala i nie ma bata zostaje na starcie w tyle. Tu mogę przytoczyć zmianę biegów w samochodach rajdowych, nawet takich ze skrzynią kłową, gdzie biegi zmienia się bez sprzęgła. Jeżeli masz ręce na kierownicy (samochód) i chcesz zmienić bieg, zdejmujesz rękę na lewarek i robisz ruch. On ileś tam trwa. W moto też trzeba kopnąć butem, przy okazji jak ktoś się boi, trzeba wcisnąć sprzęgło - to też trwa. W samochodach rajdowych z sekwencyjną skrzynia biegów i zmianą łopatką, trwa to ułamek sekundy. W DCT tak samo. Masz kciuki na przycisku i w ułamek sekundy masz bieg zmieniony. Tu cały czas bieg parzysty i nieparzysty jest w gotowości, jedno sprzęgło się odpina , drugie zapina. 4. Ktoś się pytał o blokowanie koła na luźnym ( luźnej nawierzchni) - proszę bardzo, odpinasz ABS z tyłu, wciskasz hamulec nożny i robisz slajda jakiego chcesz, w tym czasie napęd wysprzęglony jest, puszczasz hamulec jest napęd. 5. Ktoś pytał o opóźnienie na rakcję gazu , wahania itp. nie ma żadnego. Odkręcasz, idzie. Puszczasz, hamuje silnikiem jak w tradycyjnej szkrzyni. To dlatego, że to są manulane skrzynie, nawet dwie w jednej. 6. Co do staczania się w dół na podjeździe. Tak stacza się. Stacza się łatwiej jak się da na luz. Od tego jest hamulec w lewej ręce. Zaciągasz, trzymasz dwie nogi na ziemi ( jak jest taka potrzeba), dodajesz gazu, puszczasz ręką hamulec tylni i po sprawie, łatwiejszego rozwiązania nie ma. 7. Gymkhana - do tego są inne motocykle ale dla zabawy tez można tyle, że nie z takim efektem. 8. Off - 250 kg i przeznaczenie do turystki. Czy Audi A6 Allroad, Audi Q5, Q7, Mercedesem GLS, GLE jeździ się w offie. Panowie bez jaj. Jak chciałem jeździć w offie samochodem to miałem Wranglera 4.0 przerobionego na maxa. Do offa to są specjalne maszyny, a Afryką czy to manualem czy DCT to się przejeżdża trudny teren. W weekend jeździłem po mazurach na WRC, błoto było po kostki na kilku kilometrach. Kiepski jestem w jeździe po takim terenie i DCT w takich warunkach mi zmiana biegów palcami pomagała. 9. Nikt nie pozna zalet i wad tej skrzyni na godzinnej jeździe próbnej - lepiej sobie taką odpuścić. Ja mam 22 tysiące zrobione w rok i mogę coś o niej powiedzieć. Ale nie po godzinie czy dwóch jazdy próbnej. 10. Porównanie skutera do DCT ma się jak porównanie skrzyni biegów automatycznej hydrokinetycznej (z lat 80) lub bezstopniowej, do DSG z grupy VW (dokładnie ta sama technika) - inna bajka. Manualem zakładam każdy jeździł, jak ktoś ma ochotę porównać manuala z DCT zapraszam kiedyś na dłuższy wyjazd. Ostatnio kolega przyjechał Multistradą 950 (nówka sztuka), zrobiłem 3 km i nie chcę już manuala. Jeżeli nikt nie zrobi w takim rodzaju motocykla skrzyni DCT, to Afrykę wymienię na Afrykę. Dodam, że na Transalpie zrobiłem około 60 tyś, Tenerką 40 tys. Nie namówię i nie namawiam na DCT ale dajcie spokój z niemożnością zrobienia przegazówki czy innych pierdół. Każdy będzie chwalił to co ma, bo jeden woli blondynki, drugi brunetki. Aha , Afryka ma też wady. Czy skrzynia DCT ma wady ? Dla mnie nie ale jak widać dla wielu z was ma. No i dobrze, kazdy ma prawo do swojej oceny. Dla mnie w Afryce Manual to wada, ale jak będę chciał jeździć w offie, ( prawdziwym offie) to sobie kupię manuala, który będzie ważył 120 kg. Więcej grzechów nie pamiętam, jak ktoś chce spytać o konkretną rzecz to zapraszam do wymiany zdań :-) Aaaa, jeszcze jedno - mam "automata" w Afryce, a klocki po 22 tys jak nowe - jak widać da się hamować skrzynią. :-) |
|