Wróć   Africa Twin Forum - POLAND > Podróże. Całkiem małe, średnie i duże. > Relacje z podróży > Trochę dalej

Odpowiedz

Narzędzia wątku Wygląd
Stary 16.11.2011, 23:10   #81
Ivi
covax

Ivi's Avatar

Miasto: Podlaska wioska
Motocykl: MZ ETZ 250 i coś jeszcze
Galeria: Zdjęcia
Ivi jest na dystyngowanej drodze
Online: 3 tygodni 1 dzień 13 godz 43 min 39 s
Domyślnie

Jak nikt nie czyta jak czyta i i to uważnie !!! Relacja super a małpki wymiatają
Ivi jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 16.11.2011, 23:19   #82
jorge
Autobanned.

jorge's Avatar

Zapłaciłem składkę :)

Miasto: Wawa
Motocykl: Tesco
Przebieg: 45 555
jorge jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 miesiąc 3 tygodni 5 dni 7 godz 35 min 49 s
Domyślnie

Tę małpę na motórze wycinam i umieszczam w kalendarzu zamiast jakiegośtam zdjęcia . Wspaniałe.

PS

jeszcze raz DZIĘKI za mms-y przy których darłem szaty pokutne

Ostatnio edytowane przez jorge : 17.11.2011 o 10:45
jorge jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 16.11.2011, 23:52   #83
lena

lena's Avatar

Miasto: Polska poł.-wsch.
lena jest na dystyngowanej drodze
Online: 4 tygodni 1 dzień 22 godz 15 min 47 s
Domyślnie

Bilet wstępu obejmuje kilka atrakcji. Poza Jaskinią Małp znajduje się wśród nich również Jaskinia świętego Michała (Saint Michael's Cave), która podczas wojny spełniała funkcję szpitala wojskowego. Obecnie jej zdumiewającą akustykę wykorzystuje się podczas organizacji licznych koncertów.

IMG_3373.jpg

IMG_3371.jpg

W Wielkim Tunelu (Great Siege Tunnels), będącym częścią systemu obronnego Wojtek próbuje odpalić armatę .

IMG_3359.jpg

Tower of Homage (Wieża Hołdu), będąca pozostałością arabskiego zamku w swej dolnej części mieści dziś więzienie.

IMG_3389.jpg

Rzut oka w stronę Morza Śródziemnego i Costa del Sol :

IMG_3361.jpg

Z napotkanymi hiszpańskimi motocyklistami gawędziło się bardzo miło.

IMG_3343.jpg

Zjeżdżamy w dół. Królują skutery, a na nich zdecydowanie LEJDISKI !!!

IMG_3401.jpg

IMG_3403.jpg

Policja lekko przymyka oko na wyczyny jednośladów

IMG_3411.jpg

Małe, bzyczące skuterki otaczają nas z każdej strony. Ekwilibrystyka kierowców zasługuje na podziw i uznanie. Szok !
Usiłujemy dotrzymać im kroku, ale nasza "dama" jest lekko otyła podczas tej wyprawy, a może raczej "ciężarna" ? Pozostaje nam więc wąchanie spalin :

IMG_3415.jpg

Skierowani do "rękawa" dla jednośladów brniemy nim do pewnego momentu. Przed nami wyłania się zasiekowy szpaler pachołków ustawionych w wąskie, kręte korytarze. Konsternacja. Spoglądamy na siebie nawzajem, potem na kufry, jeszcze raz na siebie...Dżizas, nie ma szans! Do tego samego wniosku dochodzą widocznie tubylcy, tłoczący się już w korku za nami. Milkną klaksony... wreszcie okrzyk i gestykulacja na dziurę w zasieku, dzięki czemu przedzieramy się na pas dla samochodów, a pomysłodawca rozciąga usta w bezzębnym uśmiechu .

IMG_3417.jpg

IMG_3418.jpg
lena jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 17.11.2011, 01:27   #84
lena

lena's Avatar

Miasto: Polska poł.-wsch.
lena jest na dystyngowanej drodze
Online: 4 tygodni 1 dzień 22 godz 15 min 47 s
Domyślnie

Opuszczamy Gibraltar i kierujemy się do Marbelli. Słynny kurort rozczarowuje. Spodziewaliśmy się bardziej kameralnej, nadmorskiej atmosfery, a tu ...wielki moloch. Przytulne, stylowe kompleksy wypoczynkowe znajdujemy dopiero na obrzeżach miasta.

IMG_3424.jpg

Bez żalu mijamy miasto i pod czujnym okiem rodzimej drogówki lecimy do Malagi, skąd już niedaleko do Antequery. Znowu jedziemy nocą. Naszym celem jest wąwóz El Chorro, ale nie będziemy pchać się nocą na górskie drogi (rankiem okaże się, że to była dobra decyzja ). Nocujemy na dziko u progu Antequery.

IMG_3429.jpg

IMG_3432.jpg

IMG_3431.jpg

Chłodny poranek i huk przejeżdżających obok pojazdów podrywają nas wcześnie na nogi. Obowiązkowa kawa z mlekiem rozgrzewa i przypomina dom - to już 20 dzień podróży.
Przemierzamy drogę do El Chorro, którego zdjęcia oglądaliśmy z zapartym tchem na tymże forum. Za chwilę sami doświadczymy tego widoku.
Droga jest kreta i wąska. Robi się ciepło. Znajdujemy ładną miejscówkę na parking :

IMG_3435.jpg

Nie wiadomo skąd zjawia się lokalny dredziarz i pyta, czy mamy marihuanę ? Zaskoczeni stwierdzamy, że zapewne źle zrozumieliśmy treść pytania, ale okazuje się,że nie. Śmiejemy się sami z siebie, dywagując czy lepiej wyglądać jak lump spod mostu, czy jak ćpun .
Odnajdujemy ścieżkę wiodącą do wąwozu, a w zasadzie do 180 metrowej rozpadliny w wapiennej skale, o długości 5 km, z rzeką Guadalhorce na dole.

IMG_3438.jpg

IMG_3439.jpg

Jak podają materiały źródłowe, wąwóz w najwęższym miejscu liczy sobie zaledwie 10 metrów szerokości.
W 1921 roku jego ściany połączono betonowym przejściem, nazywanym Camino del Rey (Droga Królewska).

IMG_3460.jpg

A to budowniczowie tego "cudu" :

IMG_3465.jpg

IMG_3466.jpg

Panorama z wierzchołka wzniesienia :

IMG_3458.jpg

IMG_3457.jpg

Wojtek nie daje za wygraną i mimo że kładka jest nieczynna próbuje podejść jak najbliżej.

IMG_3453.jpg

IMG_3452.jpg

Najchętniej rozbilibyśmy tu obozowisko i zostali na dłużej. Plan jest napięty i gęsto usiany ciekawymi miejscówkami, wsiadamy więc na koń i w drogę. Granada czeka !
Od dawna ostrzyłam zęby na pałac Alhambra w Granadzie, a zwłaszcza na jego część parkowo - ogrodową, jako że rolniczka nizinna jestem, z zacięciem do grzebania w ziemi . Pogoda do zwiedzania jest idealna - ciepło i słonecznie. Udaje nam się zaparkować w pobliżu wejścia do Alhambry, ale to jedyne pocieszenie jak się za chwilę okaże. Po pierwsze - tłum i kolejka do kasy. Ładu pilnuje ochroniarz, więc nie ma szans na podejście i zorientowanie się w temacie. Docieram do informacji turystycznej i tu dobra nowina - są bilety ( w publikacjach na temat Alhambry są informacje,że bilety trzeba rezerwować nawet a półrocznym wyprzedzeniem ), ale ich cena już mnie nie cieszy : 40 E/osobę gotówką lub 50 przy płatności kartą . Nie ma opcji "same ogrody", kalkuluję więc i z przykrością odpuszczam.
Kierując się na Sierra Nevada, tuż po wyjeździe z parkingu przy Alhambrze natrafiamy na taki widok :

IMG_3469.jpg

IMG_3468.jpg

IMG_3471.jpg

Zatrzymujemy się zaskoczeni,że ktoś mieszka w tych warunkach. Ujadanie psów wywabia na zewnątrz parę młodych ludzi, którzy chowają się przed obiektywem aparatu. Gdy tylko go opuszczamy wychylają się uśmiechnięci

Uważniejsza obserwacja okolicy ujawnia więcej podobnych "norek".

IMG_3580.jpg
lena jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 17.11.2011, 09:01   #85
BLOB
El Mariachi

BLOB's Avatar

Miasto: Podkarpackie
Motocykl: RD04
BLOB jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 miesiąc 1 tydzień 5 dni 2 godz 12 min 15 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał lena Zobacz post
myślę że mało kto czyta moje wypociny - nie każdy ma talent pisarski .
Czyta, czyta tylko się nie ujawnia i nie przeszkadza aby autor wenynie stracił a muza(czt. Wojtek) Cię nastrajała spokojnie na kanapie odpoczywała z piwkiem w ręce lekko zaciągając noskiem powietrze czyniąc wibrato w całym domu.
Ze względu na zapędy reporterskie twojego pierwszego męża sprawdź twarde dyski czy czasem z wyjazdów moich i jego coś takiego tam nie widnieje choć może być problem w ocenie do kogo to należy

Żarcik
Ocenia kobieta z zawiązanymi oczyma po dotyku "męskości"
To nie jest mój mąż
To nie jest żaden z naszych sąsiadów
Ten to nie z naszej wsi
A ten to nie z naszego powiatu
Stary 17.11.2011, 09:45   #86
baggins

baggins's Avatar

Miasto: Warszawa
Motocykl: KTM 640 advR
Przebieg: rosnący
baggins jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 miesiąc 1 tydzień 3 dni 3 godz 53 min 20 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał lena Zobacz post
A Ty się Karolku nie chichrol, bo jesteś w grupie tych "od sraczki" .
Ufff, zawszeć to lepij, niż hemoroidy, prawda?
Lenka, nie rozpraszaj się "dezerterami", pisz. Bardziej nas nie "ukarzesz", niż tym, co tu czytam .
Stary 17.11.2011, 09:55   #87
majki

majki's Avatar

Miasto: Gwe/Warszawa
Motocykl: CRF1000, RD04
majki jest na dystyngowanej drodze
Online: 5 miesiące 1 tydzień 4 dni 8 godz 34 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał lena Zobacz post
nazywanym Camino del Rey
Byliście tam i nie weszliście choć kawałek Jest to jedna z moich rzeczy "must see". Ja bym nie odpuścił i pewnie później musieliby mnie stamtąd ściągać ichniejsi TOPRowcy.
majki jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 17.11.2011, 10:47   #88
bukowski
Gość

Online: 0
Domyślnie

Cytat:
Napisał majki Zobacz post
Jest to jedna z moich rzeczy "must see".
o, to coś, co zawsze omijam :P
  Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 17.11.2011, 10:49   #89
jorge
Autobanned.

jorge's Avatar

Zapłaciłem składkę :)

Miasto: Wawa
Motocykl: Tesco
Przebieg: 45 555
jorge jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 miesiąc 3 tygodni 5 dni 7 godz 35 min 49 s
Domyślnie

Lena co się działo, że Wojtek chciał się zabić . Bez liny - wygląda to odważnie.
jorge jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 17.11.2011, 12:41   #90
7Greg

7Greg's Avatar

Zapłaciłem składkę :) Dział PiD

Miasto: DW
Motocykl: Pyr pyr
Przebieg: dowolny
7Greg will become famous soon enough
Online: 5 miesiące 15 godz 44 min 15 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał majki Zobacz post
Byliście tam i nie weszliście choć kawałek Jest to jedna z moich rzeczy "must see". Ja bym nie odpuścił i pewnie później musieliby mnie stamtąd ściągać ichniejsi TOPRowcy.
Majki. Ja też nie należę do tych co odpuszczają. Próbowałem z jednej i z drugiej strony. W akcie desperacji nawet z góry Nie da się. To znaczy da się, ale ze sprzętem

sorry za off
7Greg jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Odpowiedz

Zasady Postowania