![]() |
#81 |
wondering soul
![]() Zarejestrowany: May 2008
Miasto: Warszawa
Motocykl: KTM 690 enduro, Sherco 300i
Galeria: Zdjęcia
![]() Online: 2 miesiące 2 tygodni 3 dni 23 godz 11 min 8 s
|
![]()
Hej Lena i Wszyscy,
doskonale rozumiem Twój problem ![]() 1. Z "przepychaniem" mam problemy. Nogami co prawda dotykam, ale jak jest trochę pod górkę to już jest problem. 2. Z podnoszeniem... No cóż albo jestem z super kompanami (tu pokłony do naszych kilku Afrkanerów ![]() ![]() 3. Jest to mój drugi motong. Pierwszą miałam Suzuki SV 650. Co prawda po tereni etym nie pojeździsz, ale poza tym jest na prawdę godny polecenie. Na miasto mały i zwinny, kopa ma, a na dalsze wycieczki też w miarę ok (dalsze, mam na mysli tak do Rumunii, a nie gdzieś na koniec świata). Ja zmieniłam na Afri, bo zależało mi na dalszej turystyce i czymś co przewiezie mnie przez szutry i drogi leśne. Wielkich terneów nie planowałam, z resztą dla mnie Afri nie jest do tego. Lepiej dać czdu na małym enduraku - bezstresowo i można zawsze podnieść. Moje zdanie jest takie. Choć uwielbiam AT, to jako dziweczyna i to do tego "nie najbardziej rosła" nie kupiłabym jej na pierwszy motong. Nie wiem jak jesteś objeżdżona, ale na początku wielkość robi róznicę. Trampka nie ma sensu kupować. Jeździłam na nim trochę i też jest duży. Także jak już decydujesz się na coś większego, to lepiej Afri niż Trampka (lepiej się jeździ, a ciężkie i duże są obydwa - przy naszym wzroście te kilka centymetrów i kilo nie robi róznicy). Jeżeli nie zależy Ci na czymś i w teren i na szosę, to zastanowiłabym się nad taką Suzuką jak miałam (naprawde polecam, bardzo dużo się na niej nauczyłam). A jeżeli zachce się się prawdziwego terenu, to lepiej wtedy dokupić jakiegoś małego enduraka (nawe z tych starszych). Afryką po terenie, takim jak u nas śmigają chłpoaki może być ciężko, i to nawet nie ze wzgędu na jazdę, ale na nieuniknione wielokrotne podnoszenia. Naprawdę wtedy lepiej mieć coś lekkiego, co samemu się ruszy. Jeśli zależy Ci na czyś bardziej uniwersalnym (szosa i jakieś szutry), to niestety tu zaczyna się problem.... bo jak już zostało napisane nie ma praktycznie nic do wyboru dla małych babek. Z tego co wiem, to najczęstszym wyborem jest GS, ale tutaj się nie wypowiadam, bo nigdy nie jeździłam. BABA na pewno jest tu specjalistką. Pozdr i jkaby co pisz na ![]() Ola PS. Chłpaki, dzięki za wszystkie miłe słowa uznania. Aż przyjemnie na duszy mi się zrobiło. A z tym trenowaniem to bez przesady. Przecież każdy stara się jakoś tam "douczać" i polepszać. Zawsze jest co gonić... ![]()
![]() |
#82 |
![]() Zarejestrowany: Apr 2008
Miasto: Warszawa
Motocykl: SH 150, Dominator 250
![]() Online: 1 tydzień 3 dni 22 godz 52 min 45 s
|
![]()
Witam i chylę czoła Afrykańskiej Braci...
czytam wszystkie rady, podpowiedzi, porównania i sama poradzę Ci jedno, zadaj sobie podstawowe pytanie ( sama je ostatnio usłyszałam od Hubiego)czy chcesz się nauczyć jeździć czy tylko sobie jakoś radzić na moto ![]() Z autoposji - uważam, że na pierwszy motocykl, szczególnie dla dziewczyny i do tego drobnej, najlepsze będą Suzuki GS500 lub Honda CB500. Takiej rady udzielono mi po zakończeniu kursu i rada była naprawde trafiona... kupiłam "cebulę" jeździło mi się na niej bardzo dobrze, motocykl zwinny, fantastycznie wkręcała się na obroty - powyżej 6 tys obr. dostawała wiatru w żagle, wybacza braki w doświadczeniu, którego przecież się nie ma, kiedy człowiek rozpoczyna swoją przygodę z moto. Moja cebula niestety skończyła tragicznie, bo jakiś młokos we warsztacie rozbił mi ją ![]() powodzenia ![]() Maćka |
![]() |
![]() |
![]() |
#83 |
Niepokorna afrykańska żona
![]() Zarejestrowany: Oct 2008
Miasto: Dark Side Of Stettinum
Motocykl: RD07a
Przebieg: 12 000
![]() Online: 2 dni 11 godz 35 min 11 s
|
![]()
Witam ja ma 1,58 jak się dobrze wyprostuję i po dłuższym czasie zastanowienia zakupiłam na 2 moto Dominatora
Nie obędzie się oczywiście bez obniżenia.
Ostatnio edytowane przez Afryka_Dzika : 17.11.2008 o 11:41 |
![]() |
![]() |
![]() |
#84 |
![]() Zarejestrowany: Sep 2008
Miasto: Polska poł.-wsch.
![]() Online: 4 tygodni 1 dzień 22 godz 15 min 47 s
|
![]()
Dziewczyny, bardzo Wam dziękuję. Rozglądam się, ale dzięki waszym radom na pewno łatwiej będzie mi podjąć decyzję. Pozdrawiam.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#85 |
...a nu jaho...kultura musi być...
![]() Zarejestrowany: Jun 2008
Miasto: B(i)BI
Motocykl: XT 600
![]() Online: 1 tydzień 3 dni 20 godz 58 min 23 s
|
![]()
szkoda ze nie zagadalas na zakonczeniu to bym Ci dała śmiga, ktos dalby Ci Afryke, a ktoś inny coś innego, Tramka czy coś tam jeszcze i miałabyś pierwsze wrażenie z jazdy za sobą, i na pewno już byłoby Ci łatwiej zdecydować...jak coś to wal do mnie śmiało, jeśli chcesz sie przymierzyć i przejechać ( teraz to pewnie może nie być już okazji )
![]() |
#86 |
|
![]()
Dzięki baba za propozycję, będę pamiętać.Pozdrawiam.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#87 |
![]() Zarejestrowany: Mar 2008
Motocykl: RD07a
Przebieg: 43k+
![]() Online: 3 tygodni 3 godz 22 min 21 s
|
![]()
To chyba najlepsza rada, poprobowac rozne moto i zobaczyc co pasuje. Sugerowalbym Afri probowac na koncu, bo reakcja typu "ale PO CO mam probowac jeszcze COS INNEGO?" jest wielce prawdopodobna
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#88 |
Stary (P)iernik
Miasto: Świeradów Zdrój
Motocykl: XR400 , XR650L XL600V
![]() Online: 4 miesiące 2 tygodni 6 dni 9 godz 39 min 10 s
|
![]()
Nie padło zasadnicze pytanie... Do jakiej kwoty szukasz moto.
Jeśli około 10 kilo to Transalp 600 Transalp 600 jest nizszy i poręczniejszy od 650 i wcale nie gorszy. Design jedynie trąci myszką
![]() |
#89 |
|
![]()
Nie chciałabym moto starszego niż 2000-2002r, a cena...cóż, zwykle podlega negocjacji. Liczę na Twoją podpowiedź Franz, bo słyszałam, że sprowadzasz,więc cennik zapewne nie jest Ci obcy. Z góry dziękuję.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#90 |
Stary (P)iernik
Miasto: Świeradów Zdrój
Motocykl: XR400 , XR650L XL600V
![]() Online: 4 miesiące 2 tygodni 6 dni 9 godz 39 min 10 s
|
![]()
Cennik nieobcy, ale i ceny nieallegrowe.
Mam trampka z 2000r ( stan techniczny wzorowy) http://otomoto.pl/honda-transalp-650-M845080.html Mogłbym go polecić ,ale osobie wyższej Rocznik 2000 i powyżej za cięzki i za wysoki. Bawić się z obniżeniem zawiech , siodła po co. Udowadniać komuś że potrafię ?... Tobie polecam F 650 Gs mimo ze na dzień dzisiejszy nie mam. F 650 gs i to z obnizonym siedzeniem jak ma Magda. Dobrze jakby miał jeszcze obniżone zawieszenie. Czuła byś się po prostu pewniej. ew. motocykl cebulopodobny jak mówi Magda.