Wróć   Africa Twin Forum - POLAND > Warsztat CRF 1000 / CRF 1100 > Hamulce, kola, opony

Hamulce, kola, opony Montaż, demontaż i kontrola takich elementów jak: klamki, pompy hamulcowe, tarcze, klocki, zaciski, przewody hamulcowe w oplocie i bez, koła, felgi, szprychy, opony i łożyska.

Odpowiedz

Narzędzia wątku Wygląd
Stary 08.09.2020, 11:35   #1
Emek
I CAN'T KEEP CALM I'M FROM POLAND KU_WA Słońce do 04.09.24

Emek's Avatar

Zapłaciłem składkę :) Dział PiD

Miasto: Scyzortown
Motocykl: No Afrika anymore
Emek jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 rok 6 miesiące 3 tygodni 2 dni 21 godz 57 min 9 s
Domyślnie

Wątek ma prawie 100 stron a i tak wiadomo że do jazdy 70/30 Pirelki MT90 biją całą resztę na łeb trakcją i trwałością. Blisko jest Motoz ADV ale obecnie mega drogi i słabo dostępny.
Jak coś schodzi po 5-7 kołach to szkoda tego rozważać chyba że to kostka i tylko w teren, to jeszcze ma jakiś sens.
Emek jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 08.09.2020, 15:17   #2
zylek

zylek's Avatar

Zapłaciłem składkę :)

Miasto: Helvetia (BL)
Motocykl: CRF1000L, H701 E, betinka 300RE, Tryplak 765
Przebieg: 43kkm +
zylek jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 miesiąc 6 dni 23 godz 32 min 3 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał Emek Zobacz post
Wątek ma prawie 100 stron a i tak wiadomo że do jazdy 70/30 Pirelki MT90 biją całą resztę na łeb trakcją i trwałością. Blisko jest Motoz ADV ale obecnie mega drogi i słabo dostępny.
Jak coś schodzi po 5-7 kołach to szkoda tego rozważać chyba że to kostka i tylko w teren, to jeszcze ma jakiś sens.
Emek, tył jest dobry, przód wibruje, więc ja MT90 więcej nie założę. Nie każdy, zjeżdża opony w tym samym tempie. Mi schodzą dość szybko! Pamietam jak pisałem że przód pirelli Scorpion trial 2 zjechałem w 5tysi, to była dyskusja, że niemożliwe, ale tak było.

Ja od opony oczekuję trakcji i przewidywalnego zachowania w każdych warunkach. Trwałość opony nie jest dla mnie tak ważna, choć sama zmiana opon w mojej rzeczywistości to połowa ceny opony. Oczywiście przy wyjeździe w dzikie strony, są inne priorytety, ale w Europie z oponami nie ma problemu.

Trochę filozoficznie, ale co mi z zaoszczędzonej kasy z długowiecznej opony, jak albo się wyjebię albo opona zabierze mi cześć zabawy z jazdy?

Tym niemniej szanuję wybory innych i czytam co piszecie, bo w większości przypadków macie rację, bo wiedza wynika z doświadczenia

Ostatnio edytowane przez zylek : 08.09.2020 o 15:28
zylek jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 08.09.2020, 11:39   #3
siwy

siwy's Avatar

Miasto: Białystok
Motocykl: NAT, EXC 450, K-750
siwy jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 rok 1 tydzień 4 dni 16 godz 22 min 33 s
Domyślnie

Jeszcze w temacie opon taka uwaga. Motoz adv jest ok ale śliski na mokrym i kosztuje sporo. Za nieco ponad połowę tej ceny jest mitas E09 który też jest śliski na mokrym a w terenie robi lepiej. Kolega do LC8 woli tego mitasa np i jak się zużyje to wyrzuca i kupuje nowego bo niedrogi jest. Inny kolega wywalił E09 po jednej jeździe bo mu za ślisko było a sam śmiga na anake wild i chwali.
Stary 08.09.2020, 15:27   #4
zylek

zylek's Avatar

Miasto: Helvetia (BL)
Motocykl: CRF1000L, H701 E, betinka 300RE, Tryplak 765
Przebieg: 43kkm +
zylek jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 miesiąc 6 dni 23 godz 32 min 3 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał siwy Zobacz post
Jeszcze w temacie opon taka uwaga. Motoz adv jest ok ale śliski na mokrym i kosztuje sporo. ...
+ przód Motoz Adv trochę lata na asfalcie. Objawia się mocniej przy załadowanym moto i dojebaniu manetką. Opona nie ma jeszcze widocznych śladów ząbkowania, ale jednak czuć myszkowanie przodu. Pisaliście, chciałem spróbować na własnej skórze, i tak jest!
zylek jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 08.09.2020, 15:29   #5
bukowski
Gość

Online: 0
Domyślnie

Cytat:
Napisał siwy Zobacz post
Jeszcze w temacie opon taka uwaga. Motoz adv jest ok ale śliski na mokrym i kosztuje sporo. Za nieco ponad połowę tej ceny jest mitas E09 który też jest śliski na mokrym a w terenie robi lepiej.
Tu się pozwolę nie zgodzić. Mitasów E09 zjezdziłem na tyle z 5, motoza adv kończę drugiego. Zeby byla jasnosc, obydwie opony uwazam za znakomite.
Mitas na mokrym jest ewidentnie gorszy od motoza, w terenie raczej bez różnicy, na suchym mitas mniej płynnie kladzie sie w zakretach. Natomiast istotną różnicą jest przebieg - żadnej 09 nie zmieniałem później niż po 10 tys. km, podczas gdy ADV dociągnął do 18 tys. km.
  Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 08.09.2020, 19:33   #6
jabolos

Miasto: Olsztyn
Motocykl: ATAS DCT 2018
jabolos jest na dystyngowanej drodze
Online: 2 miesiące 3 dni 3 godz 40 min 17 s
Domyślnie

Cześć. Jeździł ktoś może na Bridgestone Battlax AX 41 Adventure Cross?
jabolos jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 08.09.2020, 21:04   #7
Africa Tigg

Africa Tigg's Avatar

Miasto: Łódź
Motocykl: Tuareg
Przebieg: rośnie
Africa Tigg jest na dystyngowanej drodze
Online: 2 miesiące 20 godz 38 min 25 s
Domyślnie

ten sezon jeżdżę na tej oponie, po karoo street odniosłem wrażenie że doszło mi 5 pkt. do umiejętności w terenie, na przodzie mam tkc i taki zestaw do NAT jest świetny w lekki teren, jedyny minus to oczywiście szybko się kończy przy używaniu jej na asfalcie, zrobiłem na niej 7000km i w zimę znowu wymiana.
Africa Tigg jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 08.09.2020, 21:14   #8
jabolos

Miasto: Olsztyn
Motocykl: ATAS DCT 2018
jabolos jest na dystyngowanej drodze
Online: 2 miesiące 3 dni 3 godz 40 min 17 s
Domyślnie

To trochę lipa z tym, że szybko się kończy. cóż chyba będzie trzeba poczekać kiedy Motoz ADV będzie dostępny u nas w normalnych pieniądzach.
jabolos jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 08.09.2020, 21:50   #9
44FG

Miasto: Warszawa
Motocykl: CRF1100L AS, Husqvarna 701 Enduro, KTM 890 Adv R
44FG jest na dystyngowanej drodze
Online: 2 tygodni 1 dzień 15 godz 46 min 21 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał 44FG Zobacz post
Mam AX41 Adventurecross na mojej 1100. Jestem bardzo zadowolony, aczkolwiek nie mam porównania z innymi. To dopiero pierwsze moje doświadczenia. Przejechałem ok 5 tys w tym cały polski tet (za wyjątkiem odcinka południowego bo w czerwcu go jeszcze nie było) obładowanym, ciężkim enduro. Na asfalcie nie jechałem szybciej niż wskazuje homologacja (150 km/h), wyje od ok 70. Z każdego błota wyciągnęła motocykl. Mokry asfalt, szuter - świetna. Jeździłem też na niższym ciśnieniu a potem złapałem gwoździa i zanim się zorientowałem ze coś 'za bardzo pływa' to zrobiłem dobre 10-15 km na szuterku bez powietrza. Zakołkowana lata dalej. Najgorzej/najciężej mi było w głębokim piachu (uczucie 'zabierania' kierownicy) ale to już kwestia kierownika raczej niż opony. Na lekko, bez bagażu było łatwiej. Plan jest taki aby zrobić na niej jeszcze szkolenie u Zbyszka Tarnawskiego a potem we wrześniu Enduro Rally i Rajd Latarników. Zobaczymy jak sobie poradzi i czy jej wystarczy.
P.S. Obawiam się, że na Latarników już jej nie starczy... Ale i tak bym kupił drugi raz gdyby nie chęć przetestowania Motoz Rallz
44FG jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 09.09.2020, 11:11   #10
Emek
I CAN'T KEEP CALM I'M FROM POLAND KU_WA Słońce do 04.09.24

Emek's Avatar

Zapłaciłem składkę :) Dział PiD

Miasto: Scyzortown
Motocykl: No Afrika anymore
Emek jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 rok 6 miesiące 3 tygodni 2 dni 21 godz 57 min 9 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał jabolos Zobacz post
To trochę lipa z tym, że szybko się kończy. cóż chyba będzie trzeba poczekać kiedy Motoz ADV będzie dostępny u nas w normalnych pieniądzach.
Raczej nie będzie. Opony można kupić bez problemu ale 8 stówek za tył do Afry to chyba ciut sporo.
Emek jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Odpowiedz

Zasady Postowania