|
Hamulce, kola, opony Montaż, demontaż i kontrola takich elementów jak: klamki, pompy hamulcowe, tarcze, klocki, zaciski, przewody hamulcowe w oplocie i bez, koła, felgi, szprychy, opony i łożyska. |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
13.08.2011, 01:12 | #1 |
Miasto: Podkarpacie
Motocykl: raczej juz nie bede mial
Online: 4 tygodni 7 godz 1 min 39 s
|
Jakie klocki hamulcowe typowo w teren
Zapewne podobne tematy już były ale nic konkretnego nie mogę wyszukać. Jakie klocki hamulcowe polecacie w typowy offroad. Dużo jeżdżę w terenie z mieszanką błota i piasku. Klocki hamulcowe znikają mi w oczach. Czasem robię na jednych 400km . W tym roku zmieniłem już kilka kompletów na tył. Przednia opona rzuca piasek na tylne koło Układ hamulcowy mam sprawny. Tłoczki się cofają aż za bardzo i w tą szczelinę dostaje się wtedy piasek ścierając klocki. Jak wyciągam klocki to mam na nich cienką warstwę piasku. Powiedziałbym nawet że hamuje trąc piaskiem o tarczę a nie klockami . Macie wypróbowane jakieś twarde, długo trzymające a jednocześnie hamujące na zimno? Wiem że są takie twarde do ścigaczy ale pewnie nie za bardzo pasują w tym zastosowaniu.
|
13.08.2011, 02:38 | #2 |
Miasto: Inowrocław
Motocykl: RD07a
Online: 1 miesiąc 1 tydzień 5 dni 9 min 5 s
|
Albo schodzą klocki, albo tarcza. Innej opcji nie ma. Ja w zeszłym roku wykończyłem tylne klocki w 200 km. Lepiej miękkie klocki wymieniać niż tarcze. Poza tym warto nauczyć się hamować przodem w terenie Wtedy tylne klocki starczają na dłużej
|
13.08.2011, 02:40 | #3 |
Common Rejli
Miasto: Warszawa
Motocykl: R650GS Adventure & LC6 750 Adventure
Przebieg: dupa
Online: 1 miesiąc 3 tygodni 1 dzień 5 godz 39 min 17 s
|
Błoto zje każdy klocek. Offroad zabija motocykle .
13.08.2011, 23:41 | #4 |
|
Miałem nadzieje na inne odpowiedzi ale niestety moglem się spodziewać ze klocki i błoto to złe połączenie. Ja nastawiam się powoli na twarde klocki. O tarcze i tak bardziej trze piasek z błotem niż klocki a już zbyt wiele razy wracałem z hamulcem typu blacha/tarcza. Wyjeżdżam z domu i widzę pol klocków wiec myślę ze 150km objadę a okazuje się ze 50km jadę już bez klocków :/. Nawet jak sie maksymalnie oszczędza tylny hamulec to w terenie czasem inaczej się nie da a tarcza po takiej jeździe bardziej ucierpi niż z twardymi klockami. Przynajmniej tak w tej chwili myślę. Zacznę jeździć to zobaczę co się będzie działo. Zrobie pomiary i jak zobaczę ze tarcza leci w oczach to wrócę do miękkich klocków.
|
14.08.2011, 06:54 | #5 |
Miasto: Raczyce/Wrocław
Motocykl: RD04
Przebieg: 3 ....
Online: 1 miesiąc 21 godz 53 min 22 s
|
moim skrmonym zdaniem ( ale ja lamer jeste) to w teren tylko miękkie klocki - i nie chodzi tu o zużywanie a o hamowanie - twarde to w asfalt , miękkie to off
oczywiście każdy typ klocków i każdy producent swój ogonek chwali więc zastosowań i typów spieków jest tyle odmian co producentów. Generalnie nie założysz klocka z toru do offa
14.08.2011, 07:14 | #6 |
Miasto: Poznań
Motocykl: 690 Enduro
Online: 4 miesiące 2 tygodni 14 godz 11 min 40 s
|
Zżerać zawsze będzie. Ale nie jest tak, że nie można nic zrobić. Sporo daje dobra samoczyszcząca się tarcza, do tego klocki sintarowe. I może faktycznie sprawdź tą szczelinę między klockami a tarczą.
14.08.2011, 08:26 | #7 |
|
Mały research w necie i wygląda na to że klocki sinterowe to to co moze rozwiazac moj problem
Ostatnio edytowane przez Marcin.111 : 14.08.2011 o 14:26 |
17.08.2011, 07:42 | #9 |
Miasto: Wrocław
Motocykl: Nie mam już Afryki
Online: 4 miesiące 2 dni 2 godz 39 min 26 s
|
J.W. pisze Pałeł.
Jakieś tanie EBC i wio. Nissinów ST by mi było szkoda np |
09.01.2012, 23:20 | #10 |
A propos klocków - to faktycznie błoto - szczególnie z piaskiem (takim jak sie buduje drogi) żre jak diabli...
Ja kupiłem jakieś twarde sintered do crossów - 4- 5 wyjazdów klocków nie ma (u mnie z reguły to miesiąc jeżdżenia - bo ja niedzielny kierowca jestem ) Poczytałem trochę po forach i zakupiłem polskie klocki Makland - 25 zł do drz na przód (chyba są takie same jak w 07), tył też ta sama cena. Fakt może nie hamują bdb dobrze - ale ja i tak mam SM na kołach enduro - wiec ma większe tarcze i nie potrzebuje super hampli. Wytrzymały 2 miesiące - wykończyłem je ostatnio brnąc przez błoto z piasku obwodnicy po ośki. Fakt zależy to od terenu po jakim się jeździ i mam wrażenie że co by nie robić to jak się wjedzie w błoto z piasku budowalnego czy żwrowni to nie ma bata - po klockach - ja zamówiłem jeszcze raz te Maklandy - cena czyni cuda . A jakby co na tarczy hamulcowej nie stwierdziłem na razie zużycia - zresztą tarcza kosztuje ze 300 zł - to 3 komplety drogich klocków - wiec biorę tanie - najwyżej poszukam drugiej tarczy, per saldo chyba i tak mi sie to bardziej opłaca Jakby co mam namiar na producenta Maklandów - mogę dać maila. |
|
|
|