|
Regularne czynności serwisowe Wymiany: płynu hamulcowego, chłodniczego, oleju silnikowego i w zawieszeniu, filtrów, opon, zębatek i łańcuchów, świec. Regulacje: zaworów, gaźników, łańcuchów, łożysk główki ramy, świateł. Kontrola: opon, linek, akumulatora, łożysk, przygotowanie do sezonu i do zimy, smarowanie elementów. |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
27.12.2010, 12:13 | #1 |
Miasto: Wołomin
Motocykl: TRANSALP XL600V
Online: 1 tydzień 11 godz 29 min 24 s
|
co koniecznie sprawdzić/wymienić/whatever
witam,
doczekałem trzeciej zimy odkąd mam swojego trampka, swoje pierwsze moro zresztą nie licząc wcześniejszej NSR-ki. Pierwszej zimy go kupiłem i w związku z tym niewiele się go (ze strachu) tykałem. Ograniczyłem się do wysłania go do serwisu:-) Ale już rok temu nie poddałem się tak łatwo i sporo rzeczy zrobiłem we własnym zakresie (przy Waszej oczywiście pomocy, bo pytań miałem co niemiara), m.in.: - przejrzałem i rozbudowałem elektrykę; - wymieniłem olej w lagach; - wymieniłem wszystkie płyny ustrojowe motóra; - serwis hamulców (z ich kompletnym rozbebeszeniem włącznie); - synchro i czyszczenie gaźników; - ustawienie zaworów; - wymieniłem łożyska w kołach (ale do łożyska główki nie zajrzałem); - itd. Na układ napędowy tylko popatrzyłem uznając, że jeszcze da radę. W tym roku zabrałem się znowu za przegląd i bardziej wniknąłem w temat zębatek. I okazało się, że przesadziłem - luz na zdawczej miałem spory, wałek trochę wycierpiał. Ale nie miałem pojęcia, że co 10.000 należałoby przeprowadzić wymianę. Zębatka wytrzymała ze mną z 15.000, u poprzednika też co najmniej z 5 tysi. Stąd moje pytanie - czy jest coś co KONIECZNIE trzeba sprawdzić/wymienić/ cokolwiek żeby się nie ? Nie odważyłem się np. dotychczas grzebać w sprzęgle, szukać łańcuszka rozrządu, rozbebeszać tylnej zawiechy. A może trzebaby... A, i w kwestii informacyjnej - aktualny przebieg:64.000 km |
|
|