|
Hamulce, kola, opony Montaż, demontaż i kontrola takich elementów jak: klamki, pompy hamulcowe, tarcze, klocki, zaciski, przewody hamulcowe w oplocie i bez, koła, felgi, szprychy, opony i łożyska. |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
25.03.2008, 21:08 | #1 |
Miasto: DW
Motocykl: Pyr pyr
Przebieg: dowolny
Galeria: Zdjęcia
Online: 5 miesiące 14 godz 16 min 24 s
|
Jak wymienić opony?
Przyszedł czas na opony
W ramach wprawki postanowiłem wymienić opony "ręcznie",. Udało mi się zdjąć przednią ale tylna za cholerę nie chciała się "odkleić" od felgi. Skakałem, deptałem, waliłem, prosiłem i rozkazywałem. Dupa, opona jak siedziała tak siedzi. Z urażoną dumą pojechałem do wulkanizacji i tam Pan Janek wymienił na maszynie w 5min. Podzielcie się sposobami "odklejenia" opony od felgi. Na trasie warunki nie są komfortowe a jak się kapcia złapie to nie ma zmiłuj Jak to robicie? Napiszcie Potem na szybko założyłem koła i korzystając z ładnej pogody umyłem moja AT. A właściwie to co z niej zostało Już niebawem czas na składanie. Jeszcze został mi przegląd instalacji, założenie alarmu i parę małych drobiazgów. A więc mam nadzieję, że się uda Ostatnio edytowane przez 7Greg : 27.02.2009 o 03:39 |
25.03.2008, 21:22 | #2 |
Miasto: Kraków
Motocykl: RD07a
Online: 3 tygodni 6 dni 14 godz 28 min 34 s
|
jak odkleić tylną oponę od felgi
Oczywiście że się podzielimy tą cenną wiedzą, którą kiedys w podobny sposob zdobyliśmy
Otóż należy: 1. Położyc koło obok motocykla, 2. Rozłożoną podstawką boczną, popularnie zwaną "kosą", pochylajac motocykl napierać na brzeg opony. Nie ma opcji, zsuwa sie sama... tez mi kiedys to zajęło 2 h. powodzenia nastepnym razem. Trzeba to umieć. I potrenować w garażu.
pozdrawiam, podos AT2003, RD07A ------------------ Moje dogmaty 0. O chorobach Afryki: (klik) 1. O Mikuni: Wywal to. 2. O zębatce: Wypustem na zewnątrz!!! 3. O goretexie: Tylko GORE-TEX 4. O podróżach: Jak solo to bez kufrów 5. O łańcuszkach rozrządu: nie zabieram głosu. 6. Lista im. podoska Załącznik 10655 7. O BMW: nie miałem, nie znam się, nie interesuję się, zarobiony jestem. 8. O KN: Wywal to. 9. O nowej Afripedii: (klik) |
25.03.2008, 21:46 | #4 |
Miasto: Kraków
Motocykl: RD07a
Online: 3 tygodni 6 dni 14 godz 28 min 34 s
|
na brak centralnej stopki polecamy wasilczuka!!!
pozdrawiam, podos AT2003, RD07A ------------------ Moje dogmaty 0. O chorobach Afryki: (klik) 1. O Mikuni: Wywal to. 2. O zębatce: Wypustem na zewnątrz!!! 3. O goretexie: Tylko GORE-TEX 4. O podróżach: Jak solo to bez kufrów 5. O łańcuszkach rozrządu: nie zabieram głosu. 6. Lista im. podoska Załącznik 10655 7. O BMW: nie miałem, nie znam się, nie interesuję się, zarobiony jestem. 8. O KN: Wywal to. 9. O nowej Afripedii: (klik) |
27.03.2008, 21:36 | #5 |
Common Rejli
Miasto: Warszawa
Motocykl: R650GS Adventure & LC6 750 Adventure
Przebieg: dupa
Online: 1 miesiąc 3 tygodni 1 dzień 5 godz 39 min 17 s
|
Do czwórek centralki jeszcze ciężej dostać niż do siódemki, i to jeszcze sprzed czasów wasilczuka .
|
12.04.2008, 01:20 | #6 |
Miasto: Zielona Góra
Motocykl: RD04
Online: 5 dni 35 min 36 s
|
Postępowanie w przypadku urazu dyntki.Instrukcja k...a ja pier...e nr.12\3\980. 1.Zatrzymujemy przejeżdżający pojazd dwuśladowy[dobrze jest być w tym momencie długonogą blondynką z dużymi eee...no rękami] .2. Koło [zdjęte] kładziemy na poboczu[miękkim] i najeżdżamy na oponę kołem pojazdu dwuśladowego[zlezie -sprawdzone pewne].3. cieszymy się z odniesionego sukcesu nie zdając sobie sprawy,że zabawa dopiero się zaczyna .4 Ano łyżki do opon w garść fajnie jak są długie ,jak nie to mamy prz.....e.5. klniemy.6.wreszcie ściągamy oponę .7 kleimy dętkę , bandażujemy paluchy,zakładamy oponkę ,jedziemy dalej.Tak w ogóle to polecam schować dumę w buty[albo gdzieś indziej] i udać się do pana Janka wulkanizatora. ładne zdjęcia 7 Greg pozdrowienia Rafał.
|
12.04.2008, 09:21 | #7 |
Stary (P)iernik
Miasto: Świeradów Zdrój
Motocykl: XR400 , XR650L XL600V
Online: 4 miesiące 2 tygodni 6 dni 9 godz 39 min 10 s
|
W dalsze trasy biorę dwa młotki i nie ma gumy która by nie złazła.
Mniejszy młotek przystawiam do styku guma-felga. Większym pierdyk, raz drugi a jak trzeba i trzeci. Mniejszy młotek służy również do wbijania śledzi namiotu. Sytuacja wystepuje tylko jak guma siedzi na feldze więcej jak rok . Przed wyjadem jak gumy się zmienia i mazidłem ranty felgi wysmaruje to opona dobrze schodzi. Pomaga również polanie wodą opony na styku felga-opona ( najlepsza woda z mydłem) W przypadku braku gapiów na oponę dosłownie -szczam. Lepszy efekt bo mniej tłuste ( woda zwykła ma większe napięcie powierzchniowe) Działanie płynu polega na zmniejszeniu tarcia. W przypadku braku centralki - motocykl należy rozkulbaczyć. Przechylić na stronę stopki bocznej i podłozyć po wahacz z drugiej strony kamienie albo konar drzewa.Koło masz uniesione do góry.
Ostatnio edytowane przez Franz : 12.04.2008 o 09:31 |
12.04.2008, 18:35 | #8 |
Miasto: Warszawa
Motocykl: KTM
Online: 4 tygodni 23 godz 7 s
|
wymieniac opony?
z tego co widze tu: http://pl.youtube.com/watch?v=KOue7-Yklos to moze wcale nie trzeba bedzie? znalazlem do kupienia tu: http://napieraj.pl/sklep/product_inf...roducts_id=184 ze niby to do rowerow i ze bezdetkowe, ale Afri tez ma okragle kola, jakby tak zaaplikowac prosto w detke? chyba by bylo OK? co myslicie? |
17.04.2008, 15:40 | #9 |
Miasto: Wrocław
Motocykl: RD07
Online: 1 dzień 19 godz 6 min 13 s
|
Też to ostatnio przerabiałem w trasie opona zanic nie chciała zejść z felgi fajny patent na to, to poprostu polanie rafki na styku z oponą płynem do mycia naczyń nie ma bata żeby nie zeszło przy zakładaniu nowej opoby trzeba powturzyć czynność miłej pracy.
|
17.04.2008, 18:10 | #10 |
22.10.2006, DTN :)
Miasto: Kąty Wrocławskie
Motocykl: RD07
Przebieg: IIszlif
Online: 7 miesiące 3 tygodni 2 dni 15 godz 53 min 10 s
|
Wczoraj wymieniałem oponki i odklejenie tylniej od rantu felgi to pikuś był przy porównaniu z zakładaniem ostatnich 30cm... Pomogło trochę wsadzenie obydwu brzegów opony w środek felgi (w ten rowek z guma i szprychami). Jakiś patent może na te ostatnie 30cm?