|
Inne - dyskusja ogólna Dział poświęcony motocyklom nieskategoryzowanym. |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
17.04.2012, 23:50 | #1 |
Miasto: Podkarpacie
Motocykl: raczej juz nie bede mial
Online: 4 tygodni 7 godz 1 min 39 s
|
Przebieg motocykla a stan rozrządu
Temat nie do końca afrykański ale liczę na to że ktoś odpowie mi na moje pytanie. Zakupiłem w Anglii Suzuki DRZ400. Po przyjeździe okazało się że na liczniku jest tylko 2300mil a motocykl z 2002. Jako że lubię wiedzieć w jakim stanie jest sprzęt na którym jeżdżę to zajrzałem dziś do silnika i sam nie wiem co mam myśleć. Jak zobaczyłem dociski od wałków rozrządu to przestraszyłem się że już się zacierają wałki ale patrząc na wałki nabrałem wątpliwości. Wałki w miejscach w których się obracają w głowicy dalej posiadają ślady fabrycznej powłoki. W niektórych miejscach są już dotarte do połysku a w innych są dalej szare. Zastanawiam się czy dokładność wykonania jest tak niska że wałek tylko miejscami dotyka głowicy czy może te wałki są jeszcze nie dotarte. Nigdy nie kręciłem w motocyklu który jest na dotarciu ale przypuszczam że to może wyglądać tak jak u mnie. Czy możliwe jest że przy tych 3700km wałki były by jeszcze nie dotarte. W ten przebieg oczywiście tak w 100% nie wierze.
|
18.04.2012, 00:14 | #2 |
Może ktoś grzebał i za mocno dokręcił wałki - stąd trochę ślady na panewkach (choć przy tym przebiegu nie powinien nikt tam zaglądać) - wałki w DRZ cie dokręca się 10 Nm - to jest naprawdę mało i bez dobrego klucza nie podchodź i należy tego bezwzględnie przestrzegać (żadnego dokręcania na oko).
Głowica jest droga - używka kosztuje ok 1 tys PLN Po zdjęciach ciężko to ocenić a i ja u siebie nie pamiętam jak miałem - ale wg mnie jest OK i ja bym sprawdził luzy zaworowe złożył pilnując tych 10 Nm , nalał dobrego oleju (ja latam na Agipie 10w60 full syntetyk - polecają tez Motorexa 10 w 50 też full) i latał (pilnując stanu oleju - bo potrafią sobie łyknąć niektóre egzemplarze). Ile masz ząbków na napinaczu rozrządu do końca i jak złożysz rozrząd to strzałki na kołach pasują idealnie (to mogłoby weryfikować przebieg)? Piszą na forach że łańcuch wytrzymuje 12 - 15 tys km - ja u siebie właśnie wymieniałem i wg mnie był to oryginał . A może chcesz kupić MCCT 2002 rok ma jeszcze wadliwy automatyczny napinacz rozrządu. Ostatnio edytowane przez Babel : 18.04.2012 o 00:18 |
|
19.04.2012, 10:54 | #3 |
|
MCCT już sobie wystrugałem na tokarce. Całkowity koszt mniej niż 2PLN za śrubę 3 nakrętki i oring.
|
23.04.2012, 23:22 | #4 | |
Miasto: Mielec
Motocykl: AT kumpel ma.
Online: 6 dni 2 godz 6 min 42 s
|
Cytat:
Marcin nie szukaj dziury w całym tylko składaj i latamy! Ostatnio edytowane przez Dzieju : 23.04.2012 o 23:30 |
|
24.04.2012, 09:00 | #5 | |
|
Cytat:
Widzę że nikt więcej się nie odezwie więc czas na małe podsumowanie. Zrobiłem research w internecie i wygląda na to że wałki w DRZ tak mają. Wałki nie przylegają równo całą powierzchnią do głowicy i nie ścierają się równomiernie. Przynjmniej na zdjęciach które znalazłem w internecie tak jest na wszystkich. |
|
24.04.2012, 18:58 | #6 |
Miasto: Dąbrowa Górnicza
Online: 20 godz 10 min 35 s
|
Łożyskowanie wałka rozrządu jest zawsze kiepsko smarowane i nie ma znaczenia tu olej, chyba, że motocykl jest używany w ujemnych temperaturach. Takie objawy jak na zdjęciach są najczęściej spowodowane wprowadzaniem na obroty jeszcze nierozgrzanego silnika. Jak rozbierałem rozrząd w Yamha TDM 900 przy 40 tys. były takie same rysy, później rozbierałem przy 60 tys nic się nie zmieniło. Ja bym się tym nie przejmował.
|
|
|