|
Przygotowania do wyjazdów Jak zdobyć wizę? Jaka kuchenka? Brać materac i namiot? Gdzie są ciekawe miejsca? Jakie kufry wybrać do USA? Czy Anakee założyć odwrotnie? Co to CPD? Odpowiedzi znajdziesz w tym dziale. |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
28.01.2023, 14:34 | #1 |
Turcja - kilka pytań
Cześć,
plan jest odwiedzić w tym roku kraj turecki. Jak dojechać, co zobaczyć, kobiet miejscowych nie zagadywać - to już wiem. Natomiast mimo przekopania forum nie znalezłem odpowiedzi na nurtujące mnie wątpliwości. 1. Dokształciłem się w sprawie winiety HGS. Będę leciał odcinek Edirne-Istambul i Istambuł-Ankara.
Zależy mi na informacjach od osób, które przerobiły to na własnej skórze a nie słyszały od wujka na imieninach u cioci. Ostatnio kilka osób od szwędało się po Turcji a taki CeloFan to juz tam prawie ma kartę stałego pobytu. Mam nadzieję, że pomożecie. Z góry dzięki za pomoc. Ostatnio edytowane przez Navaja : 28.01.2023 o 15:38 |
|
28.01.2023, 16:26 | #2 |
Miasto: Kraków/Brzozów/Gdańsk/Zabrze
Motocykl: RD07a/1190r
Online: 11 miesiące 6 dni 7 godz 57 min 2 s
|
Ja płaciłem za autostrady na bramkach w okienku (na ogół znajduje się na skrajnie prawej bramce) i nie było z tym najmniejszego problemu. Zaraz za granicą nie było okienka ale mi machnęli żebym jechał (wydaje mi się, że doliczyli mi za ten odcinek przy okazji płatności na następnej bramce)
|
28.01.2023, 21:30 | #3 |
Nie kupowałem żadnych nalepek. Ostatniego dnia zalogowałem się tutaj : https://www.kgm.gov.tr/ klikasz jeszcze w „TOLLWAY PASS VIOLATION QUERY” i uregulowałem rachunek
Na granicy turecko-irański sprawdzili jeszcze moje nieopłacone przejazdy i musiałem dopłacić kilka Lir Co do płatności na zadupiach to na stacjach benzynowych płaciliśmy kartą ale noclegi to już tylko gotówka. |
|
29.01.2023, 12:35 | #4 |
Miasto: Jeleśnia - Żywiec
Motocykl: CZ 350/XL 600
Online: 1 miesiąc 1 tydzień 4 dni 5 godz 21 min 38 s
|
A dalej mają ten "specyficzny" asfalt z domieszką "papieru ściernego " co szybko ściera opony?
29.01.2023, 13:21 | #5 |
Zbychu,
dzięki. Czyli rozumiem to taki czynny żal jak w naszej skarbówce? Lecę kilkaset kilometrów bez opłat a potem reguluję. Kary żadnej za to nie było? |
|
29.01.2023, 14:08 | #6 |
Kary żadnej nie było bo ja rozumiem, że to jest odroczona płatność za przejazdy. Z tego co pamiętam to na tej stronie miałem dokładnie wyszczególnione wszystkie moje przejazdy. Na powrocie leciałem górą z Gruzji, granice turecko-bułgarską przekraczałem w Dereköy i tam już nie maiłem nic do dopłaty.
|
|
29.01.2023, 14:36 | #7 |
Jak na powrocie nie leciałeś koło Stambułu autobahną to by się zgadzało. Most na Bosforze jest bezpłatny w kierunku Europy.
Znalazłem i wszystko jasne. https://www.kgm.gov.tr/SiteCollectio...ensePlates.pdf Czyli by się zgadzało z tym co zrobiłeś. Jeszcze raz dzięki. |
|
29.01.2023, 15:49 | #8 |
Miasto: Warszawa
Motocykl: Tenere 700
Online: 1 miesiąc 1 tydzień 10 min 15 s
|
Możesz też kupić kartę, a raczej nalepkę HGS. Zaraz za granicą po prawej stronie jest budynek, gdzie można to załatwić. Nie pamiętam dokładnie, ale dobrze oznakowany właśnie HGS.
Plus z zakupu karty jest taki, że przejeżdżasz przez każdą bramkę a automat sczytuje kartę i pobiera opłatę (z reguły to niewielkie kwoty). Okazało się, że po zmianie motocykla nie kupujesz nowej karty, tylko wpisują do systemu nowy numer rejestracyjny. Dlatego warto przykleić nalepkę HMG w taki sposób, żeby ją przenieść na nowy sprzęt. Ja mam ją w kieszeni i wyciągam przed bramkami. Asfalt i drogi naprawdę spoko. Nie zauważyłem zwiększonej komsumpcji opon jak np. w Norwegii. |
29.01.2023, 23:52 | #9 |
Miasto: Poznań
Motocykl: nie mam AT jeszcze
Online: 1 miesiąc 1 tydzień 3 dni 13 godz 40 min 30 s
|
Takiej ilości terminali do płacenia kartą jak w Turcji to nie widziałem w żadnym innym kraju :-)
Wysłane z mojego SM-S901B przy użyciu Tapatalka |
30.01.2023, 09:55 | #10 |
Dredd,
dzięki. Właśne o takie informacje mi chodziło. Czyli mam wybór: albo biorę naklejkę albo idę na pałę przez bramki i opłacam na przykład wieczorem siedząc na noclegu. aadamuss jestem w stanie sobie wyobrazić, bo to turystyczny kraj. Ale bardziej mmnie ineteresuje czy na przykład w interiorze czy na na wschodzie Turcji poza miejscami turysycznymi też jest taka ilośc terminali do płacenia. Zawsze mam z tyłu głowy: cash is the king. |
|
|
|