|
Przygotowania do wyjazdów Jak zdobyć wizę? Jaka kuchenka? Brać materac i namiot? Gdzie są ciekawe miejsca? Jakie kufry wybrać do USA? Czy Anakee założyć odwrotnie? Co to CPD? Odpowiedzi znajdziesz w tym dziale. |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
26.02.2013, 22:52 | #1 |
Miasto: BIELSKO BIAŁA
Motocykl: RD03
Online: 4 godz 47 min 0
|
Ameryka Południowa
Potrzebuję przetransportować do końca maja motocykl do Rio de Janeiro / Brazylia/ lub Limy /Peru/ Proszę o pomoc kolegów jak to zrobić. Z kim rozmawiać, jakieś firmy? Moze ktoś już ma takie doświadczenia, zna koszty?
Chodzi o jeden motocykl, ale moze znajdą sie tu inni chętni to było by taniej przesłać w jednym kontenerze. Dziękuję za wszelkie sugestie, kontakty. |
26.02.2013, 23:15 | #2 |
Miasto: Zabrze
Motocykl: Yama XT614Z Terefere, Husq. TE610ie
Przebieg: x14tys
Galeria: Zdjęcia
Online: 1 miesiąc 1 tydzień 2 dni 6 godz 7 min 23 s
|
Napisz do chłopaków z Volta Mundo http://voltamundo.pl/index/ - są dość często online, akurat są w Brazylii i zapewne mają temat dograny.
|
26.02.2013, 23:20 | #3 |
Miasto: mielec
Motocykl: pilnie sprzedam
Online: 2 miesiące 1 tydzień 5 dni 4 godz 50 min 41 s
|
Wlasnie teraz chlopaki z Tarnowa (Piotrek TNT)sa w ameryce poludniowej, jak wroca za 2 tygodnie,to pewno konkretnie beda mogli odpowiedziec na Twoje pytania
http://share.findmespot.com/shared/f...AEpPufR5s0xFiU Wszyscy chyba wysylaja kontenery do Montevideo albo Buenos, Do Limy napewno bedzie duzo drozej, do Rio zapewnie najwieksza korupcja i jezyk portugalski... A najlepiej kupic moto na miejscu, zamiast pchac sie w koszty wysylki motocykla.
niejedna przestrzen jeszcze moj uslyszy glos super miejsce i cudowni ludzie www.misja-kamerun.pl Ostatnio edytowane przez Mirmil : 26.02.2013 o 23:32 |
26.02.2013, 23:36 | #4 |
Motocykl: RD07
Online: 3 dni 18 godz 11 min 24 s
|
Chyba najwiecej znajdziesz tutaj:
http://www.horizonsunlimited.com/get...type=continent A to opcja dla tych,ktorzy maja czas i czuja sie choc troche wilkami morskimi: http://www.grimaldi-freightercruises...icaEnglish.pdf Wczesniej plywali do Montevideo, a teraz wlasnie(mdzn.)do Rio. Jakis czas temu rozmawialem z kolega,ktory pracuje na Heatrow w agencji spedycyjnej.Powiedzial mi ,ze wysylaja wszedzie.Cena zalezna od miejsca i wagi+wlasna krata na moto. Pod koniec maja?Czyzby sie szykowala jakas objazdowka Ameryki Pld.? Ostatnio edytowane przez Forrest : 26.02.2013 o 23:39 |
27.02.2013, 00:49 | #5 |
Miasto: Bielsko - Biała
Motocykl: dr650se
Online: 1 miesiąc 2 tygodni 4 dni 1 godz 20 min 44 s
|
Pogadaj z Zazigim, on chyba wie najlepiej dlaczego nie należy brać ze sobą żelastwa. W Buenos można coś kupić co jest bardziej mobilne i potem gdzieś puścić. Wyjdzie taniej i lepiej. A tak w ogóle to Am Pd najlepsza z plecakiem
27.02.2013, 00:56 | #6 | |
|
Cytat:
A najlepiej to cokolwiek hablac po hiszpansku. Bo bez hiszpanskiego tam, to jak jechac do bylego ZSRR bez znajomosci rosyjskiego. Albo do afryki polnocnej i zachodniej bez francuskiego. Niby sie dal,ale kontak z ludzmi na poziomie super minimalnym A z jezykiem, chociazby podstawami to i pogadac mozna i Cie zaprosza na obiad, do domu, zalatwisz duzo bez problemow i nie bedziesz uchodzil az za takiego gringo,jak bez hiszpanskiego. Ale to,z jestes Polakiem,moze tez katolikiem a Papa tez byl Polakiem to tez duzo pomaga
27.02.2013, 01:01 | #7 |
|
Pozwolisz Mirmiłku, że się z tobą nie zgodzę Z motorkiem moja działalność w kwestii zwiedzania miejsc szczególnych była by bardzo ograniczona, a to Amazonia, a to Andy wysokie... Tam wszędzie dotrzesz a podróże środkami lokomocji wewnętrznej są baaaardzo ciekawe.
27.02.2013, 01:23 | #8 | |
|
Cytat:
Pod schronisko pod Pico de Orizaba podjechalem autem, z plecakiem musialbym dlugo czekac na jakiegos jeepa, by sie zabrac z innymi turystami. To samo wjazd pod inne wulkany w Meksyku, czy Equadorze, czy trasy po Peru,czy Baja gdzie czasami przez caly dzien jazdy spotykalismy 2-3 samochody. Z plecakiem jest inaczej, nie mowie,ze gorzej,napewno masz wiekszy kontakt z lokalesami, chcac,czy niechcac. A podrozowanie swoim srodkiem lokomocji to wolnosc, biwakujesz gdzie chcesz i kiedy chcesz. Raz pojechalem transybirem nad Bajkal i po drodze slinilem sie widzac tyle fajnych miejsc, gdzie mozna by bylo zabiwakowac, rzeczki w ktorych mozna sie kapac, a ja zamkniety w wagonie z czterdziestoma innymi ludzimi....Byla przygoda,ale wiecej juz tak nie chce.
27.02.2013, 11:38 | #9 |
|
Wiem ile wolności daje motorek, wiem też jak potrafi blokować. Afry, czy też Rosji szeroko pojętej nie zrobił bym z plecakiem, ale Am Pd ze względu na jej specyfikę nie wyobrażam sobie inaczej. Chyba że na jakimś małym piździku kupionym i sprzedanym na miejscu. Spotykałem tam motorystów i mam porównanie olbrzymiej wolności w przemierzaniu kontynentu z worem na plecach, gdzie samoloty są tanie jak barszcz, podróże statkami, łodziami, dłubankami po dżungli, rozpadającymi się busikami, czy rikszami w towarzystwie kur i owiec. Ta niezależność jest dla mnie nie do przecenienia. Targanie pojazdu przez ocean jest dość kłopotliwe i drogie, poza tym wiążesz się z motkiem i jego fochami. Poza tym ludzie często biorą ze sobą mastodonty, które na ten teren absolutnie się nie nadają. Teraz jadę w pizdu na wschód i cieszę się z obozowania, wieczornych ognisk, rytmu drogi i miliona gwiazd, ale wybacz Brachu, Am pd daje mi znacznie więcej z workiem na plecach
27.02.2013, 14:23 | #10 | |
|
Cytat:
Co do Amazoni,to przyznaje racje, najlepiej jakas lodeczka, ale juz pustynia, czy gory to najlepiej swoim moto,czy autem . Tez mi sie wydaje, ze nie warto wysylac tam swojego motorka,( koszty, czas i duzo kombinacji) mozna cos kupic na miejscu, lokalnego,albo od motocyklistow wracajacych do Stanow,czy Europy. Zdjecia z polwyspu Baja(Cocos corner, trasa rajdu baja 1000) Kanion Miedziany ( gora kanionu+ zjazd na sam dol) Columbia( lecielismy helikopterem razem z motorkiem) Peru-Cordyliera Blanca( przelecze 5100mnpm, gdzie nic nie jezdzilo, tylko zaopatrzenie do kopalni zlota)
niejedna przestrzen jeszcze moj uslyszy glos super miejsce i cudowni ludzie www.misja-kamerun.pl Ostatnio edytowane przez Mirmil : 27.02.2013 o 14:40 |
|
|
|