|
Układ elektryczny i zapłonowy Montaż, demontaż oraz kontrola elementów jak: alternator, akumulator, regulator napięcia, CDI, okablowanie, światła, bezpieczniki, przełączniki, światła stopu, czujnik nóżki bocznej, wiatraki, klaksony, tripmastery, kontrolki, rozruszniki i kierunkowskazy. |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
23.02.2011, 21:47 | #1 |
Niepozorny
Miasto: Wiocha na Jurze, bliżej Krakowa niż Częstochowy
Motocykl: Bardzo stara Teresa
Online: 4 tygodni 1 dzień 1 godz 17 min 21 s
|
Mam problem
Witam.
Nie za wiele odzywam się ostatnio na forum ( nie chcę być uważany za nabijacza postów, któremu się nudzi w zimie ) a już zwłaszcza w tematach technicznych, ale mam pewien problem. Wprawdzie świta mi humanistycznej łepetynie jego rozwiązanie ale chciałbym się poradzić maniaków słaboprądowych bo fachowców od naprawdę dużych prądów to mam do obrzydzenia w pracy. Otóż, czy istnieje na rynku jakieś urządzenie albo myk, który pozwoliłby na zmianę prądu stałego, czerpanego z akumulatora afri na prąd zmienny, najlepiej o napięciu 220V. Czy to jest w ogóle możliwe ?
23.02.2011, 21:54 | #3 |
Miasto: Poznań/Złotów
Motocykl: CRF1000/CRF300
Online: 1 miesiąc 1 tydzień 15 godz 57 min 55 s
|
ja tam na elektronice znam się również nie za dobrze i jeśli dobrze zrozumiałem twoje pytanie to czy chodzi o coś takiego:
http://allegro.pl/przetwornica-inwer...455750357.html |
23.02.2011, 21:55 | #4 |
Miasto: Warszawa
Motocykl: RD04
Galeria: Zdjęcia
Online: 2 miesiące 3 tygodni 2 dni 5 godz 18 min 56 s
|
Zalezy Lewar co chcesz zasilic. Ładowarke do paluszków czy spawarke.
Sprecyzuj a pomożemy.
24.02.2011, 00:19 | #5 |
Miasto: Wrocław
Motocykl: Nie mam już Afryki
Online: 4 miesiące 2 dni 2 godz 39 min 26 s
|
Spytaj ELutki albo Artuditu
|
24.02.2011, 00:31 | #6 | |
droga jest celem
Miasto: Wrocław
Motocykl: RD07, LC8
Przebieg: X70.000
Galeria: Zdjęcia
Online: 1 miesiąc 2 tygodni 1 dzień 18 godz 34 min 0
|
Cytat:
Miałem w sprinterku taką przetwornice 3kW 240V i rano suszarką odmrażałem szyby, bo zanim to pudło się nagrzeje przy poniżej -10' można dojechać do celu Ale się okazało, że mejd in czajna a i owszem dawała jakieś 1000W ale tylko parę minut, bo jak kiedyś szuszarka chodziła dłużej wentylatorki rady nie dały i z dymem poszła przetwornica oczywiście. Moja wina jednak, nie doczytałem w instrukcji że max mocy czyli 3kW tylko 10sec, 1,5kW coś koło 3 minuty i dopiero jakoś koło 600W bez ograniczeń. Także jak potrzebujesz do dużych obciążeń bierz z duuużym zapasem mocy w szczególności jeśli jest china
24.02.2011, 08:47 | #7 |
Miasto: Poznań
Motocykl: 690 Enduro
Online: 4 miesiące 2 tygodni 13 godz 59 min 25 s
|
Jak do moto o ogródka szukaj hasła przetwornica, jak przemysłowe to falownik. Wszystko już wymyślono
24.02.2011, 19:33 | #8 |
Niepozorny
|
Jak zwykle jesteście wspaniali i można na Was liczyć.
Przepraszam, że nie odpowiadałem wcześniej ale nie mam dostępu do netu w pracy bo moja firma ma problemy z płynnością i nagle odłączono nam prąd ( nomen -omen ) a tego nie załatwi żadna przetwornica, na skutek tego walnęła Pompa Habermanna i efekt był taki, że siedziałem cały dzień bez prądu i ogrzewania. Ale do rzeczy. Myślę, że wystarczy mi ok. 300W. Mniejsza moc zawęzi mi nadmiernie pole magnetyczne i zmniejszy przepływ i będę musiał wydłużyć czas procesu a tego prawdopodobnie moja 4-letnia Jułasa nie wytrzymie. Co o tym sądzicie?
24.02.2011, 20:31 | #9 | |
Miasto: Łódź
Motocykl: RD04
Przebieg: 110 kkm
Online: 6 dni 6 godz 32 min 54 s
|
Cytat:
Ps. no jak już w EC wyłączają prąd - to czas umierać ze śmiechu |
|
25.02.2011, 14:52 | #10 |
Niepozorny
|
No tak, nie napisałem jaki to problem.
Otóż, jak trzymam Afrykę w nieogrzewanym garażu to kierunkowskazy działają z dużym opóźnieniem albo nie działają mi wcale. Jak włączę migacz to najsamprzód słychać ciszę , potem długo, długo nic, potem słychać dwa cyknięcia przerywacza i dopiero po tym pojawia się światełko. Dotyczy to lewego jak i prawego migacza. Jak przestawię do ciepłego to problem znika. Zakupiłem nowy oryginalny przerywacz o smaku i zapachu P. Hondy ( 200PLN ), przejrzałem i oczyściłem wszystkie styki ( za czachą, pod prawym boczkiem, bezpieczniki, masę itp ) bez pozytywnych rezultatów. Nie mogę zakładać, że będę jeździł tylko do ciepłych krajów bo lubię podróżować motocyklem z Andrewem z Gdyni (choć On ze mną niekoniecznie ) a Andrew jak wiadomo jeździ tam gdzie jest tania gorzała, która najczęściej ożywia ciało i umysł w krajach chłodnych. Metodą dedukcji i organoleptyki doszedłem, że przyczyna tkwi w przełączniku. Postanowiłem więc z właściwą sobie dezynwolturą a nawet nonszalancją rozwiązać problem w sposób może nieco niekonwencjonalny ale pierwsze próby wypadły wielce zachęcająco. Opis i zdjęcia zamieszczę wkrótce jak tylko zakupię potrzebne komponenty i zmontuję całość. Zapewniam, że instalacja będzie cechować się eleganckim, inżynierskim podejściem i prostotą oraz schludnością wykonania. A może ktoś z Was spotkał się z podobną usterką ? Drogi Pawle, ja wiem, że brak prądu i ogrzewania w EC może być szokujący ale jak się firma dzieli to sytuacje mogą przypominać te z PKP w czasie Świąt. Tak to...