![]() |
|
Silnik, sprzęgło, skrzynia Montaż i demontaż elementów silnika: sprzęgła i skrzyni , wymiana łańcuszków rozrządu, demontaż głowic i zaworów, pomiary kompresji, ciśnienia oleju, serwisowanie zaworów i gniazd, tłoków i pierścieni. |
![]() |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
![]() |
#1 |
![]() Zarejestrowany: Nov 2022
Miasto: Wądroże Wielkie
Motocykl: CRF1100 AS DCT ES
Przebieg: 9800
![]() Online: 10 godz 29 min 26 s
|
![]()
Hej!
Jestem szczęśliwym(?) posiadaczem CRF1100 AS DCT ES, rok modelowy 2023 produkcji 2022. Moto ma najechane 9800km od stycznia 2023 tylko po asfalcie. Od jakichś kilkuset kilometrów, czyli w okolicach 9000km zacząłem odczuwać mocniejsze wibracje silnika. Wibracje czuć na kierownicy, podnóżkach no i również pod tyłkiem, czyli można powiedzieć że przenoszą się na całe moto. Są to dość irytujące wibracje, zwłaszcza na kierownicy, ponieważ czuje że drętwieją mi dłonie, już po 20-30 minutach jazdy czuć dyskomfort, a po 1/2h łapy całkiem mrowieją jak bym był górnikiem na odkrywce i borował otwory w granicie. Na pewno pojawiło się to nagle, bo wcześniej byłem bardzo zadowolony z jazdy. Teraz te wibracje są praktycznie przy każdej prędkości no i wzrastają wraz z prędkością/obrotami silnika. Myślałem że to może przez koła/opony. Miałem jeszcze fabryczne metzelery karo street. Tylna opona już miała zarysowaną płaską powierzchnię, więc pomyślałem że to może wyząbkowana opona? Ale wymieniłem dzisiaj na nowe Pirelli Trial 3 i niestety po wyjezdzie z warsztatu nie odnotowalem roznicy ;/, dalej te same wibracje. Wiec raczej to nic innego jak silnik, zwlaszcza ze to taka czestotliwosc jak w wiertarce z udarem. Nie wiem co zrobic z tym fantem, czy ktoś ma podobne odczucia? Jest ktoś z dolnegośląska, może bym podjechał do kogoś. Ktoś by się przejechał moim sprzętem i ocenił czy nie zwariowałem? Wiem że to dwucylindrowiec i wibra jest wieksza niz w rzedowej czworce, ale nie az tak zeby mrowialy dlonie? No i to sie dzieje dopiero teraz a nie od poczatku uzytkowania. Moto serwisowane na bierzaco w ASO. Wymiana oleju na 1000, 6000 i 8000 kilometrow (tak wypadlo w kalendarzu). Jedyna historia jaka mi sie przydazyla to polozylem moto na polnej drodze. Jechalem polniakiem powolutku, moze 200metrow. Byla koleina zaschnieta, zarosnieta trawa, no i kolo tylne mi w nia wpadlo i polozylem moto na boku. To bylo przy moze 10km/h, a ze mam gmole sw-motech i barkbustery to nawet sladu zadnego. Ztarlem tylko kurz i resztki ziemi z podnozka. Nie wiem czy uderzyc z tym tematem do ASO? Mozna jakos sprawdzic poziom wibracji? Dajcie znac co mozna z tym zrobic, dzieki ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
![]() Zarejestrowany: Jul 2016
Miasto: Zagórów
Motocykl: nie mam AT jeszcze
![]() Online: 2 miesiące 3 godz 37 min 30 s
|
![]()
Śruby mocowania silnika sprawdzałeś czy się nie poluzowały ?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
![]() |
![]()
Pojechać do kolegi co ma taki sam moto i porównać
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
![]() Zarejestrowany: Mar 2012
Miasto: Lublin
Motocykl: cz350/ bandit600/ zx12r/ varadero/vfr1200xd
![]() Online: 3 miesiące 4 tygodni 9 godz 59 min 27 s
|
![]()
Musisz wykluczyć koła tzn 1 i sprawdzanie czy to prędkość/koła czy obroty/silnik.
![]() |
#5 |
|
![]()
Jest ktoś może z okolicy Legnicy, albo Wrocławia z takim samym motorkiem? Chętnie bym podjechał na cross test
![]() Śruby posprawdzałem, nie ma luzów. |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
![]() Zarejestrowany: May 2009
Miasto: Nowy Sącz
Motocykl: crf1000a
Przebieg: 2
![]() Online: 10 miesiące 3 tygodni 1 dzień 3 godz 16 min 40 s
|
![]()
Gmole jakie masz?
![]() |
#7 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
![]() |
![]() Cytat:
![]() O to zabawa: Sprawdź, czy na postoju zmieniając obroty silnika występują te wibracje? Jeśli nie trzeba wjechać na rolki tylnym kołem i sprawdzić czy wtedy występują wibracje zmieniając biegi i zakres obrotów. Przydałaby się druga osoba obserwująca pracę przeniesienia napędu. Koło tylne, opona, łańcuch, zębatki, wahacz itd Jeśli nie pozostają wibracje od koła przedniego. Potrzebne są rolki z napędem, lub porządne sprawdzenie bicia koła, opony, luzów na główce ramy łożyska piasty ![]() Jeśli jest gdzieś w pobliżu hamownia motocykli, może warto podjechać, może doradza - sprawdzą?
Ale tu nie Politechnika, tu trzeba myśleć, jak mawiał pewien bosman ;-) Przestań naprawiać jak zaczynasz psuć! Ludzie, którzy twierdzą, że czegoś nie da się zrobić, nie powinni przeszkadzać tym, którzy właśnie to robią. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
![]() Zarejestrowany: Jan 2020
Miasto: Chrząstawa Wielka
Motocykl: Yamaha 1VJ/Huska FE501
Przebieg: rośnie
![]() Online: 3 tygodni 3 dni 4 godz 41 min 18 s
|
![]()
@michal_m cofnij się myślami i czynnościami. Może jest coś co zrobiłeś, dołożyłeś, polepszyłeś co może mieć na to wpływ. Piszę absolutnie bez złośliwości, sam tak kiedyś robiłem i złapałem się na tzw. głupocie/niedopatrzeniu. Warto zacząć od rzeczy prostych, tzn. działało, to dlaczego nie działa.
T, |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
![]() Zarejestrowany: Sep 2013
Miasto: Lubelskie
Motocykl: CRF1000
Przebieg: 149 000
![]() Online: 1 miesiąc 2 tygodni 2 dni 2 godz 8 min 31 s
|
![]()
nie wiem po co kombinujesz, masz gwarancję jedź do serwisu. Wstępna diagnoza raczej od ręki.
|
![]() |
![]() |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Wątek | Autor wątku | Forum | Odpowiedzi | Ostatni Post / Autor |
Zużycie opony - wibracje kierownicy Suzuki Intruder 1500 | Hankiss007 | Suzuki | 8 | 30.05.2024 08:09 |
Niekomfortowe wibracje od silnika. | Borkow | CRF 1000 L | 77 | 23.08.2019 13:29 |
Numer VIN i numer silnika a rocznik (silnika) | paku | Kwestie różne, ale podróżne. | 11 | 23.06.2013 21:37 |