![]() |
|
Silnik, sprzęgło, skrzynia Montaż i demontaż elementów silnika: sprzęgła i skrzyni , wymiana łańcuszków rozrządu, demontaż głowic i zaworów, pomiary kompresji, ciśnienia oleju, serwisowanie zaworów i gniazd, tłoków i pierścieni. |
![]() |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
![]() |
#1 |
![]() Zarejestrowany: Jun 2010
Miasto: Tychy (PL) Hannover (D)
Motocykl: RD04
Przebieg: 112000
![]() Online: 2 miesiące 14 godz 39 min 31 s
|
![]()
Opowiem wam co niedawno mi sie wydarzylo i co zrobilo mnie lekko bezradnego.
Podjechalem na stacje benzynowa aby sprawdzic cisnienie w oponach. Mialem ogolnie jakis zakrecony dzien w glowie iwylaczylem pierwszy raz guzikiem czerwonym "on-off". Stacyjka chyba byla nadal zalaczona ale nie pamietam. Sprawdzilem ciesnienie, no kwestia maks 3 minut, siadam na motor pierwsze przekrecenie kluczem. silnik nie zapala. "Ach, guzik jeszcze na off!" Przelaczylem na on i druga proba startu. Rozrusznik kreci a silnik udaje niezywego. Nawet nie zakaszle. Kreci porostu jakby mial odlaczone przewody do swiec. Mysle ze moze sie zalal silnik jak niekiedy w starych 2suwach i jeszcze pokrecilem z 5 razy ale nic. Zepchalem na bok i szukam klucza od swiec. Klucza nie ma. Po 20 minutach jeszcze raz proba startu: Bez zmian Przyjechali na stacje kolesie na skuterach i mieli klucze ze soba. No dobra, wykrecamy swiecie, ale byli tacy ciekawi i przed wykreceniem chcialem im pokazac o co chodzi. Ruszam kluczykiem a silnik w ciagu 1/100 sekundy zapala jakby nigdy nic nie bylo.... Kurde, mial to juz ktos tak? Od tego czasu boje sie cholernie nawet patrzec na ten czerwony guzik. Albo ten postoj 3 minutowy z wlaczonym zaplonem bez pracujacego silnika przegrzal jakas elektroniczna czesc? Troche naiwnie pisze ale nie mam poprostu dla siebie odpowiedzi a nie chcialbym takiej sytuacji jeszcze raz miec podczas jakiegos wyjazdu 3000 km od domu. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
22.10.2006, DTN :)
![]() Zarejestrowany: Mar 2008
Miasto: Kąty Wrocławskie
Motocykl: RD07
Przebieg: IIszlif
Galeria: Zdjęcia
![]() Online: 7 miesiące 3 tygodni 2 dni 15 godz 53 min 10 s
|
![]()
Wyczyść killswitcha, albo sprawdź kostke od niego... po nitce do kłębka.
RD04 zdaje się może kręcić na "off" a wyłączony jest zapłon wtedy tylko. Tak mi świta, 100% pewności nie mam
![]() |
#3 |
![]() Zarejestrowany: Dec 2011
Miasto: Kraków
![]() Online: 3 tygodni 5 dni 20 godz 44 min 38 s
|
![]()
Moja RD04 kręci na "off". Zatem jak wyżej.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
22.10.2006, DTN :)
![]() Zarejestrowany: Mar 2008
Miasto: Kąty Wrocławskie
Motocykl: RD07
Przebieg: IIszlif
Galeria: Zdjęcia
![]() Online: 7 miesiące 3 tygodni 2 dni 15 godz 53 min 10 s
|
![]()
Może być wiele, ja miałem już przypadłość z syfem w killswitchu dlatego o tym pisze
![]() |
#6 |
![]() Zarejestrowany: Jun 2010
Miasto: Tychy (PL) Hannover (D)
Przebieg: 112000
![]() Online: 2 miesiące 14 godz 39 min 31 s
|
![]()
Dzieki! No syf moze byc w killswitchu. Zima jest fajny sezon na robienie przy pojazdach. Boczna stopka chyba nie moze odlaczyc zaplonu na neutralu..
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
![]() Zarejestrowany: Nov 2011
Miasto: Giżycko
Motocykl: Lc8 950 Adventure
![]() Online: 1 miesiąc 6 dni 16 godz 10 min 8 s
|
![]()
W trampim raz rozebrałem wszystkie czujniki (stopki, luzu, sprzęgła,killswitch) i dalej bydlak ni chciał zapalić , po prawej stronie lampy była kostka od kilsłicza i tam sie zesrało - na początek wystarczyło poruszać i zagadał, ale jak zaczął rozłączać na wybojach to trzeba było naprawić profesjonalnie.
pozdr Ostatnio edytowane przez Dzieju : 16.11.2012 o 21:22 |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
status-TAK stan cywilny-TAK....
![]() Zarejestrowany: Jun 2006
Miasto: Mikołów
Motocykl: K750
Przebieg: Tak,
![]() Online: 3 tygodni 1 dzień 12 godz 22 min 48 s
|
![]() Cytat:
Na 99% wyłącznik on/off się wiesza. Mam to samo co jakiś czas. Psiknij jakimś kontaktem (wd, kontakt60, cx). |
|
![]() |
![]() |