![]() |
#1 |
![]() Zarejestrowany: Jun 2012
Miasto: RZ/RBR
Motocykl: RD07a
Galeria: Zdjęcia
![]() Online: 3 tygodni 6 dni 16 godz 36 min 5 s
|
![]()
Witajcie, należy się kilku osobom podziękowanie za pomoc przy planowaniu wyjazdu. Bardzo nachalny może nie byłem ale mimo wszystko, relacja i zdjęcia się należą
![]() Co najmniej rok wcześniej zaczynałem planować podróż dookoła Bałtyku, ale im mocniej się zagłębiałem w Norwegię tym bardziej chciałem tam więcej zobaczyć a planowany czas to dwa tygodnie na podróż. Tylko fundusze trzeba było zebrać i decyzja padła: jedziemy do Norwegi ![]() Do moich planów dołączyli się znajomi (XRV, CBF) więc szutry trzeba było odłożyć na bok. Plan prosty otwieram mapę i jedziemy tam gdzie są winkle ![]() Trasa -wygląda tak. Dojazd do Norwegi przez Danię a powrót sam się wyklaruje. W drodze powrotnej chcieliśmy tylko przejechać przez most Szwecja-Dania i w Dani zatrzymać się u znajomych. Oczywiście moja żona by mnie zabiła jak bym pojechał bez niej więc jedzie z nami, nie żebym narzekał ![]() Dzień przed wyjazdem pierwszy raz trzeba się spakować na dwa tygodnie zabierając ze sobą jak najwięcej jedzenia. Udało się i czas na przygodę. Tuż przed wyjazdem kolega zakupił kamerkę (co prawda nie gopro ale przynajmniej jest) i króciutki filmik powstał dzięki mojej żonie ![]() Dla tych co nie wytrwają do końca relacji filmik na początek ![]() Wyjeżdżamy i myślimy o czym zapomnieliśmy .... już pod Krakowem wiem, że zostały w domu ciuchy termoaktywne co w sierpniu w Norwegi było by przydatne ale bez tego da się żyć i szczęśliwi jedziemy w stronę Szczecina. Przed Szczecinem urwanie chmury, stajemy na parkingu przy drodze, jest nawet prysznic z ciepłą wodą więc rozbijamy namioty i nocleg. Przejechane kilometry w pierwszy dzień 800. DSCF8577.jpg Na drugi dzień zaplanowany przejazd przez Niemcy i Danię (850km nudnych autostrad). DSCF8614.jpg Nocleg w Dani na polu kempingowym, tanio, czysto i cicho. O 21 na polu już nikogo nie widać, raczej nie ma tu innych polaków bo grilli nie widać. Coraz bliżej Norwegia ![]() ![]() ![]() DSCF8632.jpg Nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło ![]() ![]() ![]() ![]() Był też Włoch na GSie, na kapciach takich jak ja czyli mitas e07. Pytał się jak ta opona się spisuje więc mu powiedziałem żeby uważał na mokrym -wybierał się na Islandię. Żeby nie tracić czasu, pogody i coś zobaczyć wyruszamy wzdłuż wybrzeża przy okazji odwiedzając plażę na którą bez problemu można wjechać DSCF8642.JPG DSCF8650.jpg DSCF8693.JPG DSCF8755.jpg Przerwa na kawę i lecimy zobaczyć hałdę piachu, którą widać w oddali. Jak się później okazuje są to ruchome wydmy, które zasypały latarnię morską i domki (których już nie widać -można znaleźć zdjęcia w necie) DSCF8799.jpg DSCF8777.JPG Zbliża się godzina odprawy, tym razem jesteśmy bardzo wcześnie i czekamy na odprawę SAM_0168.jpg cdn... Ostatnio edytowane przez Arkadius : 27.09.2013 o 16:39 |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
![]() Zarejestrowany: Dec 2012
Miasto: Radom
Motocykl: BMW R1200 GSA
![]() Online: 6 dni 2 godz 17 min 20 s
|
![]()
Ha, super ten filmik.
Muzyka, itd. Poprawił mi humor z samego rana. ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
|
![]()
Fajnie, że się podobał filmik.
Lecimy dalej ze zdjęciami. Do Norwegii wjeżdżamy o 2 w nocy. Na promie można było trochę pospać więc postanawiamy dojechać do Lysebotn gdzie o 12 mamy rezerwacje na kolejny prom do Forsand. Nie za dużo widać, kolega się zatrzymuje tuż przez tunelem bo go brało spanie, kawka, coś na ząb i jest lepiej. Rozjaśniło się i zobaczyliśmy, że stoimy tuż przy jakiejś historycznej drodze, grzechem by było jej nie zobaczyć. Wjechać się nie da, wiem, jest tu dużo talentów ale ciężko by było się przecisnąć przez zamkniętą furtkę z siatką podniesioną do połowy ![]() DSCF8817.jpg DSCF8806.jpg DSCF8810.jpg Zrobiło się na tyle jasno, że można było podziwiać widoki. Ruszamy dalej w przepięknej scenerii ale cały czas w siąpiącym deszczu. Zatrzymujemy się na nieutwardzonym parkingu gdzie są ławeczki z daszkiem i tu się okazuje, że jednak jest za miękko na nasze motory. Pierwsza przewraca się CBF i porysował się śliczny kuferek ![]() ![]() ![]() ![]() Za to widoki wynagradzają wszystko. Podziwialiśmy widok za każdym zakrętem a szyja bolała od rozglądania się na lewo i prawo. Co tu dużo pisać to po prostu trzeba zobaczyć. DSCF8861.jpg DSCF8875.jpg DSCF8891.jpg DSCF8887.jpg Przy okazji nakarmiliśmy białe owiecki które przybiegły na jednym z naszych postoi tuż przed zjazdem do Lysebotn, drogą z blisko trzydziestoma winklami w tym jeden w tunelu. Coś pięknego. DSCF8897.jpg DSCF8902.jpg Wjeżdżamy na prom i obsługa każe przywiązać sznurkiem motory do burty. Norwedzy którzy stali po lewej mieli więcej szczęścia, nasze motocykle ustawili po prawej. Na lewą stronę się nie przewrócą bo są oparte o stopkę natomiast w drugą stronę .... no cóż są przywiązane do burty, wystarczyła fala wytworzona przez prom z przeciwka i motory zaczynały się bujać, mocno bujać, leci afryka kolegi -zagniata się kufer aluminiowy, następna poleciała CBF i zrobiła się dziurka w owiewce. Jak ktoś będzie tam pływał to niech stara się być blisko i trzyma w razie potrzeby albo ustawiać się na siłę po lewej. Prom jest turystyczny i wiele ciekawych rzeczy można się dowiedzieć od gościa który opowiada. Ogólnie rejs robi wrażenie przez pierwszą godzinę ale trzecia już się trochę nudziła ![]() DSCF8916.jpg DSCF8910.jpg DSCF8953.jpg DSCF8959.jpg Zjeżdżamy z promu i rozglądamy się za miejscem noclegowym na dwie noce w pobliżu Preikestolen, żeby jutro wejść na szczyt i nigdzie się nie śpieszyć. Nocleg znalazł się za 600 NOK za domek. DSCF9008.jpg DSCF9024.jpg Idziemy spać pełni nadziei, że jutro pogoda dopisze i uda się zobaczyć widok z Preikestolen Ostatnio edytowane przez Arkadius : 29.09.2013 o 00:07 |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
![]() Zarejestrowany: Apr 2010
Motocykl: RD07
Przebieg: mały
![]() Online: 4 tygodni 18 godz 22 min 53 s
|
![]()
Pięknie tam.
"N" od dawna chodzi mi po głowie ![]() Czekam na więcej. |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Kierowca bombowca
![]() |
![]()
Przyłączam się do fanów filmu, montaż, muza - po prostu bueno. Filmiki robić to jednak trza umić
![]()
![]() |
#7 |
|
![]()
Warto, naprawdę warto. Pomimo, że za te pieniądze można by zrobić ze trzy wyprawy do Rumuni to nie żałujemy. Wróciliśmy z żoną jako bezrobotni wydając fortunę na podróż ale drugi raz postąpiłbym tak samo. Wspomnienia i widoki pozostaną na zawsze.
A teraz możemy myśleć o tańszych wyprawach jak Rumunia, Alpy ![]() Bardzo się cieszymy, że filmik się spodobał. Pisać relacji to ja raczej nie umiem ale zdjęcia przynajmniej można pooglądać ![]() Już nie długo dalszy ciąg. Ostatnio edytowane przez Arkadius : 03.10.2013 o 13:07 |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
|
![]()
Na początek muszę wam polecić ten nocleg. Super warunki i bardzo dobra cena. A właściciele bardzo mili, jedni z lepszych jakich spotkaliśmy na naszej drodze
![]() Kolejny dzień przywitał na piękną pogodą, bezchmurne niebo i słoneczko zaglądające za gór. Aż chce się jechać. Plan na dziś to wleść na Preikestolen i wrócić cało tą samą drogą ![]() ![]() ![]() Zbieramy się i jedziemy. Parking na samej górze kosztuje tylko 30 NOK i na miejscu można nabrać sobie wody pitnej z kranu. Wejście na górę to jakieś 2 -2,5 godz. Podejście według mnie jest łatwe, kamienie są specjalnie ułożone w schodki żeby łatwiej było wejść tam gdzie jest stromo. Ale nie liczcie na to, że będziecie tam sami przy ładnej pogodzie. Już na szlaku robią się tłumy a na wąskich ścieżkach ciężko wyprzedzić maruderów ![]() Po zejściu zrobiliśmy krótki objazd po okolicy i nic ciekawego się nie działo więc wkleję kilka zdjęć do podziwiania ![]() DSCF9032.JPG DSCF9067.jpg DSCF9086.jpgDSCF9122.jpg DSCF9088.jpg |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
|
![]()
Kolejny dzień zapowiadał się również pięknie, słoneczko świeci i nic więcej nie trzeba.
Przebieg trasy z tego dnia wyglądał tak. Kilometrów nie za wiele ale jak tu pędzić jak taka pogoda i widoki. Ale i deszczyk nas w ten dzień nie oszczędził i troszkę nas przegonił a chcieliśmy zobaczyć tego trola. Widoków nie brakowało ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
|
![]()
Nocleg spędziliśmy o TU u super gościa. Przy okazji dowiedzieliśmy się, że tunel do Flam jest zamknięty z powodu pożaru ciężarówki prowadzonej przez kierowcę z Polski. Tunel zamknięty na parę dni, 50 osób rannych. Właściciel campingu powiedział, że możemy dopłynąć promem turystycznym i dał nam ulotkę z godzinami i cenami. Sam jak zobaczył cenę to nie mógł uwierzyć, że tak drogo. Za motor i pasażera zapłaciliśmy prawie 800NOK
![]() Ale zanim poszliśmy spać to wieczorem miałem upatrzoną fajną szutrówkę w okolicy ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Rano wstajemy i ruszamy zająć miejscówkę w kolejce na prom. Stajemy na pasie nr 1 gdzie stoi jakiś samochód. Cieszymy się, że jesteśmy na początku kolejki ...... szkoda, że nie tej co powinniśmy ![]() ![]() ![]() DSCF9979.jpg zDSCF0001 (114).jpg DSCF90352 (63).jpg zDSCF0001 (183).jpg |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Wątek | Autor wątku | Forum | Odpowiedzi | Ostatni Post / Autor |
Bałkany, zahaczając o Albanie – nasza pierwsza wyprawa [Wrzesień 2011] | tedix86 | Trochę dalej | 3 | 21.09.2011 00:27 |