![]() |
![]()
|
Przygotowania do wyjazdów Jak zdobyć wizę? Jaka kuchenka? Brać materac i namiot? Gdzie są ciekawe miejsca? Jakie kufry wybrać do USA? Czy Anakee założyć odwrotnie? Co to CPD? Odpowiedzi znajdziesz w tym dziale. |
![]() |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
![]() |
#1 |
![]() Zarejestrowany: Jul 2011
Miasto: Dąbrowa Górnicza
Motocykl: miałem 10 lat RD07a teraz CRF DCT 1100L
![]() Online: 1 miesiąc 5 godz 28 min 7 s
|
![]()
Czy macie doświadczenie jak wygląda jazda po parku narodowym w RO konkretnie muntii Rodnei w Maramures. Czy trasa rowerową na przełęcz 1981 metrów da się wjechać, czy może będzie to coś podobnego jakby u nas pod Babia Gore do Markowych Szczawin na moto podjechać? Pytam tych co wiedzą, a nie co słyszeli
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
![]() Zarejestrowany: Sep 2015
Miasto: Glisne
Motocykl: RD03
Przebieg: posiada
![]() Online: 2 miesiące 6 dni 19 godz 21 min 9 s
|
![]()
![]() |
#3 |
Zakonserwowany
![]() |
![]()
Tam jest tyle jazdy z dala od parków i rezerwatów że można się zajechać, po co wjeżdżać do parków ?
Miejscowi mają układy i robią co chcą i przede wszystkim są u siebie, ale to w większości wpływowi miejscowi. Ty jesteś gościem i żeby móc tam jeszcze jeździć, nie po parku to musisz szanować zasady. Wsiądź u nas na motor i jedź do parku, RO to nie trzeci świat. Obecnie kara to 500 euro a jeśli udowodnią że coś zniszczyłeś to kwota idzie w górę a w skrajanych przypadkach rekwirują sprzęt na poczet odszkodowania. Od jakiegoś czasu została powołana specjalna sekcja żandarmerii do patrolowania parków, mają dastery 4x4 i wypasione kłady. Jest park do którego na wjeździe kupujesz bilet i to uprania do poruszania się po wyznaczonych szlakach, ale w większości jazda jest zabroniona.
![]() |
#4 |
|
![]()
Takiej odpowiedzi oczekiwałem. A pytam dlatego, że mam papierowe mapy z gotowymi trasami, z których część przebiega przez tereny parków.
Czyli podsumowywując - nie wolno. |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
![]() Zarejestrowany: Jul 2010
Miasto: Łaziska Górne
Motocykl: Yama XT614Z Terefere, Husq. TE610ie
Przebieg: x34tys
Galeria: Zdjęcia
![]() Online: 1 miesiąc 1 tydzień 2 dni 10 godz 44 min 19 s
|
![]()
Przykładowo w Parku Calimani jest opłata, całe 7 Lei za tydzień. Ale płatne tylko u strażnika, którego udało mi się tylko raz spotkać, a byłem tam kilkanaście razy.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Banned
![]() Online: 2 min 13 s
|
![]()
Były problemy czy nie?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Banned
![]() Zarejestrowany: Jan 2018
![]() Online: 2 dni 21 godz 25 min 47 s
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
|
![]()
Nie było. Nie ma szlabanow. jeździliśmy w rejonie pasul Picuj. Spaliśmy w namiotach na poloninie na wysokości 1740 poza tym że było zimno i w nocy przyszło stado dzikich koni to święty spokój. Nie zjezdzalismy poza wytyczone drogi.
|
![]() |
![]() |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Wątek | Autor wątku | Forum | Odpowiedzi | Ostatni Post / Autor |
Motocyklem (prawie) w kosmos. | chemik | Trochę dalej | 121 | 02.03.2019 23:12 |
Izrael motocyklem | consigliero | Przygotowania do wyjazdów | 130 | 28.10.2018 22:47 |