|
Przygotowania do wyjazdów Jak zdobyć wizę? Jaka kuchenka? Brać materac i namiot? Gdzie są ciekawe miejsca? Jakie kufry wybrać do USA? Czy Anakee założyć odwrotnie? Co to CPD? Odpowiedzi znajdziesz w tym dziale. |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
05.12.2018, 17:17 | #1 |
Autobanned.
|
Izrael
Hej. Kto z Was był niedawno w Tel Avivie ? Szukam informacji o bezpieczeństwie, w kontekście wyjazdu z dzieckiem.
Jurek
05.12.2018, 17:30 | #2 |
Miasto: Gdynia
Motocykl: RD 03, LC4 ADV
Przebieg: x83000
Galeria: Zdjęcia
Online: 1 miesiąc 2 tygodni 1 dzień 6 godz 50 min 36 s
|
Cześć, byłem na wiosne 2018 na tydzień, wracaliśmy w Wielką Sobotę, pomimo różnych świątecznych "imprez", było spokojnie. Sporo policji, dużo młodych wojskowych z długą bronią, ogólnie dużo broni, w autobusach itp, Jerozolima podobnie, jadąc masz check-pointy często, ale szło wszystko bez problemów, żadnych negatywnych odczuć
Choć parę dni później coś tam się działo z tego co pamiętam ale to nie w samym Tel-Awiwie. Na lotnisku oczywiście wywiad, ale konkretnie i w miarę sprawnie |
05.12.2018, 17:57 | #3 |
Gość
Online: 0
|
To bezpieczne miasto w państwie, które jest w permanentnym stanie wojny. Ja bym jechał.
|
05.12.2018, 17:59 | #4 |
Ajde Jano
Miasto: Rataje Słupskie
Motocykl: Raczej nie będę miał AT
Galeria: Zdjęcia
Online: 9 miesiące 6 dni 2 godz 31 min 38 s
|
To jest źle postawione pytanie, dopóki nie będzie tam czegoś w rodzaju intifady to jest to bardzo bezpieczny kraj. My byliśmy na miejscu parę dni po tym jak hesbollach stracił swojego lidera w Gazie a Izrael oficera sił specjalnych . W odwecie hesbollach wystrzelił dużo kassimów, niektóre dotarły do celu. Do dymisji podał się minister obrony i 70 procent Izraelczyków chciało wojny a rząd nic nie zrobił. Może tylko nad kibucem latało więcej helikopterów ale być może to było przygotowanie do akcji na granicy z Libanem . Wczoraj zaczęli likwidować tunele hesbollachu, ale turysta o tym nawet nie będzie wiedział
BMW Club Praha 001 1.Nigdy nie polemizuj z idiotą. Sprowadzi cię do swojego poziomu a później pokona doświadczeniem. 2.Czasami lepiej milczeć i sprawić wrażenie idioty, niż się odezwać i rozwiać wszelkie wątpliwości. |
05.12.2018, 19:43 | #5 |
Mój ojciec był jakieś dwa tygodnie temu. Nie odniósł wrażenia, aby było niebezpiecznie.
Wrócił cało |
|
05.12.2018, 21:17 | #6 |
dawniej poss
Miasto: Gdańsk
Motocykl: RD10 -> RD13 -> GS12
Online: 4 tygodni 22 godz 50 min 29 s
|
Potwierdzam jak powyżej, byłem 3 tygodnie temu, Tel Aviv, Jerozolima, Pustynia Judzka, okolice Morza Martwego. Zupełny spokój. Jedyne zaskakujące to w Jerozolimie na ulicach mnóstwo dzieciaków obu płci w mundurach z karabinami w ramach obowiązkowej służby wojskowej.
|
06.12.2018, 01:54 | #7 |
Autobanned.
|
Młody ma 2 lata. Wszystko przygotowane, a moja piękna wyczytała na stronie MSZ, że nie zalecają wyjazdu ... i panika w chacie . Pobyt 10 dni, w tym Sylwester.
06.12.2018, 07:26 | #8 |
Gość
Online: 0
|
Niech przeczyta od kiedy to wisi. To jest specyfika państwa i rejonu. W każdej chwili cos sie moze stac. Ale czy duZo sie dzieje ? Nie za bardzo.
|
06.12.2018, 07:46 | #9 |
Podobny dylemat Jorge miała moja luba; różnica taka, że nie z dzieckiem wyjazd a z roboty Ją wysyłali. Finalnie nie pojechała bo cykała się konkretnie. Ludzie, którzy pojechali stwierdzili po powrocie, że nie ma chyba bezpieczniejszego miejsca. Dziwna to logika i twierdzenie - argumentem było "na każdym kroku policja i żołnierze... z długą bronią".
Dla mnie wahanie w pełni zrozumiale. Sam nie zastanawiałbym się przez sekundę. Z dzieckiem? Chyba bym odpuścił... Ale to moja logika. Znajomi z dzieciakami jeżdżą i nie narzekali na nic do tej pory. Pozdro. Wysłane z mojego HTC U12+ przy użyciu Tapatalka
06.12.2018, 08:14 | #10 |
Miasto: Wrocław
Motocykl: Husqvarna 701 Enduro
Online: 1 miesiąc 4 tygodni 15 godz 23 min 25 s
|
Jorge, 3 tygodnie temu wróciłem z Izraela. Przebywałem tam akurat w czasie, gdy w strefie Gazy wybuchły zamieszki największe od 2014 roku. Zginęło kilka osób.
I bazując na tych doświadczeniach mogę śmiało powiedzieć, że Izrael to bardzo bezpieczny kraj. Jeśli nie będziesz zapuszczał się w rejony zapalne to ryzyko będzie takie samo jak u nas lub mniejsze. Jedź, nic się nie bój, a zobaczysz, że będziecie zadowoleni. |
|
|