![]() |
#1 |
![]() Zarejestrowany: Mar 2009
Miasto: Gwe/Warszawa
Motocykl: CRF1000, RD04
![]() Online: 5 miesiące 1 tydzień 4 dni 8 godz 6 min 2 s
|
![]()
A zaczęło się od planów wymiany sprężyny...a będzie dłuższa historia...
Jakieś 2 miechy temu znalazłem w końcu co mi tak stukało z tyłu (wykluczyłem boczną stopkę, centralkę, łańcuch...). Okazało się, że jest luz na górnym mocowaniu amora (wahacz miał z 5mm luzu na końcu). Honda nie ma w fiszkach elementów tylnego amora (jest jako całość), więc nie dało się sprawdzić co tam siedzi (jest silentblock). Śruby były na miejscu i dokręcone (choć momentu nie sprawdzałem), a że za chwilę miałem przegląd na 12tkm to stwierdziłem, że spróbujemy w Hondzie...o ja głupi... ![]() W ASO usłyszałem, że motocykl jest katowany przeze mnie i to moja wina...'pewnie skakałem na torze MX'...to słowa doradcy, po tym jak zobaczył, że nie zwolniłem na śpiącym policjancie przed salonem... ![]() ![]() Wróciłem do chaty, kminiłem co z tym robić...sprawdzałem opcje, konsultowałem z ludźmi i się wku.wiałem...W końcu 2dni temu rozebrałem tylny zawias olewając ASO. Amor wyjęty i wygląda jak nówka, silentblock nietknięty, śruby ładne, nic złego nie ma. Złożyłem całość do kupy i luz zniknął...pewnie śruba była za lekko skręcona i luz był tuleja-śruba. Tak więc tak...wystarczyło dobrze poskręcać i spokój...ale łatwiej powiedzieć klientowi w oczy, że zakatował sprzęt i niech spada... Jeszcze mnie telepie jak pomyślę o tym głąbie... ![]() Ale jest sukces - luzu nie ma to bierzemy się za przejrzenie kiwaka...niby banał, śruby od kości i amora odkręciły się bez problemu, ale śruba mocująca kiwak do wahacza (duży ampul) nie chce wyjść z gniazda, nawet przy użyciu przymusu bezpośredniego...ledwo się kręciła w gnieździe i nie wiedziałem czy nie zapiekła się w tulejce łożyska... No to zrzucamy wahacz... Po obejrzeniu tego filmiku (od 12:40) stwierdziłem, że i tak wypada to zrobić: Oś wahacza wyszła bez większych problemów (bez młota to nie robota), ale wyglądała tak: 20190509_174634.jpg 20190509_174645.jpg 20190509_174904.jpg Suchooo i rdzawo... ![]() Łożyska wahacza posmarowane czymś wyglądającym na stary towot... 20190509_180237.jpg Wyczyszczone i posmarowane grubo nowym smarem (motorex 2000). No to demontujemy kiwaka...impulsator w końcu ruszył śrubę...dosłownie musiałem ją wybić z gniazda... ![]() ![]() Moral z tego taki, że jak chcesz mieć dobrze zrobione to zrób sam. ![]() ![]() ![]() ![]() Wymieniłem też sprężynę na K-tech 105N (pod masę kierownika 90-110kg). W miarę prosta operacja, nie ma filozofii. Efekt opiszę w temacie o upgrejdzie zawiasu. Amor da się wyjąć bez demontażu wahacza, trochę ekwilibrystyki, ale się da (nawet serwisówka tak zaleca). ![]() 20190509_203453.jpg Na koniec nie życzę sobie gównoburzy o 'wyższości świąt', potraktujcie to jako instrukcję serwisową, a nie pretekst do naparzanki...
![]() |
#2 |
![]() Zarejestrowany: Mar 2008
Miasto: Germany
Motocykl: CRF1000D+Cegla+Czelendz
![]() Online: 4 miesiące 1 tydzień 5 dni 17 godz 42 min 17 s
|
![]()
Świetna robota. Dzięki Majki. Ta zabawa czeka mnie też na dniach i chętnie skorzystam z opisu.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
![]() Zarejestrowany: Jun 2013
Miasto: Łomżewo
Motocykl: AT-NAT
Przebieg: 80000
![]() Online: 1 miesiąc 1 tydzień 5 dni 17 godz 53 min 42 s
|
![]()
dzieki za info,
przyda się, mogłeś swój tutorial nagrać bo jak zwykle amerykaniec pierdoli przez pół filmu zamiast skupić się na konkretach ![]()
![]() |
#4 |
![]() Zarejestrowany: May 2009
Miasto: Nowy Sącz
Motocykl: crf1000a
Przebieg: 2
![]() Online: 10 miesiące 3 tygodni 1 dzień 3 godz 16 min 40 s
|
![]()
Co za bubel co to za Moto o które trzeba dbać...
![]() |
#5 |
|
![]()
Grzechu, tam nie ma co nagrywać, odkręcasz kilka nakrętek, wyciągasz kilka śrub i zrobione. Łatwa operacja (no chyba, że trzeba użyć impulsatora
![]() ![]() ![]() Filmik był jako przykład, że z ośką bywa słabo... PS. w drogich rowerach górskich (np. enduro za 15-20kpln) obowiązuje pojęcie serwis zerowy...czyli np. rozebranie amorów i ich posmarowanie/zalanie olejem, bo fabryki oszczędzają na wszystkim i im 'szkoda' wlać po 10ml oleju na lagę lub nałożyć trochę smaru na uszczelniacze...takie czasy... ![]()
![]() |
#6 |
![]() Zarejestrowany: Sep 2010
Miasto: białystok
Motocykl: ktm 640 adventure
![]() Online: 3 miesiące 4 tygodni 1 dzień 3 godz 12 min 22 s
|
![]()
Przy okazji polece moje odkrycie przydatne w serwisie zawiechy. Mega trwaly smar, stosowany do walow kardana w maszynach rolniczych, przy okazji calkiem niedrogi: Neste Oil OH Grease
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
![]() Zarejestrowany: Jan 2010
Miasto: Warszawa
Motocykl: RD04
![]() Online: 3 miesiące 1 tydzień 4 dni 9 godz 9 min 36 s
|
![]()
ja wczoraj skladalem kiwak w czworce z 1992 roku , tylko jedna lulejka wymagała wymiany
kiedyś to było ![]()
![]() |
#8 |
![]() Zarejestrowany: Sep 2013
Miasto: Lubelskie
Motocykl: CRF1000
Przebieg: 149 000
![]() Online: 1 miesiąc 2 tygodni 2 dni 2 godz 8 min 31 s
|
![]()
nie chce mi się wierzyć, że to zerdzewiało w eksploatacji pewnie już na statku ruda się dobrała, z czego to jest zrobione
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
![]() |
![]()
Który to serwis hondy tak cię zagotował ?
![]() |
#10 |
|
![]()
Taki tam największy w 100licy...dział sprzedaży jest spoko, ale podejście w serwisie to Dramat!! To była ich trzecia skucha ze stwierdzeniami typu: 'to Pana wina', 'nie umie Pan jeździć', 'używa Pan motocykla niezgodnie z przeznaczeniem'...oczywiście doradca mnie nie zna, nigdy ze mną nie jeździł, ale jak zaznaczał ze swojego 'bogatego' doświadczenia potrafi ocenić sytuację...jasnowidz od siedmiu boleści...
![]()
![]() |
|
|
![]() |
||||
Wątek | Autor wątku | Forum | Odpowiedzi | Ostatni Post / Autor |
Ciekawostka: Trail Tech Voyager - uniwersalny licznik (jak Acewell) z GPSem i obsługą śladów | fxrider | Hardware | 7 | 29.09.2017 20:25 |
zawias w BIG-u modyfikacja | ex1 | Inne - dyskusja ogólna | 13 | 19.02.2014 22:31 |
Zawias z LC8 w Afri | KML | Rama, zawieszenia, napęd | 23 | 02.07.2008 16:43 |