|
Umawianie i propozycje wyjazdów Masz już plan? Nie masz? A może szukasz kompana w podróży? Brak Ci koncepcji na długi weekend, wakacje? Szukasz plecaczka? Nikt nie chce jechać na Elefanta? Tu szukaj bratniej duszy... |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
03.03.2010, 13:54 | #1 |
Miasto: Ożarów Mazowiecki
Motocykl: nie mam AT jeszcze
Online: 3 godz 57 min 22 s
|
Warszawa -> Ułan Bator -> Irkuck (lipiec 2010)
Witam szacowne Grono Planujących tudzież plany innych Studiujących,
Powoli nabierają kształtu przygotowania do tegorocznej wyprawy. W planie jest dotarcie od Irkucka. Po drodze - Mongolia. Skład osobowy na chwilę obecną to ja czyli Tomek vel "Kępek" & moja-lepsza-połowa-Marta (R1100GS’98) oraz Rafał vel "Lebiod" (R1100GS’98). Ruszamy najpóźniej 25 czerwca (wieczorem:-). Do Rosiji szybkim tranzytem przez UA. Następnie z ominięciem Kazachstanu przez Roo..oosję.. w stronę (+/-) Nowosybirska -> Kyzylu (Tuwa) – trasa się ustala. Prawdopodobnie z tamtej strony wjedziemy do Mongolii (optymistyczny plan zakłada dotarcie do Mongolii na 11-13 lipca na święto Naadam). Po przekroczeniu granicy przyjmujemy kierunek Ułan Bator (po drodze Jezioro Białe, Karakorum i inne atrakcyje dla oka i obiektywu). Z U-B tniemy w górę do Suche Bator - > Ułan Ude). Potem wzdłuż Bajkału do Irkucka a stamtąd.. Transsibem do Moskwy W pociągu w planach jest nieskrępowane oddawanie się urokom podróży ))) W Moskwie posiedzimy tyle, na ile czas i zawartość portfeli pozwolą.. Finalnie w ostatnich dniach lipca wracamy na kołach do Wawy.. to tak o trasie w telegraficznym skrócie. Teraz organizacyjne: Nastawienie mamy na przygodę i dobrą zabawę. Motury wyprawowe i z założenia z tego korzystamy - wjeżdżając wszędzie gdzie się da.. i gdzie się nie da W kufrach namioty, kuchenka, gary.. itp. Generalnie w ładnych miejscach chłoniemy przyrodę i biwakujemy pod pałatkami. Co dwa/trzy/cztery/.. dni jakiś hotelomotel/kwatera/jurta dla usunięcia ochronnej warstwy kurzu i wypędzenia (wymiany) robali i gryzoni z toreb z ciuchami. Zależnie od potrzeb – ale nie na zasadzie turystyki hotelowej. Wszędzie gdzie się da i nie będzie bolało –integrujemy się z tubylcami. Motocykle do stare ale jare, pancerne (i niepoprawne tu politycznie )) GS’y 11 – Obute w kostki , ubrane w gmole i aluminiowe kuferki.. Samodzielnie serwisowane i sprawdzone w bojach. Tam gdzie będzie się spieszyło (UA, RU) tniemy przelotowo po asfaltach. Później.. w Mongolii zbyt dużego wyboru nie będzie Głównym ograniczeniem dla „off-roadu” (czyt. ponadprogramowych szutrów) w RU może być czas.. Gdyby ktoś był zainteresowany dołączeniem do ekipy.. zapraszam na "casting" Wymagany motur, kask, namiot i niewyczerpane zapasy humoru oraz pogody ducha. Jakby coś zapraszam na motokepek(a_tutaj_jest małpa)wp.pl Teraz dwa pytania do Wtajemniczonych – tak na dobry początek: 1. Jestem na etapie weryfikacji możliwości/kosztów przewiezienia 2-3 (maks. 4) motocykli wraz z załogami koleją z Irkucka do Moskwy (lub w okolice). Może ktoś juz praktykował = podpowie? Przede wszystkim interesuje mnie możliwość zapewnienia miejsca dla w pociągu/kontenerze/wagonie towarowym z pewnym wyprzedzeniem. Niestety prace zmuszają nas do powrotu w określonym czasie- proza życia 2. Czy ktoś z Was wjeżdżał do Mongolii od strony Kyzylu? Interesuje mnie przejezdność tamtych szlaków.. rzeki, przeprawy, górskie przeszkody itp. Jeżeli autochton z kilkoma promilami we krwi w rozklekotanym UAZ’ie da radę - to my też.. pozostaje jednak pytanie w jakim czasie To by było na tyle – wracam do nauki mongolskich słówek )) Pozdrawiam serdecznie! Tomek „Kępek”
03.03.2010, 15:35 | #2 |
Motocykl: RD04
Online: 5 dni 4 godz 26 min 56 s
|
Odnośnie pytanie nr 1:
- w 2008 w sierpniu z Irkucka do Moskwy nie dało się zapakować moto na pociąg. Byliśmy świeżo po akcji z Polakiem co w Moskwie oborę zrobił. Przyszedł od moskiewskiego nacialstwa ukaz, że motocykli nie przewożą!!! Spędziliśmy 2,5 dnia na prośbach (zaangażowaliśmy miejscowego motocyklistę w naszą wysyłkę) niestety dupa.... Ale być może rura im zmiękła i teraz się da |
20.04.2010, 14:39 | #3 | |
Miasto: Ożarów Mazowiecki
Motocykl: nie mam AT jeszcze
Online: 3 godz 57 min 22 s
|
Witalski!
Cytat:
Sztuką będzie natomiast zorganizowanie tego przewozu z wyprzedzeniem czasowym- nad czym obecnie pracuję. Jak tylko będą postępy - dam znać. Pozdrawiam! Tomek
09.06.2010, 15:15 | #4 |
Miasto: Lublin
Motocykl: Transalp 2001
Przebieg: 98000
Online: 4 godz 42 min 57 s
|
A ile mniej więcej ta impreza wyniesie i ile czasu zajmie?
|
09.06.2010, 18:20 | #5 |
Jan van der Saar myslisz o tym co i ja ?
BMW : Trampek - 2:2 ? Zostaw tego kebaba i myślimy Co prawda nie mam ani kufrów, ani kostek ale te pierwsze na pewno mi nie będą potrzebne a te drugie jest czas zakupić. Czekam tylko na jakiś kosztorys , bo ja świeżo po doposażeniu trampka więc ... Czekam tez na paszport (po15.06), a trzeba wizy załatwić ... Kurka, nawet 2 przewodniki o Mongolii mam Ostatnio edytowane przez Neno : 09.06.2010 o 18:27 |
|
09.06.2010, 18:27 | #6 |
Miasto: Lublin
Motocykl: Transalp 2001
Przebieg: 98000
Online: 4 godz 42 min 57 s
|
Tak jest.
|
09.06.2010, 18:43 | #7 |
No więc Tomku, czekamy na info o kosztach, zarówno tych do poniesienia na miejscu ( wizy itp. ) i tych na trasie. Jaki dystans planujecie, czy zabieracie ze sobą np. drugie kpl. gum ? itp. itd.
Na casting zgłoszę się jak się dowiem, że mnie stać, że urlop da się załatwić i wizy na czas zrobić ( paszport się wyrabia...) A żeby casting przeszedł pomyślnie zabiorę ze sobą coś fajnego w płynie jako załącznik Już nawet MŚ w RPA sobie odpuszczę ;D I tak Polska nie wygra Co tam, nawet z grupy nie wyjdą Tylko, kurka temat mocno odgrzewany, ciekawe czy się chłopakom i Pani plany nie pozmieniały ... Trzeba by się na forum BMW pewnie zapisać i tam popytać Ostatnio edytowane przez Neno : 09.06.2010 o 18:46 |
|
09.06.2010, 22:38 | #8 |
Miasto: Częstochowa
Motocykl: RD07a
Przebieg: 53kkm
Galeria: Zdjęcia
Online: 4 dni 21 godz 57 min 6 s
|
po co wam forum BMW ten kolega w pierwszym poscie podaje do siebie maila wiec piszcie do niego.............................
Ja tez marze o Bajkale ale bede to realizował w przyszłym roku , w tym Rosja ale w wydaniu Rajdu Katyńskiego. |
10.06.2010, 04:02 | #9 |
Faktycznie ale ja ślepak jestem
Ale u mnie i tak już po zawodach ... urlop po 15.09 ;( Zostaje tylko Afryka ... |
|
10.06.2010, 18:01 | #10 |
Syberia forever)
Miasto: Irkuck
Motocykl: RD07
Przebieg: 40000
Galeria: Zdjęcia
Online: 1 dzień 5 godz 28 min 10 s
|
Powtorze sie setny raz
mieszkam w irkutsku, garaz i kat do spania dla czarnych braci sie znajdzie. telefon +79086697200 mail na a wogole to caly swiat tu jedzie, od holandii? po nowa zelandie czy brazylie. codziennie jakas nowa afryka)