|
Układ elektryczny i zapłonowy Montaż, demontaż oraz kontrola elementów jak: alternator, akumulator, regulator napięcia, CDI, okablowanie, światła, bezpieczniki, przełączniki, światła stopu, czujnik nóżki bocznej, wiatraki, klaksony, tripmastery, kontrolki, rozruszniki i kierunkowskazy. |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
26.05.2011, 18:38 | #1 |
Miasto: Gdańsk
Motocykl: RD07a
Przebieg: 50,000
Online: 4 dni 15 godz 50 min 43 s
|
Jaki regler / pompa paliwa na zapas...
Mam pytanie do bardziej doświadczonych kolegów, planuje wypad do Rumunii i chciałbym zabrać zapasowy regler oraz pompe paliwa, wiem ze oba tematy były wałkowane ale chciałbym zeby ktoś udzielił mi rady w sprawie łatwości wymiany tych podzespołów. Które z oferowanych na rynku pomp i rozwiązań są dobre ale też oferują "plug and play" tak zeby taki laik jak ja mógł w trasie jak najszybciej i najprościej wywalić zepsute i zamienić na nowe.
Przykładowo pompa FACET podobno dobra ale montaż z tego co czytałem troche skomplikowany na polowe warunki. To co pisałem analogicznie chciałbym sie doweiedziec co do reglera. Gdzie i jakie kupic? |
26.05.2011, 18:52 | #2 |
22.10.2006, DTN :)
Miasto: Kąty Wrocławskie
Motocykl: RD07
Przebieg: IIszlif
Galeria: Zdjęcia
Online: 7 miesiące 3 tygodni 2 dni 15 godz 53 min 10 s
|
Regler - RAFWRO, na tyle plug&play że możesz polutować konektory i wsadzić w połówkę kostki jakby co.
Pompa: allegro i szukasz takiej samej elektrycznej mitsubishi jak jest w afrze, ale szukaj wśród sportów A najlepiej solidnie przeglądnąć całą elektryke i dzida. Rumunia na tyle blisko, że nic nie powinno zdążyć się spierniczyć
27.05.2011, 09:10 | #3 | |
Gość
Online: 0
|
Cytat:
Jesli nie wystarczy, pakujesz do bagażu kawałek rurki paliwowej, 2 grubsze trytytke i dwa cybanty. W razie "W" wymiana zajmie Ci 15 minut - podpinasz prąd z wtyczki, mocujesz trytytkami pompe w miejsce starej, zakladasz przewody paliwowe na pompe i...to by bylo wsio. Acha - kupujac faceta upewnij sie, ze masz w komplecie krocce. Podobno sprzedaja czasem bez tych kroccow, wtedy jestes w ciemnej d... |
|
27.05.2011, 23:37 | #4 |
Regler sobie kup jakikolwiek..szczerze mówiąc nigdy nie mialem problemów z tym elementem, osobiście mam zapasowy z larssona i od 2 lat go nie użyłem więc nie wiem czy dobry czy zły
Co do pompy to tak jak pisze kolega kup tak samo wygladająca elektryczną z innego motocykla, czasem mają inną dł przewody elektryczne i musisz sobie dolutowac kawalek kabelka aby w lesie tego nie robic Czy to Facet czy inne ustrojstwo powinno działać, podłącz w domu zdemontuj i włóż do kufra, albo zamocuj z zaślepionymi przewodami w razie draki łatwiej przełączyc
28.05.2011, 10:50 | #5 |
Miasto: WROCŁAW
Motocykl: RD07
Online: 3 tygodni 3 dni 2 godz 10 min 10 s
|
Pompa - kup w larsonie nowe styki i zamontuj, uszczelnij wieczko i otwór przez który przechodzą przewody zasilające pompę. Na taki wyjazd pewnie bym się bardzo nie napinał na zapasową- zawsze możesz pojechać na wszechobecnej, niedrogiej i lekkiej grawitacji (oczywiście pod warunkiem że masz wystarczająco paliwa w baku).
|
|
|