20.02.2015, 23:10 | #51 |
Miasto: Bilczyce k/Gdowa
Motocykl: RD07a
Galeria: Zdjęcia
Online: 6 dni 6 godz 43 min 0
|
Dzień któryś tam.
Kolejny cały dzień spędzam nad Kutą. Noce są bardzo ciepłe – w końcu , a dni upalne. Wybrałem się na objazd jeziora Mamry, a po drodze chciałem obejrzeć niedokończoną śluzę w Leśniewie. Kawał ciekawego betonu. Wbrew sugestiom chłopaków prowadzących na śluzie park linowy, postanawiam ciąć nad jezioro Mamry najkrótsza drogą, czyli po wschodnim wale Kanału Mazurskiego. Rzeczywiście, jest to wąska, piesza ścieżka. Z jednaj strony kanał (w sumie to Afryka mogłaby już się umyć…), z drugiej strony wąwozik – nie ma zbyt wiele miejsca na błędy, a co kawałek pojawiają się pułapki . Po drodze mijam kolejną, znacznie mniejszą śluzę. Nagle wyrasta przede mną, biegnący w poprzek ścieżki, nasyp kolejowy - już nie zdążę wyhamować, nie ma rady, muszę z rozpędu się na niego wdrapać i tuż przed szynami zakręcić. Tutaj niestety droga się kończy, również powrotna - ścieżka, którą wskoczyłem na nasyp nie rokuje bezpiecznego zjazdu, a raczej wodowanie w kanale. Na moście znajduje się aktualny rozkład jazdy!?! Najbliższy pociąg, skądś- dokądś, ma przejeżdżać za 15 minut… tylko, z której strony Przeskakuję nad jedną z szyn i gnam po torowisku na północ – podkłady są na szczęści mocno zarośnięte. Wybór okazał się trafiony, bo po około 10 minutach trafiam na przejazd drogowy – zmykam na asfalt uffffffff – lekki dreszczyk był, awaryjne spierniczanie z torowiska, po którym z naprzeciwka nadjeżdża pociąg to niekoniecznie mój ulubiony sport. Niestety niewiele później wpadłem na zgubny pomysł przejazdu przez Rezerwat Sztynort (że to rezerwat to wiem dopiero teraz!!!) – w moim wydaniu, na Afrze, nie wykonalne. Pchany nadzieją pokonywałem kolejne zwalone w grząski grunt drzewa. Afryka robiła co mogła, a mój kręgosłup trzeszczał za każdym razem, gdy musiałem jej zadek przenosić nad pniami. Brnąłem dalej, zlany potem, skonany i zrypany, aż w końcu dotarłem do... kresu nadziei i sił. Końca nie widać, a ja już nie dam rady dalej – zawracam, desperacko powtarzając mozolny taniec przy każdej znanej już pułapce. Jezu, mam dość!!! Sadzam dupsko na asfalt i najkrótszą drogą wracam nad Kutę . Długo pływam i nurkuję w cudownie czystej wodzie. Przejrzystość 3-4 metry, piękne podwodne łąki i stada małych i średnich ryb: okonie, krasnopiórki i, ile razy spojrzę pod siebie, jakiś olbrzymi węgorz wije się cały czas obok mnie - ma jedno oko na czubku łysej jak kolano głowy, ki czort? mutant jakiś?!. Wieczorem ognisko i spanie. Kolejna bardzo ciepła noc – raj. CDN... |
21.02.2015, 08:45 | #52 |
Miasto: Białystok
Motocykl: Rd03 XT 350 BMW r65 60/6
Przebieg: Rośnie
Online: 3 tygodni 12 godz 6 min 22 s
|
No piknie kolego.Cały czas jeżdzimy tymi samymi ścieszkami moje ulubione tereny Warmi i Mazur.Z koro byłeś w Leśniewie to i pewnie w Mamerkach.Powiem tak Polska jest tak naszpikowana pięknymi miejscami, że narazie oblecieć trzeba co to mamy na miejscu.Fajnie że pokazujesz te miejsca innym.Moja żona jest z Gizycka więc mam to obleciane rowerkiem.Pozdrawiam czekam na CDN.
22.02.2015, 00:21 | #53 |
Miasto: Słupno
Motocykl: DR 800
Online: 1 tydzień 2 dni 18 min 48 s
|
Ja również czekam na dalszy ciąg opowieści
|
17.03.2015, 23:07 | #54 |
Motocykl: BMW R 1100 GS
Online: 2 tygodni 2 dni 4 godz 30 min 58 s
|
Czekam czekam a tu nic:-(
|
18.03.2015, 00:14 | #55 |
Miasto: Kraków
Motocykl: RD07a
Online: 5 dni 17 godz 10 min 10 s
|
Co dalej, kolego tblask? Włóczęga i relacja zacna i inspirująca!
|
18.03.2015, 00:25 | #56 | |
Cytat:
Frogu, ten Wasz tunel 30 m to krótki jest,Dawaj do MRU tam kilkadziesiąt km tuneli no i na ZdolnymŚląsku też jest parę np. Riese w Sowich Tomek,Pisz
|