![]() |
![]()
|
Przygotowania do wyjazdów Jak zdobyć wizę? Jaka kuchenka? Brać materac i namiot? Gdzie są ciekawe miejsca? Jakie kufry wybrać do USA? Czy Anakee założyć odwrotnie? Co to CPD? Odpowiedzi znajdziesz w tym dziale. |
![]() |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
![]() |
#11 |
![]() Zarejestrowany: Dec 2010
Miasto: Olsztyn
Motocykl: nie mam AT jeszcze
![]() Online: 1 tydzień 4 dni 13 godz 6 min 30 s
|
![]()
Byliśmy 2011r. Generalnie jest problem na granicy z pojazdem.
Nie wiem czy wiek pojazdu ma znaczenia. Tam raczej jest klimat kto pierwszy wstał ten rządzi, a rządzi tak jak mu żona dała. U nas też był roczny motocykl i chcieli za niego 3tys $ kaucji. Z informacji uzyskanych w ambasadzie wiedzieliśmy że kaucji nie ma. |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
![]() Zarejestrowany: Apr 2008
Miasto: mielec
Motocykl: pilnie sprzedam
![]() Online: 2 miesiące 1 tydzień 5 dni 4 godz 50 min 41 s
|
![]()
Od tego roku sytuacja sie zmienila.
Nie ma juz kaucji za pojazd, mozna jezdzic tyle, ile jest wazna wiza A zrobienie wizy bajecznie proste. Od tego roku ginkcjonuje ewiza, system robienia podobny do wizy tureckiej. Klikwsz na necie, plwcisz,przychodzi potwierdzenie. WAZNE W Azerbejdzanie jest goraco. Odradzam wyjazdy czerwiec,lipiec sierpien. Najlepiej maj i wrzesien. Ja wlasnie w tych miesiacach bede tam robic wyjazd.
![]() |
#13 | |
![]() Zarejestrowany: Dec 2014
Miasto: Myślenice
![]() Online: 1 miesiąc 3 tygodni 4 dni 19 godz 14 min 5 s
|
![]() Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
![]() Zarejestrowany: Apr 2008
Miasto: mielec
Motocykl: pilnie sprzedam
![]() Online: 2 miesiące 1 tydzień 5 dni 4 godz 50 min 41 s
|
![]()
\Znajomi wjezdzali autem 20 i 12 letnim, bez problemu na granicy. Jedynie co, to kilka razy sie pytali, cyz nie byli w Armeni, Karabachu, czy zamierzaja jechac itp. Oczywiscie na wszytskei pytania trzeba odpowiadac NIE
WAZNE W azerbejdzanie jest bardzo zaawansowany system radarow, fotoradarow i videoradarow. Radary skanyja tablice, wprowadzaja do systemu. Znajomych zlapal radiowoz, policjant wszedl do systemu i pokazal zdjecia i filniki z kilku innych przekroczen predkosci. a byli w Azerbejdzanie raptem tydzien.
![]() |
#15 |
![]() Zarejestrowany: Jan 2017
Motocykl: czarna szczała
![]() Online: 5 dni 17 godz 26 min 42 s
|
![]()
Od kiedy dokładnie do Azerbejdżanu można wjechać na kołach bez kaucji bez względu na wiek pojazdu?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
![]() Zarejestrowany: Sep 2009
Miasto: kraków
![]() Online: 6 dni 15 godz 29 min 24 s
|
![]() Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
![]() |
![]()
Na stronie MSZ nadal wisi informacja:
Przekraczając granicę Azerbejdżanu własnym środkiem transportu należy wypełnić odpowiednią deklarację celną, właściciel pojazdu jest zobowiązany do uiszczenia kaucji wjazdowej, zwracanej przy wyjeździe. Wysokość kaucji zależy od wartości pojazdu, może to być nawet kwota w wysokości kilku tysięcy dolarów. |
![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
![]() Zarejestrowany: Oct 2010
Miasto: Reszel
![]() Online: 4 miesiące 1 tydzień 2 dni 3 godz 39 min 2 s
|
![]()
W 2016 r wizy elektroniczne już działały.
Ja odbiłem się wówczas 6 letnim moto (euro 3). Wg słów celnika świeższy rocznik V stroma (ta sama norma euro) już podchodził. Można było się dogadać, ale 20Euro nie przeszło. Miedza w Samur. W rezultacie AZ, a bardziej Baku, na stopa był. Faktem jest, że rura mięknie Alijewowi z powodu wyczerpujących się złóż węglowodorów, więc kraj coraz bardziej się otwiera i na "bieda turystów". |
![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
![]() Online: 2 dni 3 godz 58 min 27 s
|
![]()
Cześć Trojan,
Byłem w tym roku w Azerbejdżanie. Co prawda nie na moto, ale mieszkałem z lokalsami przez 2 tyg. Byłem w Baku i na Kaukazie. Plus doświadczyłem różnych dziwnych atrakcji typu zgarnął mnie patrol autostradowy na pustyni, wiec jak interesuje Cię info o fotoradarach itp. to wal z pytaniami na ![]() Pozdr |
![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
![]() Zarejestrowany: Nov 2016
Miasto: Podlasie
Motocykl: CRF 1000L ATAS DCT
![]() Online: 6 dni 18 godz 54 min 26 s
|
![]()
Odswierzam temat
Na dzień 14.05.2018. Nie ma żadnych opłat wjazdowych motocyklem do Azerbejdżanu. Auta Tak.W zależności od pojemności silnika i rocznika Pozdro z Baku |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Wątek | Autor wątku | Forum | Odpowiedzi | Ostatni Post / Autor |
Azerbejdżan lipiec 2014r | wojxxx1 | Umawianie i propozycje wyjazdów | 9 | 09.07.2014 12:07 |
ubezpieczenie OC - Armenia, Azerbejdżan, Gruzja | Miszel | Kwestie różne, ale podróżne. | 2 | 05.07.2013 19:49 |
SAMUR: Granica Azerbejdżan - Rosja | Pirania | Przygotowania do wyjazdów | 7 | 20.05.2013 15:35 |
Armenia Azerbejdżan | rambo | Przygotowania do wyjazdów | 5 | 14.07.2011 09:03 |